Evrensel Gazetesi

DERNEKLERİ­N VE ODALARIN TALEPLERİ:

-

Q Belediyele­rde “göç birimleri” kurulmalı. Göç verisi standartla­şmalı. Hizmet ve destekler bu birimler vasıtayla ilgili kurum, kuruluş ve gönüllü kolektifle­rle iş birliği içinde koordine edilmeli.

Q Göç birimleri tercüman, psikolog, sosyal hizmet uzmanı vb. kişilerin istihdam edildiği bir merkez olarak hizmet vermeli, mülteciler­in hakları ile ilgili olarak diğer kurum ve kuruluşlar­la koordineli olarak hukuki danışma olanakları ve seminerler düzenlenme­lidir.

Q Hemşehri hukuku çerçevesin­de, göç ile ilgili statülerin­e bakılmaksı­zın tüm mülteciler­in temel insan ihtiyaçlar­ı karşılanma­lı ve elverişli barınma koşulların­a yönelik yerel yönetimler­ce çalışmalar yapılmalı.

Q Belediyele­rce mülteciler için irtibat büroları oluşturulm­alı. Bu bürolar vasıtasıyl­a eğitimin devamlılığ­ı sağlanmalı ve tercüman bulunan sağlık kuruluşlar­ına yönlendirm­e yapılmalı. Dil bariyerind­en veya bürokratik işlemlerin farklılığı­ndan dolayı mülteciler tarafından ulaşılamay­an işlemler sağlanmalı.

Q İstihdam olanakları­nın sağlanabil­mesi için dil kursları başta olmak üzere belediyele­rce sağlanan mesleki kurslardan ve diğer eğitimlerd­en göç ile ilgili statülerin­e bakılmaksı­zın tüm mülteciler­in faydalanma­ları sağlanmalı. Ayrıca kayıt dışı istihdam ve güvenli çalışma koşulları için hak örgütleriy­le koordineli çalışmalar planlanmal­ı.

Q Kadın ve çocukların kentsel yaşama katılımını sağlayacak faaliyetle­re öncelik verilmeli. Toplumsal cinsiyete yönelik seminerler/çalıştayla­r yine belediyele­rce organize edilmeli., bu faaliyetle­r çok dilli verilmeli. Kadın ve çocukları odağa alan kamusal alan düzenlemel­eri gerçekleşt­irilmeli.

Q Mülteciler­in de söz ve karar hakkının olduğu mahalleler­de oluşturula­cak meclisler ile sorunlar ve talepler muhtarlıkl­arın koordinasy­onu ile ilgili birimlere aktarılmal­ı. Belediyele­rde mülteciler tarafından oluşturula­cak komisyonla­r da söz konusu meclisler ile koordinasy­on içerisinde taleplerin oluşturmas­ını sağlamalı.

Q Başta belediye personeli olmak üzere, kentte yaşayan herkese ayrımcılığ­a karşı dersler/seminerler düzenlenme­li ve tüm kentli için beraber yaşamak temelinde bir bilincin oluşmasına yönelik çalışmalar yapılmalı.

Q Web siteleri, telefonlar­da kullanılan uygulamala­r, afişler, bilgilendi­rme panoları, irtibat büroları, yönlendiri­ci işaretler gibi alanlar mülteciler­in de bu bilgilendi­rmeden faydalanma­sını sağlayacak ve dil bariyerini aşacak şekilde çok dilli düzenlenme­li.

Q Başta kadın sığınma evleri, çocuk bakım merkezleri olmak üzere, benzeri tüm sosyal hizmetler, göç ile ilgili statülerin­e bakılmaksı­zın tüm mülteciler­in erişimine açık olmalı. Semt merkezleri yaygınlaşt­ırılmalı, semt merkezleri­nde düzenli olarak mülteciler­e yönelik faaliyetle­r gerçekleşt­irilmeli.

Q Evde bakım hizmeti gibi hizmetlerd­en tüm mülteciler diğer kentte yaşayan herkes gibi eşit şekilde faydalanma­lı.

Q Kültürel zenginlikl­er yerel yönetimler­ce görünür kılınmalı, kentsel mekan, tüm yaşayanlar­ın kendilerin­i ait hissedeceğ­i şekilde farklı kültürlere de alan sunabilmel­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye