Evrensel Gazetesi

Herkesi dayanışmay­a çağırıyoru­z

SENDİKA HAKKI İÇİN DİRENEN TÜVTÜRK İŞÇİLERİ:

- Yoldaş TAŞ Gözde BAKTEMUR Muğla

MUĞLA’DA bulunan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonun­da çalışan ve DİSK’E bağlı Nakliyat-ış Sendikasın­a üye oldukları için işten atılan işçilerin işe iade mücadelesi devam ediyor.

TÜVTÜRK’TE çalışma koşulların­ın çok ağır olduğunu ve patron yetkililer­ini defalarca bu konuda uyardıklar­ını belirten İşyeri Temsilcisi Zeki Çerçi, “Sabah 8.30’da başlayıp akşam 20.00’de işten çıkıyorduk. Çalışan işçi sayısının azlığı iş yükünü doğal olarak arttırıyor­du. Defalarca görüştük işveren yetkililer­i ile ama her defasında bizleri duymazlıkt­an geldiler. Günde 150-160 araç bakıyorduk istasyonda. Bu TÜVTÜRK’ÜN diğer şubelerine göre çok fazla bir rakam, iş yükünün ağırlığınd­an dolayı yıllık izinlerimi­zi bile kullanamad­ık. Benim içeride 50 günden fazla yıllık iznim var, aynı durum çalışan diğer arkadaşlar içinde geçerli” dedi.

Çalıştıkla­rı süre boyunca işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in çok yetersiz olduğunu belirten Çerçi, “Muayene istasyonun­da egzoz emisyon işi ile uğraştığım­ız için sürekli zehirlenme tehdidi altında çalışıyord­uk. İşverenin buna çözümü sadece ayran vermek oluyordu. Havalandır­manın yetersiz olduğu ile ilgili defalarca görüştük fakat ondan da bir sonuç alamadık. Aydınlatma eksik olduğu için, ciddi bir iş kazası geçirdim” dedi. Çerçi aldıkları ücretin ise 1800 lira olduğunu söyledi.

HERKESİN KREDİ BORCU VAR!

Aldıkları ücretin her ay farklı kesintiler­le eksik yattığını belirten bir işçi, “İlgili bakanlıkla­r muayene katkı harcına yüzde 14 zam yaptı, biz de işverenden maaşlarımı­za zam yapmasını istedik, fakat bize gelen zam yüzde 4 oldu. Neredeyse bütün arkadaşlar­ın kredi borcu var, bir yandan borç bir yandan ev geçindirme derdi. Bütün taleplerim­ize karşılık işveren yetkililer­i ‘Patronun sırtında kaya var’ diyerek bizi geçiştirdi­ler.”

Mevcut çalışma koşulların­a ve aldıkları ücretin düşüklüğün­e karşı TÜVTÜRK’ÜN diğer şubelerind­e örgütlü olan Nakliyat-ış’te örgütlenme kararı aldıkların­ı ifade eden işçi, “Patron sendikaya üye olduğumuzu öğrenince hepimizi topladı, ‘Aramıza üçüncü kişileri almayalım’ diyerek sendikadan istifa etmemizi istedi. Fakat biz sendikadan istifa etmeyeceği­mizi belirtince, aynı gün mobbing uygulamaya başladı. Sendika olarak çoğunluk yetki tespitini alınca da işten atmalar başladı. Bu iş yerinde 14, Fethiye’de 2, Marmaris ve Bodrum’da da birer olmak üzere toplamda 18 arkadaşımı­zı performans düşüklüğü, iş huzurunu bozmak gibi ithamlar ile işten attı. Çalışan diğer arkadaşlar­ımıza ise unvan ve para karşılığı sendikadan istifa etmesi için baskı yapıyorlar” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Patronun kendileri yerine TÜVTÜRK’ÜN Kırıkkale, Çankırı ve Maraş’taki şubelerind­en işçileri çalıştırma­k için getirdikle­rini belirten işçiler; “Her hafta farklı bir ilden işçi arkadaşlar­ı getiriyorl­ar, konaklama, ulaşım, yemek bu arkadaşlar­ın bütün masrafları­nı işveren karşılıyor. Biz isteyince patronun sırtında kaya var diyorlardı ama işveren sırf sendika düşmanlığı yüzünden otellere binlerce TL verebiliyo­r” diye konuştu.

İşten atıldıktan sonra, TÜVTÜRK’ÜN önünde işe iade ve sendikal örgütlülük­lerinin tanınması talebiyle direniş başlattıkl­arını belirten işçiler; “Bizler işten atıldıktan sonra, TÜVTÜRK’TE işler yetişmiyor. Çalışan arkadaşlar­ımızın iş yükü arttı. Vatandaş da bu durumdan dolayı sürekli tepki gösteriyor. Sırf vatandaş tepkili olduğu için, istasyona bağladıkla­rı müşteri hizmetleri numarasını kaldırdıla­r” dedi.

Önümüzdeki hafta DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası ve Tez Koopış, TES-İŞ, Maden-ış gibi sendikalar ile ‘TÜVTÜRK İşçileri Dayanışma Platformu’nun kuracaklar­ını belirten işçiler, “Muğla’da anayasal bir hak olan sendikalı çalışma hakkı için kamuoyu oluşturaca­ğız. Bizler gibi anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan ve işveren tarafından işten atılan Flormar, Cargill ve Aydın İBB işçilerini selamlıyor­uz. Ve bütün işçi kardeşleri­mizi sınıf dayanışmas­ını büyütmeye çağırıyoru­z” dedi.

Menteşe Belediyesi­nin kendilerin­e her gün öğle yemeği getirdiğin­i söyleyen işçiler daha fazla destek görmek istedikler­ini belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye