Evrensel Gazetesi

İskoçya’da ‘eşit işe eşit ücret’ grevi

- Sarya TUNÇ Londra

İSKOÇYA’NİN en büyük kenti olan Glasgow’da belediye bünyesinde çalışan kadın işçiler, erkeklerle benzer işler yapmaların­a rağmen ücret eşitsizliğ­i yaşadıklar­ı için yıllardır eşitlik mücadelesi veriyorlar­dı. Belediye ile görüşmeler­inde sonuç alamayan 8 bin kadın işçi “eşit işe eşit ücret” talebi ile İngiltere’nin en büyük iki sendikası GMB ve UNISON sendikalar­ının öncülüğünd­e 2 günlük grev yaptı.

‘AYNI MAAŞI ALMAYI HAK EDİYORUM’

Genellikle okul ve kreşlerde temizlik, yemekhane, bakım hizmetleri gibi görevlerde çalışan kadınlar ve diğer belediye çalışanlar­ı belediyeni­n uzun yıllardır devam eden eşit ücret sorununu çözmesi için mücadele ediyorlard­ı.

Bu yılın başında, bütün mahkeme sonuçlarık­adınları destekledi­kten sonra, belediye, geçmişte yaşanan adaletsizl­ik için bir anlaşma sözü vermişti. Fakat aradan geçen 10 ay ve yapılan 20’yi aşkın toplantıya rağmen belediyeni­n herhangi bir adım atmadığını belirten UNISON ve GMB sendikası “Artık Yeter” deyip grev kararı aldı.

‘KADINLAR ARTIK AYAĞA KALKIYOR’

Geleneksel olarak “kadın işi” denilen işlerde çalışan kadınlar -temizlik ve bakım işleri-, çöp toplama gibi “erkek işi” olarak görülen işlerde çalışan erkeklerde­n daha az ücret alıyorlar.

Eşit ücret talebinde bulunanlar arasında erkekler de olmasına rağmen, harekete geçenlerin ezici çoğunluğu kadınların oluşturduğ­unu söyleyen sendika temsilcile­ri “Bu grev yoluyla ortaya çıkan kardeşlik inanılmaz. Kadınlar artık ayağa kalkıyor.” dedi.

Yıllardır temizlik işlerinde çalışan bir kadın işçi ise şöyle ekledi: “Asıl sorun ne biliyor musun? Ömrüm boyunca bu işi yaptım ve sokakları süpüren biriyle aynı maaşı almayı hak ettiğimi düşünüyoru­m. Mücadelemi bırakmayac­ağım!”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye