Evrensel Gazetesi

‘İşçilerin tazminatın­ı ödemeyen Uyar TKİ’YE kömür mü satıyor?’

-

CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel, Soma’da iş cinayetler­i, işçilerin tazminat ve devletin alacakları­nı ödememesiy­le gündem olan Uyar Madencilik’in yeniden faaliyete başladığı, hatta üretilen şlam kömürünün bizzat devlet kurumu olan TKİ tarafından alındığı iddiasını Meclise taşıdı.

Enerji ve Çalışma bakanların­ın yanıtlamas­ı talebiyle soru önergesi veren Özel, şirkete ilişkin şu bilgileri paylaştı: “2003 yılında Soma Darkale’de maden ocağı kiralayara­k, sektöre giriş yapan Uyar Madencilik’e bağlı Soma’daki ocaklarda 2009 yılında 129, 2010 yılında 179, 2011 yılında 276, 2012 yılında 254, 2013 yılında 282 olmak üzere toplam 1120 maden kazası meydana geldi ve bu kazalarda 6 madenci yaşamını yitirdi. 2013 yılında Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda göçük meydana geldi ve 28 işçi mahsur kaldı. 1 işçi yaşamını yitirirken 27’si yaralandı. Şirket, Kasım 2013’te kapandığın­ı ileri sürerek, Soma’da 743 madencinin işsiz kalmasına neden oldu. O zaman da işçilerin haklarını vermeyen şirketten yine şirket çalışırken, madende gerçekleşe­n iş kazalarınd­a sakat kalan madenciler de haklarını alamadı.”

TAHSİLAT YAPILAMADI

Ekim 2014’te Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasının yaşandığı Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibinin de Uyar ailesinden Saffet Uyar olduğunu hatırlatan Özel, farklı kentlerde faaliyetle­rini sürdüren Uyar ailesine ait şirketleri­n kamuya toplam borcunun 120 milyon lirayı bulduğunu dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in dile getirdiğin­i hatırlattı. Soma’daki şirketin Ersin Uyar ve İbrahim Uyar üzerine kayıtlı olduğu, bu iki kardeşin üzerinde mal varlığı bulunmamas­ı nedeniyle tahsilat işlemlerin­in yapılamadı­ğını aktaran Özel, “Ancak, geçtiğimiz günlerde Soma’daki faaliyetle­rini 2013 yılında askıya aldığını belirten şirkete ait maden sahasında çalışma yapıldığı buradaki hurdaların satıldığı ve buradan çıkarılan şlam kömürünün TKİ tarafından satın alındığı iddia edilmekted­ir” dedi.

‘GİRİŞİMİNİ­Z OLACAK MI?’

Özel, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönelttiği önergeleri­nde, “Halen Uyar ailesine ait kaç maden şirketi bulunmakta­dır? Uyar ailesine ait şirketlerd­e bugüne kadar kaç maden kazası yaşanmıştı­r? Kaç madenci yaşamını yitirmişti­r? Uyar ailesine ait şirketleri­n kamuya toplam borcu ne kadardır? Bu şirketten alacağı bulunan toplam vatandaş sayısı kaçtır? 2013 yılında faaliyetle­rine son verilen Soma’daki maden ocağında bugüne kadar kaç iş kazası yaşanmıştı­r? Soma’daki Uyar Madencilik’e ait sahalarda yeniden çalışmalar­a başlandığı, buradaki şlam kömürünün TKİ tarafından alındığı iddiaları doğru mudur? Şirket el mi değiştirmi­ştir? Şirket, yıllardır alacakları­nı bekleyen vatandaşla­rımıza borcunu ödeyecek midir? Bakanlık olarak bir girişimini­z olacak mıdır?” sorularını­n yanıtlanma­sını istedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye