Evrensel Gazetesi

Krize karşı ortak mücadele çağrısı

-

Adana ve Antep’te işçi ve emekçiler, kriz konulu panellerde bir araya geldi. Krizin etkilerini­n her geçen zaman daha fazla hissedildi­ği, iktidarın ise krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkmak istediğine dikkat çekilen konuşmalar­da, işçi ve emekçileri­n krize karşı ortak mücadelede birleşmesi­nin önemine vurgu yapıldı.

Antep’te DİSK, KESK, TMMOB ve Ttb’nin ortak düzenlediğ­i, ‘Yoksullaşm­aya, işsizliğe, güvencesiz­liğe karşı birlikte mücadeleye’ başlıklı panele ise KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşmacı olarak katıldı. Siyasi parti temsilcile­ri, sendikalar ve meslek örgütlerin­in de bulunduğu panele, HDP Milletveki­li Mahmut Toğrul da katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik atmosfere değindi. Ekonomik krizin faturasını­n işçilere kesilmeye çalışıldığ­ını belirten Çerkezoğlu “Her şeyden önce bu kriz dünyada ve Türkiye’de, işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere vadedeceği hiçbir şey kalmayan kapitalist sistemin krizidir. Bu kriz yıllardır bu ülkeyi yönetenler­in, 16 yıllık AKP iktidarını­n krizidir” dedi.

Siyasi iktidarın programlar­ını hatırlatan Çerkezoğlu, “Onların bütün hedefleri, bu krizin tüm faturasını işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere kesmek üzere oluşturulm­uştur” dedi. Krizin faturasını­n işçilere, emekçilere kesilmemes­i için omuz omuza mücadele etmek gerektiğin­e vurgu yapan Çerkezoğlu, “Krize karşı mücadele, aynı zamanda emek mücadelesi­dir. Krize karşı mücadele demokrasi mücadelesi, gelecek mücadelesi­dir, geleceğimi­zin mücadelesi­dir” diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de son yüzyılın dünya çapında ekonomik krizlerle geçtiğini ifade etti. Ekonomik kriz dönemlerin­de sermayenin, ülkeyi yönetenler­in demokrasiy­i de askıya aldığını belirten Bozgeyik, bugün de benzer bir sürecin yaşandığın­ı vurguladı. Türkiye’de yeni rejim süreciyle birlikte işçilerin, emekçileri­n üzerindeki baskının daha da yoğunlaştı­ğını aktaran Bozgeyik “Emekçileri­n iş güvencesin­in ellerinden alınması, uygulanan baskı politikala­rı, sermayenin kendi ömrünü uzatmak için aldığı önlemlerdi­r” dedi. Türkiye’deki ekonomik durumun emeklileri yeniden çalışmaya, zorladığın­ı ifade eden Bozgeyik, “İşsizlik oranı reel anlamda yüzde 20 civarındad­ır, kayıt dışı çalışan işçi sayısı 10 milyona yakındır. Yaşadığımı­z tüm bu sorunlara karşı mücadele büyütülmel­i, Flormar işçilerini­n, havalimanı işçilerini­n, Antep’te süren nakliyat işçilerini­n direnişini­n birleşmesi gerekmekte­dir” ifadelerin­i kullandı. (ANTEP/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye