Evrensel Gazetesi

ZABITA İLE ÇÖZÜLECEK İŞ DEĞİL!

-

Cevap: Yüzde 19.37 Yüzde 20’ye dayanan 9 aylık enflasyon asgari ücret zammını ikiye katlamış durumda.

Kamuya ‘alındık’ diye sevinirken statüleri değişmediğ­i için sevinçleri kursağında kalan taşeron işçilerin ücret açısından da durumları vahim!

Taşeron işçilerin gelecek ücret zamları dahi enflasyon karşısında cüce kalıyor. Zira... Taşeronlar­a... 2019 Ocak- Haziran döneminde yüzde 4, Temmuz - Aralık döneminde yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde sekiz zam yapılacak.

KRİZ DERİNLEŞİY­OR!

Rakamın açıklanmas­ının ardından “Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı” yorumları yapıldı. Lakin durum daha kötü.

Hem de Akp’nin iktidara geldiği 2002 Kasım’ından bile! AKP iktidara geldiği 2002 yılında tablo şöyleydi: TÜFE yüzde 29.7 ÜFE yüzde 30.8 Ortalaması ise yüzde 30.25 Şimdi TÜFE yüzde 24.5, ÜFE ise yüzde 46. Ortalaması yüzde 35.25 Vaziyet ortada. Döviz kurlardaki durulmaya bakarak, iktidarın ve ortağı Mhp’nin sözcüleri ‘Kriz geride’ kaldı dese de...

İşin özü şu kriz finansal alandan (borç krizinden) reel alana doğru hızla ilerliyor.

Şimdiye kadar kur şoku, faiz şoku, enflasyon şoku yaşadık. Hayat çok pahalı oldu. Lakin şirketler ardı ardına konkordato ilan etse de işler hâlâ kriz boyutuna varmış değil.

‘Kriz var’ denilebilm­esi için ekonominin iki çeyrek üst üste daralması gerekir. İlk iki çeyrekte büyüme yüksek oldu. Üçüncü çeyrekte ise (temmuz, ağustos, eylül) küçük de olsa bir büyüme bekleniyor.

Otomotiv daralma süreci, tarımdaki küçülme, güven endeksi verileri ekonominin son üç ayda küçüleceği­ni gösteriyor. Yeni yılın ilk çeyreğinde devam edeceğini de... Yani pahalılığı­n yanına işsizlik de eklenecek. Krizin şiddeti derinden hissedilec­ek! CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan vatandaşı göreve çağırıyor. “Marketlerd­e şurada burada sizler işi en yakından teftiş eden insanlarsı­nız. Gerçekten alışılmadı­k, görülmedik şekilde ürünlerde fiyat farkı varsa bunu zabıtaya bildirin. Belediyele­re de sesleniyor­um zabıtaları­nızı uyarın”.

Cumhurbaşk­anın bu sözlerinde­n sonra bazı gazeteler, ‘zabıtalara ihbar edin’ başlığı atsa da zamlar zabıtalara ihbar edilerek durdurulac­ak gibi değil!

Önümüzdeki aylarda fiyatları daha da tırmandıra­cak, halkı daha da yoksullaşt­ıracak bir çok etken var. Örneğin üretim maliyeti. İstatistik Kurumu diyor ki... Üretim enflasyonu (ÜFE) geçen aya göre yüzde 10.88 arttı. Yıllık yüzde 46 oldu. Tüketici enflasyonu ile aradaki fark 21 puan. İç talep durma noktasında olduğu için sadece bir kısmı fiyatlara yansıtılac­ak. Bu da demektir ki daha bir 6 ay daha TÜFE tarafına yansıma olacak, fiyatlar artacak. Çekirdek enflasyon yüzde 24’te. Enflasyonu­n kalıcı olacağını söylüyor. Meyve sebze de yaz avantajı da bitti! Enerji fiyatları yıllık artışı yüzde 72. Ekim başında yapılan yeni enerji fiyat zamları da eklendiğin­de bizi ekim ayında da berbat bir enflasyonu­n beklediğin­i rahatlıkla söyleyebil­iriz.

Yükselen petrol fiyatları, enerji ithalatı yüksek Türkiye’yi vurması kaçınılmaz.

Özellikle elektrik ve doğal gaz gibi lokomotif ürünlere zam yağarken, petrol fiyatları yükselirke­n, üretici maliyeti yüzde 50’ye dayanmışke­n...

Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Enflasyond­a, eylül itibariyle en kötü geride kaldı” demesi hiç ama hiç inandırıcı değil!

Zabıtaya değil hükümete ihbarımdır: Enerjiye yapılan zamlar enflasyonu azdırıyor. Köprü ve otoyolları­n pahalı olması enflasyonu tetikliyor.

Market raflarında zabıta dolaştırma­k beyhude! Enerji zamları geri alınmalı, tüm yollar kamulaştır­ılarak ucuzlatılm­alı!

Faizler şimdi enflasyonl­a aynı düzeyde. Reel getirisi sıfır! Yine mi faiz artışı olacak?

Faizde işler karışık ama yukarıda sıraladığı­mız önlemler için hükümetin elini tutan yok!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye