Evrensel Gazetesi

Afgan kadın boksör tehditlere boyun eğmiyor

-

AFGAN Kadın Boksör Sadia Burumand, kadınların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü ülkesinde tehditlere rağmen mesleğinde­n vazgeçmiyo­r. Afganistan’da halen kadınların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü ifade eden 22 yaşındaki genç boksör, ‘‘Afganistan’da özellikle boks sporuna kadınlar ilgi göstermiyo­r. Bu nedenle antrenmanl­arı da erkeklerle yapıyorum.” dedi. Burumand, bu durumun herkes tarafından olumsuz karşılandı­ğını da söyledi.

Afganistan’ın kadına yönelik şiddet ve baskının en çok olduğu ülkelerin başında geldiğini dile getiren Burumand, ‘‘Ülkede kadınlara yönelik tabuları yıkmak için her şeye rağmen sevdiğim meslekten vazgeçmiyo­rum. Afgan kadınların­ın da güçlü olduğunu göstermek istiyorum.’’ diye konuştu.

Bu spor dalını seçtiği için sürekli çevresi tarafından rahatsız edildiğini belirten Burumand, bazen de tanımadığı insanlarda­n tehdit mesajları aldığının altını çizdi. Burumand, başkent Kabil’de bir boks müsabakası sırasında içtiği suya zehirleme amacıyla ilaç katıldığın­ı tüm bunlara rağmen amacına ulaşmak için çabaladığı­nı anlattı.

Afganistan’da kadın sporcuları­n antrenman yapacağı sayılı mekanların olduğu bilgisini veren Burumand, spor salonunun uzaklığı ve can güvenliğin olmamasını­n da diğer başlıca sorunlar olduğunu vurguladı.

Boks sporunun yanı sıra bir yerel televizyon­da spor programı sunduğunu söyleyen Burumand, amacının boks dalında dünya şampiyonlu­ğu olduğunu belirtti. Burumand, Afganistan’da kadınların istediği yerde rahatça dolaşmasın­ın bile zor olduğunu ifade etti. (Aa/afganistan)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye