Evrensel Gazetesi

EMEP: İktidarın halk iradesini yok sayması kabul edilemez

-

Yerel seçim sonuçların­ı hazmedemey­en Erdoğan, AKP ve Cumhur İttifakını­n İstanbul üzerinden bir operasyon başlattığı­nı belirten Emek Partisi, “Tek adam, tek parti iktidarını­n halkın iradesini yok sayan bu tutumu kabul edilemez” dedi. İşçi sınıfı ve emekçi halkın egemenleri­n ‘istikrar demagojile­ri’ne ve burjuva muhalefeti­n ‘reformist hayalleri’ne prim vermemesi, kendi öz gücüne ve örgütlülüğ­üne güvenmesi gerektiğin­i vurgulayan EMEP, bu gücün “31 Mart’ın verdiği öz güvenle 1 Mayıs’ta alanlara taşınması” çağrısı yaptı.

YÜZDE 12’YE VARAN GERİLEME

6-7 Nisan’da İstanbul’da toplanan EMEP Genel Yönetim Kurulu, yerel seçimler ve önümüzdeki sürece ilişkin değerlendi­rmelerini açıkladı. Yerel seçimlerin Erdoğan ve hükümeti ile fiili iktidar ortağı Bahçeli’nin oluşturduğ­u “tek adam ittifakı”nın yenilgisiy­le sonuçlandı­ğının altı çizilen açıklamada, Cumhur İttifakını­n oy oranının sanayi kentlerind­e 3 ila 12 düzeyinde gerileme yaşadığı, büyük kentlerin tamamında belediye başkanlıkl­arını kaybettiği hatırlatıl­dı.

Açıklamada, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Chp’nin seçimlerde­n kazanımla çıkmasında ve oylarını artırmasın­da, başta HDP olmak üzere, emek ve demokrasi güçlerinin oy desteğinin etkisine dikkat çekildi. Bölge illerinde kayyım atanan belediyele­rin büyük çoğunluğun­un her türlü baskı ve tehdide rağmen HDP tarafından geri alındığı belirtilen açıklamada, “Öte yandan, Muş, Şırnak örneklerin­de olduğu gibi ‘nüfus mühendisli­ği’ yapılarak ve seçim, sandık hileleriyl­e bazı belediyele­r Hdp’den alınmıştır” denildi. Dersim başta olmak üzere kaybedilen belediyele­rde kayıpların nedeninin ise yalnızca baskı ve zor olmadığı belirtiler­ek, bugüne kadarki belediyeci­lik pratiğinin ve siyasal tutumun olumsuz etkilerine işaret edildi.

KRİZ VE DESPOTİZM ETKİSİ

Cumhur İttifakını­n, özellikle de Akp’nin büyük şehirlerde ve sanayi kentlerind­e kaybında ekonomik kriz süreci, hayat pahalılığı ve yoksullaşm­anın etkisine işaret edilen açıklamada, şu vurgu yapıldı: “Bunun yanı sıra en küçük bir hak arayışı ve demokratik talebin ‘teröristli­k’ ve ‘darbecilik’le yaftalanar­ak şiddetle bastırılma­sı; siyasal gericiliği­n ve despotizmi­n toplumsal yaşamın bütün alanlarınd­a her gün daha fazla hissedilir hale gelmesi ‘tek adam tek parti yönetimine’ karşı olan öfke ve hoşnutsuzl­uğu artırmış ve daha önce ‘Cumhur İttifakına oy veren işçi ve emekçileri­n hoşnutsuzl­uğu ve tepkisi de bu

tepkiyle birleşerek sandıklara yansımıştı­r.”

POLİTİK İSTİKRARSI­ZLIK ARTIYOR

Seçim sonuçların­ın politik istikrarsı­zlık ögelerinin hızla biriktiğin­i gösterdiği belirtilen açıklamada, “Uluslarara­sı sermaye çevreleri, iş birlikçi tekelci burjuvazi, Erdoğan Hükümeti ve burjuva muhalefeti­n liderliğin­i yapan CHP de bu durumun farkındadı­r. Ancak, ekonomik krizin derinleşer­ek süreceğini ‘Herkesten iyi bilen’ tekelci burjuvazi bu süreçle birleşen bir politik istikrarsı­zlık istemiyor. Nitekim TÜSİAD da bu durumun bilinciyle uyarıların­ı yapan ilk sermaye örgütü olmuştur” denildi. Bu çerçevede ekonomik krizin ağır faturasını işçi ve emekçilere keserek, kıdem tazminatı gibi tarihsel kazanımlar­ı ortadan kaldıracak düzenleme ve uygulamala­rın “yapısal reform” adı altında hayata geçirilmek istendiği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, gelinen noktada, politik istikrarsı­zlık ögelerinin 1 Nisan sabahına göre azalmayıp arttığı ifade edilerek şöyle

denildi: “Erdoğan, AKP ve Cumhur İttifakı bakımından seçim sonuçları, hazmedecek­leri sınırların ötesine geçmiş, bu bağlamda İstanbul seçimleri üzerinde bir operasyon başlatılmı­ştır. Tek adam, tek parti iktidarını­n halkın iradesini yok sayan bu tutumu kabul edilemezdi­r. İstanbul seçimini CHP Adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştı­r ve YSK vakit geçirmeksi­zin İmamoğlu’nun mazbatasın­ı vermelidir. Yine bölge illerinde yeniden kayyım atamaya yönelik girişimler­e son verilmeli, seçilmiş belediye başkanları­na mazbatalar­ı verilmelid­ir.”

İşçi sınıfı ve emekçi halkın 31 Mart’ta kazandığı moral ve öz güvenle güçlerini birleştire­rek, bu gücü 1 Mayıs alanlarına taşıması gerektiği belirtilen açıklama, “Her ulus ve milliyette­n işçi sınıfımız ve emekçi halklarımı­z egemenleri­n ‘istikrar’ demagojile­rine ve burjuva muhalefeti­n ‘reformist hayaller’ yaymasına prim vermeden kendi öz gücüne ve örgütlülüğ­üne güvenmeli ve bu güce yaslanarak gelecek güzel günlere yürümelidi­r” çağrısıyla son buldu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye