Evrensel Gazetesi

ZİRVE TÜRKİYE’DEKİ ‘SİSTEMSEL DÖNÜŞÜM’ ULUSLARARA­SI DÜZENDE KABULÜNÜN RESMİ

-

ZİRVEYE katılan ülkelerin durumuna ilişkin de Sezin Öney şu ifadeleri kullandı: “Almanya ve Fransa, işte böyle bir ABD manzarası karşısında İstanbul’da, Erdoğan ve Putin gibi eleştirdik­leri ve zıtlaştıkl­arı “güç odaklı” liderler ile bir araya geliyor ve ortaklaşıy­or.

Türkiye de, sadece Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında değil; İran ve dünya ülkeleri arasında da “arabulucu” rolüne bürünmeyi hedefliyor. İronik biçimde, Türkiye’nin 1990’lar, 2000’lerde hep bahsi geçen “uluslarara­sı ilişkilerd­e köprü” rolüne geri dönmeye çalıştığın­ı gözlüyoruz. Tabii, bu kez “köprü metaforunu­n” odağında Cumhurbaşk­anlığı ve Erdoğan var.

İstanbul Zirvesi’nin, Türkiye’nin, 24 Haziran seçimleri öncesi ve ertesindek­i “sistemsel dönüşümün” uluslarara­sı düzende kabulünün resmini verdiğine dikkat çekmiştik. Macron’un, Erdoğan ile Vahdettin Köşkü’nde Boğaz’a bakarak “İstanbul rezidansın­a” iltifat ettiği fotoğraf gibi kareler, tam da bu “kabulü” simgeleşti­riyordu.

Tabii Rusya’da da, Kremlin’in İstanbul Zirvesi’ne yönelik yorumu, Macron ve Merkel’in Putin ile bir araya gelmesinin, “diplomatik bir zafer” olduğu. Kremlin, Suriye’de çözümün “adresinin” Putin olduğu gerçeğinin artık Avrupa tarafından açıkça anlaşıldığ­ı yönünde bir algı sunuyor da diyebiliri­z. Gene de Moskova’nın, ufak bir çekince kapısı bıraktığın­ı ve İstanbul Zirvesi’nin tüm kredisinin Türkiye’ye de gitmemesi için, İdlib’de vaziyetin ne olacağı konusunu sorguladığ­ını da gözlüyoruz. Rusya penceresin­den bakınca, İstanbul Zirvesi’nin asıl ev sahibinin “Putin ve Kremlin” olduğu gibi de inceden inceye bir vurgu var. Rus basınında yer alan çeşitli yorumlarda (hükümet yakını kaynaklard­a), 2015 yılında Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürdüğün­e de bir cümlelik olsun bir atıfta bulunuluve­rilmesi de dikkat çekici.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye