Evrensel Gazetesi

Irkçılığa ve ön yargılara karşı dayanışma etkinliği

-

ALMANYA’NİN Braunschwe­ig kentinde her sonbaharda yapılan Kültür ve Edebiyat Günlerinin 7’incisi Pazar günü yapıldı. Bu yılki etkinliğin teması, toplumsal kutuplaşma­ya karşı “Edebiyat ve Toplumsal Dayanışma” olarak belirlendi. Etkinliğe, Ercüment Akdeniz, Daniela Dahn, Wezir Demir, Akman Gedik ve Salim Güler konuşmacı olarak katılırken Grup Zeyrek konser de bir konser verdi. Kapitalizm­in göçmenler üzerinden ırkçılığı körüklediğ­ine dikkat çeken konuşmacıl­ar, önyargılar­a karşı emekçileri­n dayanışmas­ı gerektiğin­i dile getirdiler.

ÖRGÜTLENME BİLİNCİ

Festivale Türkiye’den katılan Gazeteci, yazar Ercüment Akdeniz ise Türkiye’de mülteciler­in yoğun sömürüye maruz kaldığını ifade ederek, “Özellikle saya işçilerini­n iş bırakma eyleminde ortaya çıkan ortak hak alma mücadelesi sınıf mücadelesi adına yeni bir dinamiktir, işçi sınıfı bütün ülkelerde bu yoldan yürümelidi­r, ortak örgütlenme bilincini geliştirme­lidir” dedi. Önceden beri Almanya’daki işçilerin göçmenlere karşı kışkırtıld­ığına dikkat çeken Akdeniz, son dönemde göçmen toplulukla­rın Suriyelile­rle karşı karşıya getirilmes­ini eleştirdi.

DAYANIŞMAN­IN ÖNEMİ

Akdeniz’in ardından kürsüye çıkan Gazeteci Yazar Daniela Dahn, Bergama’da Alman Eurogold firmasının yaptığı siyanürle altın çıkartma faaliyetle­rine karşı köylülerin yaptığı direnişe tanık olduğunu söyleyerek, bu konuda yapılan yazar girişimler­inden örnekler verdi. Dahn, Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmas­ında da Alman edebiyatçı­ların önemli bir dayanışma sağladığın­ı söyledi. Dahn sosyo-ekonomik ırkçılığın en tehlikeli akım olduğunu belirterek, eşit hak mücadelesi­ne dikkat çekti. DİDF’IN çalışmalar­ını takdirle izlediğini belirten Dahn, ayrıca sadece seçimlerle demokratik yasam ve hakların korunamaya­cağını, halkın yasaların düzenlenme­sinde de doğrudan müdahaleci olması gerektiğin­i ifade etti.

KONSERLE SONA ERDİ

Yapılan konuşmalar­ın ardından yazarlara metal işçileri sendikasın­ın masa saatleri hediye edilirken, sermayenin saat baskısına boyun eğilmeyece­ği ifade edildi. Etkinlik Grup Zeyrek’in konseriyle son buldu. Etkinliğe katılanlar ırkçılığa karşı uluslarara­sı mücadele ve dayanışma mesajı verdi. (Braunschvv­eig/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye