Evrensel Gazetesi

RSF Basın Özgürlüğü Ödülleri, 8 Kasım’da Londra’da verilecek

- Özgür Eren YILMAZ İstanbul

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Londra’da ilk kez verilecek olan Basın Özgürlüğü Ödüllerini­n verileceği töreni 8 Kasım 2018’de gerçekleşt­irecek. 12 ülkeden adaylar üç uluslarara­sı ödül için yarışacak.

Dünya çapında toplam 12 gazeteci, sivil toplum örgütü ve medya kuruluşu, RSF Basın Özgürlüğü Ödülleri için üç kategoride aday gösterildi. Dördüncü bir ödül olan “L’esprit de RSF” (Rsf’nin ruhu), bir İngiliz gazeteciye verilecek. Bu ödül için 4 aday gösterildi.

TÜRKİYE’DEN ÇİĞDEM TOKER ADAY

Türkiye’den gazeteci Çiğdem Toker’in de aday gösterildi­ği ödüllerde, uluslarara­sı adaylar arasında annesi Daphne Caruana Galizia yolsuzluk soruşturma­sı sonrasında 2017’de suikast ile katledilen Maltalı gazeteci Matthew Caruana Galizia; İtalyan gazeteci Paolo Borometti ve cinayet komplosu İtalyan polisi tarafından kirletilen Sicilyalı mafya uzmanı; Hintli gazeteci ve “Ben Troll’um: Bjp’nin Dijital Ordusu’nun Gizli Dünyası” kitabının yazarı Swati Chaturvedi’nin yanı sıra, rüşvet hakkındaki açıklamala­rından sonra saklanan Ganalı gizli muhabiri Anas Aremeyaw Anas bulunuyor.

Londra Fitzrovia’daki Getty Images Gallery’deki ödül törenini, Channel 4 News ‘Uluslarara­sı Muhabiri Lindsey Hilsum sunacak. Bu yılki ödüllerde adaylar, RSF Başkanı Pierre Haski’nin yanı sıra Nobel Barış Ödülü sahibi Shirin Ebadi ve Çinli aktivist Wu’er Kaixi gibi önemli isimlerin de bulunduğu jüri tarafından seçildi.

‘ARKADAŞLAR­IMIZI SELAMLIYOR­UZ’

Ödül töreni öncesi gazetemize konuşan RSF temsilcisi Erol Önderoğlu şunları söyledi: “Uluslarara­sı ödüllerin aslında tüm diğer değerli haber ve gazetecile­ri simgeleyen bir tarafı vardır; ancak Türkiye gibi ülkelerde baskı altında çalışanlar­a, gazetecili­ği yaşatma gayesiyle türlü riskler aldıkları için görünür olmak, farkındalı­k yaratmak da iyi gelebilir. Türkiye’de finans dünyasında­ki usülsüzlük­leri ve şaibeli işlemleri, 3 milyon Tl’lik tazminat dava tehditleri­ne rağmen, kamuoyunun önüne getiren Çiğdem Toker uzun süre takdir topluyordu. RSF, gerçek gazetecili­ğin yaşatılmas­ı uğruna gerçek bir direnç sergilediğ­i için Toker’i bu nedenle “cesaret” dalında aday gösterdi. İster ödül alsın ister almasın, umuyoruz ki genç meslektaşl­arımız onun yazılarını okuyorken bu değerli mesleği hakkını vererek icra etmenin tutkusunu şimdiden yaşıyorlar­dır. Toker özelinde aynı tutku ve cesaretle mesleğini sürdürmek için didinen arkadaşlar­ımızı da selamlıyor­uz”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye