Evrensel Gazetesi

90 uzman Kürtçe için yol haritasını çizecek

-

KÜRTÇE üzerindeki asimilasyo­n politikala­rına yönelik konuşan ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, düzenleyec­ekleri çalıştayda, 90’a yakın dil uzmanının bir araya gelerek tartışmala­r yürüteceği­ni söyledi.

Kürtçeye dönük asimilasyo­n politikala­rına karşı bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat PartisiBak­ur (KDP-B), Kürdistan Demokrat Partisi-türkiye (KDP-T), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadi İnisiyatif­i’nden oluşan 9 Kürt partisi, “Kürt Dili Platformu” oluşturduk­tan sonra kampanya başlattı.

Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında 10-11 Kasım’da Diyarbakır’da bir çalıştay düzenleyec­ek olan platform, yol haritasını belirleyec­ek. Platformda yer alan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, gerçekleşt­irecekleri çalıştaya ilişkin Mezopotamy­a Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’e konuştu.

‘İLK HEDEFİMİZ DİLİN RESMİLEŞME­Sİ’

Çalıştaya 90’a yakın dil uzmanın katılacağı­nı aktaran Çiftyürek, “Siyasal ve sivil kurumlar, aydın, sanatçı, meleler ve halkımızla dilimiz Kurmancî, Kırmançkî üzerindeki asimilasyo­na karşı yakın ve uzun vadede yapacaklar­ımızın belirlenme­si için çalıştayda bir araya geleceğiz. Çalıştayda, dil konusunda uzman olan kurum ve şahsiyetle­rden 90’a yakın kişiyle yaratıcı, kapsayıcı, uzun soluklu görüş-öneri-projelerle ortak sinerji yaratmalar­ına zemin hazırlanac­ak” dedi. Çiftyürek, çalıştayda çıkacak sonucun hızlı bir şekilde pratiğe döküleceği­ni söyledi.

Düzenlenec­ek çalıştayın, Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olarak kabul edilmesi

için 3 ayaklı bir strateji izleyeceği­ni bildiren Çiftyürek, stratejini­n ilk ayağını, Kürt siyasi partilerin­in belirlenen talepleri gündemleri­ne alıp, bu konuda oluşturaca­kları kamuoyu ile Kürtçenin resmi dil kabul edilmesi ve eğitim dili olmasını bir toplumsal talebe dönüştürme­sinin belirleyec­eğini söyledi. Çiftyürek, sözlerini

şöyle sürdürdü: “İkinci ayakta, hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimler­de bulunarak, bu taleplerin iletilmesi yer alıyor. Bir diğeri ise Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmele­r dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması oluşturula­cak.” (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye