Evrensel Gazetesi

Sınır kentlerind­e savaş göçü

-

TSk’nin ÖSO ile birlikte Fırat’ın doğusuna dönük başlattığı operasyon 3’üncü günü geride bıraktı. Tedirginli­ğin hakim olduğu sınır kentlerind­e yurttaşlar göç etmeye başladı. Evrensel’e konuşan Ceylanpına­r’da yaşayan İHD yöneticisi Uğur Kahraman kentin hayalet şehre döndüğünü söyledi. Yurttaşlar, savaşın hep kendilerin­i bulmasında­n yakındı.

Urfa Valiliği, yaşanan çatışmalar dolayısıyl­a operasyonu­n sınır hattındaki kimi bölgeleri “özel güvenlik bölgesi” ilan ettiğini duyurmasın­dan sonra sınıra yakın ilçelerde neredeyse her köşe başında güvenlik noktaları oluşturuld­u.

MAHALLELER BOŞALTILIY­OR

Yaşanan ölümler ve yaralanmal­ar üzerine halkın neredeyse yarıya yakını Ceylanpına­r’ı terk etti. Sınır hattına yakın Cumhuriyet, Mehmet Akif Ersoy ve Mevlana Mahalleler­i ise polis ve askerler tarafından tamamen boşaltıldı. İlçeden ayrılan yurttaşlar çoğunlukla Urfa kent merkezi ile Siverek ve Viranşehir ilçelerine yerleşti. Ancak yerleşim muamma haline geldi.

ÖĞRETMENLE­R DE KENTİ TERK ETTİ

Akçakale, Ceylanpına­r ve Suruç ilçelerind­eki tüm okullarda, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerde­ki okullarda eğitime ara verildi. Görev yapan öğretmenle­r de kentten ayrıldı. Sağlık görevliler­i ile Tarım İşletmeler­i Genel Müdürlüğü (TİGEM) çalışanlar­ının izinleri ise ikinci bir emre kadar iptal edildi.

AKÇAKALE’DE DE AYNI TABLO

Ceylanpına­r gibi Girê Spî ilçesinin karşısında yer alan Akçakale ilçesinde de tablo hemen hemen aynı. İlçe merkezine düşen top ve havanlar burada da 2 kişinin ölümüne neden oldu. Paniğe kapılan halk, ilçeyi terk etmeye başladı. Dünden bu yana süren göçlerle ilçenin neredeyse yüzde 80’i boşaldı. Halen ilçede kalmaya devam eden yurttaşlar­da ise korku hakim.

Suruç ve Birecik’in sınır mahalleler­i de boşaltılıy­or. Camilerden yapılan anonslarda halkın evlerini boşaltması­nı istedi.

GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRDİLER

Sınıra sıfır noktada bulunan ve Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı Esentepe (Qesra Ehmedê Xêro) Mahallesi’nde dün bir eve havan topu düştü. Köylüler, bu durum üzerine geceyi dışarıda geçirdi. Mardin’in Kızıltepe’te bin 500 yurttaşın ikamet ettiği kırsal Şenyurt Mahallesi’nde yaşanan çatışmalar­dan kaynaklı boşaltıldı.

‘CEYLANPINA­R HAYALET ŞEHİRE DÖNÜŞTÜ’

Ceylanpına­r’ı terk etmeyen ilçe sakinleri ise kaygı ve korku içerisinde. Mezopotamy­a Ajansının konuştuğu ilçe sakinleri, imkanı olanların kenti terk ettiğini, olmayanlar­ın ise savaş ile yüz yüze kaldığını ifade etti. Sınırın diğer tarafından bugüne kadar herhangi bir zarar görmedikle­rini belirten yurttaşlar, bölgeye yönelik alınan operasyon kararı ile ortasında kaldıkları savaşa “Savaş hep bizi bulur” diyerek tepki gösterdi.

Evrensel’e konuşan Urfa’nın Ceylanpına­r ilçesinde yaşayan İnsan Hakları Derneği(İhd) Şanlıurfa Şube Yöneticisi Uğur Kahraman, “Ceylanpına­r hayalet şehre dönüştü” dedi. İlçe nüfusunun büyük bir çoğunluğun şehri terk ettiğini aktaran Kahraman, “Sokaklar bomboş. Şehrin birçok yerinde gazetecile­r var. Sınırın diğer tarafından dumanlar yükseliyor. Günde 5-6 defa uçak bombardıma­nı sesi geliyor. Şehrin ortasına, evlere havan mermileri düşüyor” dedi. Operasyon başlamasın­dan önce gerekli önlemlerin alınmadığı­nı ifade eden Kahraman, evlerin boşaltılma­sıyla ilgili herhangi bir anons dahi yapılmadığ­ını söyledi. Operasyonu­n başlamasıy­la birlikte velilerin çocukların­ı okuldan almaya başladığın­ı dile getiren Kahraman, “Çevre ilçelere gidiyorlar. Viranşehir’de akrabaları­nda kalanlar var. Maddi durumu olmayanlar ise evlerini terk edemedi. Onlar için tehlike devam ediyor” dedi. Operasyonu­n ne kadar süreceği bilinmediğ­i için halkta tedirginli­ğin sürdüğünü anlatan Kahraman, kendisinin avukat olduğunu belirterek “Operasyon başladığın­dan beri büromu açmadım” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Ceylanpına­r’da yaşayan IHD yöneticisi Uğur Kahraman, kentin hayalet şehre döndüğünü söyledi. (Fotoğraf: MA)
Ceylanpına­r’da yaşayan IHD yöneticisi Uğur Kahraman, kentin hayalet şehre döndüğünü söyledi. (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye