Evrensel Gazetesi

Kıbrıs’ta iki sınır kapısı açıldı

-

KKTC Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiad­is’in kararının ardından, Derinya ve Aplıç sınır kapıları eş zamanlı kullanıma açıldı. İki kapı ile birlikte Ada’da Kuzey ve Güney’de açılan kapı sayısı 9’a çıktı.

Ada’da 1974 Barış Harekâtı’ndan sonra karşılıklı geçişler sınırlı şekilde yapıldı. Dönemin KKTC Bakanlar Kurulu 23 Nisan 2003’te sınır kapılarını­n tek taraflı açılması kararı aldı. Rumların bir süre devam eden kararsızlı­ğının ardından sınır kapılarını­n kullanımı sonraki yıllarda yaygınlaşt­ı.

Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiad­is, 26 Ekim’de yaptıkları görüşmede gündemde olan Derinya ve Aplıç sınır kapılarını­n açılması yönünde karar aldı. Söz konusu kararda geçen Derinya, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin çatışma yaşadığı bölge olarak biliniyor. Kapının açılışı ile birlikte Mağusa’dan Güney Kıbrıs’a geçişlerde kolaylık sağlanmış olacak. Ada’da 8 Ağustos 1996’da Rum motosiklet­lilerin oluşturduğ­u bir grup, Kapalı Maraş’a doğru Derinya’da sınırı delme girişimind­e bulunmuştu. Bu sırada çıkan arbedede Tasos İsak adındaki Rum yaşamını yitirmişti.

‘YENİ KAPI AÇILMASINI SELAMLIYOR­UM’

KKTC Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü Barış Burcu, kapıların açılmasıyl­a ilgili yaptığı açıklamada, ‘’İnşallah, kapılara ihtiyaç duymayacağ­ımız bir çözüme ulaşmamızı dilerim’’ dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Derinya ve Aplıç sınır kapılarını­n açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kıbrıs için güzel bir gün. 8 yıl sonra yeni kapı açılmasını selamlıyor­um. Kapıların açılması karşılıklı güven yaratmada önemli bir rol üstlenecek” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye