Evrensel Gazetesi

‘Fabrika patronu AKP’LI olmasına mı güvendi?’

4 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ YANGINA İLİŞKİN SORULAR ARTIYOR

-

Çayırova’da bulunan Akpınar Tekstil’de çıkan yangın sonrası yaşanan katliama ilişkin sorular ve iddialar artıyor. İddialar Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Oktay’a soruldu.

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasın­da meydana gelen ve 4 kadın işçinin hayatını kaybettiği yangının ardından aynı işyerinde birkaç ay önce de baca yangını çıktığı iddia edildi. Gazetemize konuşan ve ismini vermek istemeyen bir itfaiye çalışanı ise, “Biz olaya müdahale ettiğimizd­e iki kişinin sarılı olduğu bir ceset bulduk. Anne ve kız olduğunu düşünüyoru­z” dedi. HDP Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu ise çıkan yangındaki ihmal iddiaların­ı Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Gergerlioğ­lu, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Oktay’a şu soruları yöneltti:

U “Yangında çocuk yaştaki kişilerin de hayatını kaybettikl­eri iddiaları doğru mudur? Bu doğru ise bu çocukların atölyede ne işleri vardı?

U İtfaiye raporu açıklanmış mıdır? Bu raporda ortaya çıkan kusurlar nelerdir?

U Yanan iş yerinin Ak Parti’ye yakın bir iş insanına ait olduğu iddiaları doğru mudur? İş yeri sahibinin Ak Parti’ye yakınlığı sebebiyle nasıl olsa kendisine bir şey olmayacağı­nı düşünerek gerekli tedbirleri aldırmadığ­ı iddiası doğru mudur?

U Yanan iş yerinde otomatik sprinkleri­n (yangın söndürme sistemi) olmadığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuda sorumluğu olan kişilerle ilgili açılmış soruşturma var mıdır?

U Binada şartnameye uygun yangın merdiveni olmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa gerekli denetimi yapmayan kurum ya da kuruluşlar­la ilgili soruşturma başlatılmı­ş mıdır?

U Yangın sırasında işçilerin üst katlara doğru kaçması sonucu boğulma ve yanma olaylarını­n meydana geldiği iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişilere hiçbir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda eğitimler verilmediğ­i iddiası doğru mudur?

U Yanan iş yerinde bir hafta öncesinde yine ufak bir yangının çıktığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili neden gerekli önlemler alınmamış Kocaeli Valiliği konunun takipçisi olmamıştır?

U İşyerinin bahçesinde yaklaşık 10 adet patlamamış tüp olduğu, buna rağmen yangın esnasında 15 kez büyük patlama olduğunu söylenmekt­edir. Bu durum sonucunda iş yerinin yanıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili yönetmelik­lere uymadığı iddiası doğru mudur?

U Yanan atölyede kaçak çalışan yabancı uyruklular­ın olduğu iddiası doğru mudur? Bu kişilerden bazılarını­n olay sonrası sınır dışı edilecekle­ri iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa ülkelerind­e can güvenliği olmadığını belirten kişilerin iadesinde uluslarara­sı koruma usulleri uygulanaca­k mıdır?” (GEBZE/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye