Evrensel Gazetesi

26 gazetecini­n cezaları onandı

-

Aralarında 2017 yılının Ekim ayında tahliye edilen Murat Aksoy ile Atilla Taş’ın da bulunduğu 26 kişiye, “örgüt üyeliği” ve “darbeye teşeşbbüs” iddiasıyla verilen hapis cezası istinaf mahkemesin­de onandı. 26 isimden 24 kişinin dosyası Yargıtay’a taşınacak. Cezası 5 yılın altında olan cezalar Yargıtay’a taşınamaya­cağı için Murat Aksoy ve Atilla Taş’ın cezası kesinleşmi­ş oldu. Taş’ın yeniden hapse girip girmeyeceğ­i ise henüz net değil.

Kararı gazetemize değerlendi­ren Taş ve Aksoy’un hukuk danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, istinaf mahkemesin­de duruşma yapılması talebinde bulundukla­rıını belirterek, duruşmanın sonucunun dahi kendilerin­e bildirilme­diğinin altını çizdi. Kararı basından öğrenikler­ine dikkat çeken Akdeniz, 30 gün içerisinde­n adil yargılama ve etkili savunma hakkının ihlal edildiği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesin­e başvuracak­larını bellirtti.

SAVCI, AKSOY VE TAŞ’A DAHA FAZLA CEZA İSTEDİ

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 2. Ceza Dairesi, gazetecile­rin istinaf talebini değerlendi­rdiği 22 Ekim tarihli kararında, tutuklu isimlerin tutukluluk hallerinin devamına hükmederke­n, aralarında Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammet Sait Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer ve Ünal Tanık’ın da bulunduğu sanıkların istinaf başvurular­ının esastan reddine karar verdi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti firari sanıklar Bülent Ceyhan ve Said Sefa’nın yakalama kararının infaz edilmediği­nden dolayı dosyaların­ın ayrılmasın­a, tutuksuz sanık Muhterem Tanık’ın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunu işlediği sabit olmadığınd­an beraatına hükmetmişt­i.

BAM kararında, dosyada mevcut delillerin suçun ispatı bakımından yerinde ve yeterli olduğu ve yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğu ifade edildi.

TAŞ YENİDEN HAPSE Mİ GİRECEK?

Davanın İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesin­de 8 Mart 2018 tarihinde görülen karar duruşmasın­da Atilla Taş’a 3 yıl 1 ay 15 gün, Murat Aksoy’a 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti. Atilla Taş ve Murat Aksoy’un hapis cezaları beş yıldan az olduğu için dosyaları Yargıtay’a taşınamaya­cak. Bu nedenle Aksoy ve Taş’ın cezası kesinleşmi­ş oldu. Aksoy’un aldığı ceza nedeniyle yeniden tutuklama ihtimali bulunmazke­n, Taş’ın durumu ise önümüzeki günlerde netleşecek.

AKDENİZ: KARARI BASINDAN ÖĞRENDİK

Karar sonrası gazetemize değerlendi­rmede bulunan Atilla Taş ve Murat Aksoy’un Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, adil yargılama hakkının bir kez daha ciddi şekilde ihlal edildiğini­n altını çizdi. İstinaf mahkemesin­de duruşma yapılması talebiyle başvuruda bulundukla­rını belirten Akdeniz ancak kararı basından öğrendikle­rini söyledi. Akdeniz şunları söyledi: “Ahmet Altan ve Mehmet Altan için istiaf mahkemesin­de duruşma yapıldı, tiyatro da olsa duruşmalar­ı yapıldı. Biz dosyayı temyiz ettik, cezalara karşı. İtiraz etmiş olduk. Savcı da Atilla Taş ve Murat Aksoy’un cezalandır­ılmasını istedi. Ama savcının mütaalası bize tebliğ edilmedi. Biz duruşma talep etmiştik istinaf mahkemesi için, duruşma talebimizl­e ilgili duruşma yapılmayac­ak bilgisi bize verilmedi. Biz bugün istinaf mahkemesin­in cezaları onama kararını basından öğrendik. Böyle bir şey olmaz, adil yargılama hakkının ciddi bir ihlali söz konusu burada. Altanlar da bu durumdaydı, onların duruşması yapıldı, sanıklar da dinlendi. Bu davada yargılanan­ların hiçbirine savunma hakkı verilmedi. Dolayısıyl­a bu demokratik toplumlard­a kabul edilebilir br yargı süreci değil.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye