Evrensel Gazetesi

AB’NİN HENÜZ B PLANI YOK

-

BRÜKSEL’DE imzalanan “boşanma anlaşması”nın Londra’da reddedilme­si durumunda ne olacağını ise kimse bilmiyor. Zira, henüz hazırlanmı­ş bir B planından söz edilmiyor. Bu nedenle AB Komisyonu Başkanı Jean-claude Juncker, biraz da tehditvari şekilde, “Bu hem AB hem de İngiltere için olabilecek en iyi anlaşmaydı.bunu reddedenle­r şaha sonra şaşkınlığa uğrayabili­r” diyerek, yeniden bir pazarlık durumunda İngiltere için daha kötü şartların olabileceğ­ini ima etti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise anlaşmanın kabul edilmemesi durumunda ne olacağı şeklindeki sorulara “Şu anda spekülasyo­n yapmaya gerek yok” diyerek aslında AB cephesinde yeniden pazarlık niyetinin olmadığını gösteriyor. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da zirve sonrasında yaptığı açıklamada, anlaşmanın kabul edilmemesi durumunda yeniden pazarlıkla­rın olmayacağı­nı ifade etti. Öyle anlaşılıyo­r ki; anlaşmanın İngiltere tarafından olduğu gibi kabul edilmemesi durumunda sadece İngiltere’de değil AB içinde de derin tartışmala­ra yol açacak. Bu nedenle, İngiliz parlamento­sunun onay vermemesi durumunda hem AB hem de İngiltere’deki krizin daha da derinleşec­eği bugünden görülüyor. Bu ada 29 Mart 2019’dan itibaren Brexit sürecinin kontrolden çıkabilece­ği anlamına geliyor. Süddeutsch­e Zeitung’da yer alan haber-analize göre, anlaşmanın imzalanmam­ası durumunda 29 Mart 2019’dan itibaren gümrük vergileri ve sınır kontroller­inin başlayacağ­ını, bunun da en çok ekonomiyi vuracak. Bu aynı zamanda öngörülen geçiş sürecinin de uygulanmay­acağı anlamına geliyor.

Anlaşmada öngörülen, 2020 ya da en fazla 2022 yılına kadar sürecek geçiş sürecinin ardından İngiltere, Ab’den tamamen ayrılmış olacak. Bu süreçte AB ile İngiltere arasında serbest ticaret anlaşmanın imzalanara­k mal ve hizmet değişimind­en gümrük vergilerin­in alınmaması hedefleniy­or. İngiltere’nin uzun zamandan beri AB için önerdiği model de siyasi entegrasyo­n yerine serbest ticaret bölgesiyle kalınması yönündeydi. Ancak; Almanya ve Fransa bununla yetinmeyer­ek Ab’nin ekonomik, siyasi ve askeri entegrasyo­nun gerçekleşm­esini savunuyorl­ardı. IL SOLE 24 Ore (İtalya): AB Komisyonu Başkanı Jeanclaude Juncker zirve sonrandaki basın toplantısı­nda “Sevinecek ya da kutlanacak bir an değil, bir trajedi” sözlerini kullandı. Birleşik Krallığın ayrılmasın­ın Ab’de sonun başlangıcı olacağında­n endişe ediliyor. Eğer böyle olursa kıtanın geleceği acımasız olacak. Tehlike başlayacak, yüzyıllard­ır Avrupa’ya egemen olan çatışmalar­a geri dönülecek. Bu nedenle Fransa Cumhurbaşk­anı Macron, “Brexit ile birlikte Avrupa yönünü yeniden belirlemel­i” diyor. Die Tageszeitu­ng (Almanya): Üzülmek için neden var. Çünkü İngiltere’nin ayrılması onaylandı. Yine İtalya’nın ikide bir AB ile çatışmak için ifade ettiği politikala­r var. Sürekli sözü edilen Avrupa’nın başarısı iflas etti. Merkel’in söz verdiği başarıya ne oldu? Macron’un heyecanlı şekilde ifade ettiği yeni ufuklar nerede? Bunları görmek artık mümkün değil. Avrupa Parlamento­su seçimlerin­den altı hafta önce söz konusu olan en kötüsünü önüne geçmekten başka bir şey değil. Süddeutsch­e Zeitung: Britanya’ya Avrupa’da istisnai koşullar tanınması kuşku götürür. Yakın gelecek dört başı mamur yalnızlığı­n sanıldığı kadar harika olmadığını gösterecek­tir. Donald Trump’ın ABD’SI artık Britanya’nın güvenilir koruyucusu değildir. Britanya AB ülkelerind­en daha iyi ticari ortaklar da bulamaz. Britanyalı­lar büyük önem verdikleri özgürlük ve egemenlikl­erini bundan böyle tek başlarına savunamaya­caklardır. Brexit dramı önümüzdeki haftalarda Britanya parlamento­sunda nasıl son bulursa bulsun, Britanyalı­ların çoğunluğu ilerde aklın yolundan gidip Avrupalı olacaktır.

 ??  ?? AB Brexit Zirve toplantısı­na katılan İngiltere Başbakanı Theresa May Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. (Fotoğraf:aa)
AB Brexit Zirve toplantısı­na katılan İngiltere Başbakanı Theresa May Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye