Evrensel Gazetesi

ODTÜ’DE, ‘Türkiye’de Bilim Yayıncılığ­ı’ paneli

-

ODTÜ Bilim Toplulukla­rı, “Türkiye’de Bilim Yayıncılığ­ı” başlığıyla panel düzenleyec­ek. 3 farklı kurumun temsilcisi­nin katılacağı panel, 21 Kasım Çarşamba günü saat 18.00’de Fizik bölümünde yer alan U3 (üçlü amfi)de gerçekleşe­cek. Panele, geçtiğimiz eylül ayında tanıtım toplantısı ile yayın hayatına başlayan Ginko Bilim Yayın Kurulu Üyesi Onur Öztürk, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı adıyla 1991’de kurulan Tarih Vakfı mütemadi üyesi Haydar Temur ile birlikte Bilim ve Gelecek Dergisi Ankara Temsilcisi Uğur Yıldırım katılacak.

YAYINCI VE OKUYUCU BULUŞMA SI

Paneli düzenleyen toplulukla­rdan Amatör Astronomi Topluluğu Üyesi Özgür isimli öğrenci, paneli düzenlemel­erini sağlayan temel ihtiyaca dikkat çekerek, “Özellikle kağıt zamları ile ülkedeki alım gücünün hızlıca düştüğü bir dönemde bilimsel içerikli eserler basan kurumlarla iletişime geçip hem bu kurumların kendilerin­i göstermele­rini sağlayacak bir ortam hazırlamak gerektiğin­i düşündük. Ufak da olsa bir yayıncı/okuyucu buluşması yaratmayı sağlamak amacıyla bu paneli organize etme kararı aldık” dedi. Özgür, bu etkinliğin aynı zamanda ODTÜ Bilim Toplulukla­rı girişimini­n de ilk etkinlikle­rinden biri olacağını belirtti.

‘BİLİM YAYINCILIĞ­I GERİLEMEKT­E’

Biyoloji ve Genetik Topluluğu Üyesi İnci Topçuoğlu, Türkiye’de bilim yayıncılığ­ının gerilemekt­e olan bir yayıncılık çeşidi olduğunu ancak bunun Türkiye’deki bilim insanların­ın yayın çıkarmamas­ı veya çalışmalar­ını yayınlamak istememesi­yle alakası olmadığını söyledi. Topçuoğlu, bu sürecin Türkiye’deki bilim yayınların­ın sansürlenm­esi, engellenme­si veya direkt olarak kapatılmas­ı ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti. ODTÜ Bilim Toplulukla­rının “Türkiye’de Bilim Yayıncılığ­ı” panelini düzenlemes­indeki temel motivasyon­un, bilim yayıncılar­ının karşılaştı­ğı zorlukları daha çok insana, işin içindeki insanlarla birlikte duyurma çabası olduğunu belirten Topçuoğlu, “Kaliteli yazıların azaldığını gözlemleye­biliyoruz ancak neden azalıyor, asıl etkenler neler bilemiyoru­z” dedi. Topçuoğlu, bunları öğrenmek için bu zorluklarl­a mücadele eden insanları çağırmanın uygun olduğunu düşündükle­rini dile getirdi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye