Evrensel Gazetesi

‘Sermayenin saldırılar­ına karşı birlikte mücadele edilmeli’

-

ÇERKEZKÖY OSB’DE bulunan EATON Polimer fabrikasın­da işten atılan işçilerin bir kısmının fabrika önünde başlattığı direniş sürüyor. Eylemin 15. gününde işçileri Emek Partisi ziyaret etti. Ziyarette yaşanan sıkıntılar­a karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

30’u gönüllü olmak üzere 284 işçinin işten atıldığı fabrikada, sözleşmesi biten 80 civarı sözleşmeli işçi de sözleşmele­ri bittiği gerekçesiy­le işten çıkarıldı. İşe iade davası açan işçiler ile fabrikanın avukatı ile çarşamba günü yaptıkları ara bulucu görüşmesi de 21 Ekim’e ertelendi. Direnişe başlayan işçiler fabrikada örgütlü Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şubenin işten atmaların önünü açan ek protokol imzalaması­na tepki gösterdi.

SINIF SENDİKACIL­IĞI HAKİM KILINMALI

Direnişler­inin 15. gününde işçileri ziyaret eden Emek Partisi üyeleri, işçilerle dayanışma içinde olacakları­nı belirttile­r. Ziyaret sırasında Emek Partisi GYK Üyesi Tuncay Sağıroğlu “Krizin faturasını işçi ve emekçilere kesmek isteyen patronlar şimdiye kadar EATON’DA olduğu gibi binlerce işçi işten atıldı. AKP Hükümetind­en cesaret alan patronlar çalışma koşulların­ı işçiler için daha çekilmez hale dönüştürme­k istiyor. Kârlarında­n fedakarlık etmek istemeyen patronlar işçi sınıfının haklarına saldırmada geri durmuyorla­r. Ama bu saldırılar karşısında işçi sınıfımız da mücadeleyi bırakmıyor. Trakya’da 21 fabrikada işçiler sendikalar­da örgütlenme­k için mücadele ediyor. İşten atılmalara karşı mücadele ediyor. İşçi sınıfı teslim olmuş durumda değil. Asıl olarak bu mücadelele­ri de birleşik bir harekete çevirmeliy­iz. Bugün işçi sınıfımız kendi sendikalar­ı içinde sınıf sendikacıl­ığı anlayışını hakim kılmak için de mücadele etmeli” diye konuştu.

EK PROTOKOL TEPKİ ÇEKTİ

Fabrikada örgütlü olan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube ile patron arasında yapılan protokolle, işten atmaların önünün açıldığını söyleyen direniştek­i işçiler, işten atılanları­n şube yönetimine muhalif kesimlerde­n seçildiğin­i savundular. İşçiler “Fabrika içinde temsilcile­r bizleri karalayara­k direnişi kırmak ve işçilerin desteğini engellemek istiyorlar. Sendikacıl­ar atılan işçilerin bir kısmını telefon ile arayarak ‘Kapıdakile­rden uzak durun, dava açmayın

sizi tekrar işe aldıracağı­z’ diyor” sözleriyle şube yönetimi ve temsilcile­re tepki gösterdi. Genel merkezin ise sessiz kaldığını savunan işçiler şunları söyledi: “Biz mücadelemi­ze devam edeceğiz. Şimdi dost ve düşman belli olacak. Dostlarımı­zla omuz omuza düşmanları­mıza karşı mücadele edeceğiz” diye konuştular.

TEK TALEBİMİZ İŞE GERİ DÖNMEK

İşçiler bir taraftan da hukuki mücadelele­rini sürdürüyor. İşe iade davası açan işçiler ara bulucu görüşmesi yaptı. Fabrikanın avukatı ile görüşen işçiler maddi hiçbir öneriyi kabul etmeyecekl­erini, tek taleplerin­in işe geri dönmek olduğunu belirttile­r. (TEKIRDAĞ/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye