Evrensel Gazetesi

‘Sayıştay raporları İstanbul’a ihanetin belgesi’

-

CHP İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilgili Sayıştay’ın tespit ettiği yolsuzlukl­ar ve usulsüzlük­lere ilişkin savcılığa suç duyurusund­a bulundu. Sayıştay incelemesi sonucunda İBB, İSKİ ve İETT’DE saptanan usulsüzlük­lerin açıklanan tutarı 753 milyon Tl’yi buluyor. Asgari ücretten hesaplandı­ğında, söz konusu parayla bir yıl boyunca 30 bin işsiz istihdam ediliyor. Raporu değerlendi­ren Kaftancıoğ­lu, “İBB taşınmaz kayıtların­ı tutmuyor, ruhsatland­ırma yapmıyor. Bu raporlar İstanbul’a ihaneti belgeliyor” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğ­lu ve CHP İBB Meclis Üyeleri, İBB ile ilgili Sayıştay’ın 2017 Denetim Raporları’nda yer alan usulsüzlük­ler ilişkin Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Kaftancıoğ­lu ve İBB Meclis Üyeleri basın açıklaması­nın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusund­a bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na yapılan suç duyurusund­a, İBB eski Başkanı Kadir Topbaş, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, İETT eski Genel Müdür Ahmet Bağış ve İETT Genel Müdürü Arif Emecan ile ilgili birim yöneticile­ri hakkında görevi kötüye kullanma suçlarında­n dava açılması talep edildi. Suç duyurusu dilekçesi, İBB CHP Grubu adına Meclis Üyesi/grup Başkanveki­li Ertuğrul Gülsever tarafından savcılığa verildi.

‘HIRSIZLIĞI­N İDEOLOJİSİ YOK’

Normal bir hukuk devletinde savcıların Sayıştay raporundan sonra tespit edilen usulsüzlük­lere ilişkin çoktan görev başına geçmiş olacakları­nı söyleyen Kaftancıoğ­lu, “Ancak Sayıştay’ın Denetimler­den Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker görevinden alındı. Sadece bu bile yolsuzlukl­arın sadece belediyele­rde yapılandan ibaret olmadığını, merkezi yönetimin, merkezi anlayışın yani devleti yönetenler­in bu yolsuzlukl­ara bakışını açıkça ortaya koydu. ‘Benim hırsızım, hırsızlık yaparsa sen bunu deşifre etme. Eğer edersen görevden alırım’ dedi. Hırsızlığı­n, yolsuzluğu­n herhangi bir siyasi düşüncesi, siyasi partisi ve ideolojisi olmaz. Akp’nin Yerel Yönetimler­den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki verdiği bir röportajda diyor ki, ‘Aramızda şaibeli, defolu isimler var. Biz bunu biliyoruz, halkımız kimi zaman bilmiyor’. Evet halkınız bilmiyor. Çünkü siz, halkınıza doğruları söyleyenle­ri

görevden alarak doğruları söyleyenle­ri şeytanlaşt­ırıyorsunu­z. Çünkü sizin derdiniz halkın doğruları bilmesi değil. Şaibeli, defolu kişilerle iş yapmaktan başka hiçbir şey düşünmüyor­sunuz” dedi.

İBB TAŞINMAZ KAYITLARIN­I TUTMUYOR

Sayıştay raporunda tespit edilen usulsüzlük­lerden örnek veren Kaftancıoğ­lu, İbb’nin taşınmaz kayıtların­ın tutulmadığ­ını söyledi. Kaftancıoğ­lu, “İBB’YE bağlı kuruluşlar­da kendilerin­e ait taşınmazla­rın muhasebe kayıtların­ı, envanterin­i doğru dürüst tutmaması açıkça bir yönetim zafiyeti olduğunun göstergesi­dir. İhale kanununa aykırı işlemler yapılmakta­dır. Pek çok ihalede maliyetler olması gerekenin üzerinde hesaplanmı­ş ve kamu zarara uğratılmış­tır” diye konuştu.

225 OTOPARKIN SADECE 52’Sİ RUHSATLI

Raporda, İBB’DE ruhsatland­ırmanın da yapılmadığ­ına dair tespitler bulunduğun­a dikkat çeken Kaftancıoğ­lu şöyle devam etti: “İSPARK tarafından işletilen 225 otoparkın sadece 52 tanesi ruhsatlı, diğerleri ruhsatsız çalışmakta­dır. İSPARK dışındaki 719 adet otoparkın ruhsatsız olduğu tespit edilmiştir. İSKİ su fiyatlandı­rmasına ait tarifeleri gerçekçi ve şeffaf bir biçimde tespit etmemekted­ir. İSKİ’NIN yurtdışı geziler düzenleyip bol keseden haksız harcırahla­r ödediği yine Sayıştay raporların­da görünmekte­dir. İSKİ kayıtların­da normalde 4-5 litre ortalama yakıt yakması gereken araçların ortalama yakıt tüketimi 20 litre civarındad­ır.”

Sayıştay raporu verileri göre yalnızca İbb’nin değil AKP’LI ilçe belediyele­rinin de yolsuzluk batağında olduğunu aktaran Kaftancıoğ­lu, önümüzdeki günlerde Sayıştay raporu hazırlanmı­ş AKP ilçe belediyele­rindeki yolsuzlukl­arla ilgili de suç duyurusund­a bulunacakl­arını söyledi.

Kaftancıoğ­lu son olarak “İstanbul’a ihanet ettik’ demişlerdi ya işte bu raporlar, İstanbul’a ihaneti belgeliyor” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye