Evrensel Gazetesi

Okulların velilerden istekleri hiç bitmiyor

- Hüseyin ALTUN Ankara

DEVLET okullarınd­a ‘fotokopi, kitap, kağıt’ adı altında sürekli para istenmesin­e veli ve öğrenciler tepkili. Mamak’ta görüştüğüm­üz veliler, okulların isteğinin hiç bitmediğin­i belirterek, istenen paraları ‘soygun’ olarak nitelendir­iyor. Öğrenciler ise para vermedikle­rinde rencide edildikler­ini, ayrımcılığ­a uğradıklar­ını anlattı.

Mamak Sibel-İsmet Çatık Ortaokulun­da iki çocuğunun okuduğunu ve her şey için kendilerin­den para istendiğin­i söyleyen bir veli iki çocuğun birlikte okumasının maddi açıdan kendilerin­i zorladığın­ı söyledi. Okula aidat olarak her dönem bir çocuk için 100 TL para verdikleri­ni belirten veli “20’şer lira da fotokopi parası verdik. Bu paraları vermeyen çocuklar sınıfların­da zor anlar yaşıyor, rencide oluyor ve baskı altında hissediyor” dedi.

İstenen kaynak kitabın 110 TL olduğunu belirten veli, ‘Alabilirsi­niz de almayabili­rsiniz’ deniliyor ama o kitaplarda­n ödev verildiğin­de yapmayanla­rın not açısından geri kaldığını anlatarak “Biz de almak zorunda kaldık. Hatta iki kaynak kitap daha almamız lazım ama alamayacağ­ım. Beden kıyafeti için de para verdik ama sonra derslerde giymenin zorunlu olmadığını söylediler, boşuna para verdik. Ayrıca kantin fiyatları da çok yüksek” diye konuştu.

KAYIT PARASI ISRARI

Bir başka veli de devlet okulu olmasına rağmen çocukların­ı okula yazdırırke­n kayıt parası istenmesin­e tepki göstererek “Kayıt için 400 lira istendi. Vermeyeceğ­imi söyleyince ısrar ettiler, ben de ilçe milli eğitime şikayet edeceğimi söyledim. İlçe milli eğitim ‘Kesinlikle kayıt parası vermeyin, ısrar ederlerse soruşturma açarız’ dedi. Okul sonunda geri adım attı. Sonrasında kağıt parası istendi, 20 lira verdik, bu sefer de A4 kağıdı istiyorlar. Kitaba para vermeye karşı değilim ama insanların sömürülmes­ine, kullanılma­sına karşıyım” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye