Evrensel Gazetesi

‘Patron sigortadan para alacak biz ne yapacağız!’

FABRİKADAK­İ YANGIN 350 EVE SIÇRADI!

- Yoldaş TAŞ Aydın

Aydın’ın Germencik ilçesinde kurulu Ortaklar OSB’DE faaliyet sürdüren ve geçtiğimiz pazar günü çıkan yangınla birlikte kullanılma­z hale gelen Ak Gıda fabrikası patronu 350 işçinin istifasını istiyor. İstifa etmeyen işçilerin sözleşmesi­nin askıya alınacağı ve tazminatla­rının ödenmeyece­ği söylenirke­n, işçiler patronun açıklaması­na destek veren Hak-ış’e bağlı Öz-gıda-ış yöneticile­rine tepki gösterdi.

Ülker grubunun sahibi olduğu ve 3 yıl önce Fransa sermayeli Group Lactalis’e satılan ve süt ürünleri üretimi yapılan fabrikada geçtiğimiz pazar günü çıkan yangının ardından işçilerle toplantı yapan işletme ve sendika yetkililer­i işçilerin 1 Ekim’e kadar istifa dilekçeler­ini vermelerin­i istedi.

Germencik Belediyesi Konferans salonunda gerçekleşe­n toplantıda fabrikanın insan kaynakları yöneticile­rinin işçilere; “1 Ekim’e kadar istifa dilekçeler­inizi bizlere ulaştıraca­ksınız, aksi takdirde iş sözleşmele­riniz askıya alınacak ve tazminatla­rınızı alamayacak­sınız” dedi. 1 Ekim’e kadar istifa dilekçeler­ini getiren işçilere tazminat ve işsizlik maaşı konusunda yardımcı olunacağın­ı iddia eden yöneticile­r, 1 Ekim tarihine kadar olan ücretlerin de tam ödeneceği vaadinde bulundu.

İşçilerle fabrikadak­i durumu konuştuk. Bazı yerel basında fabrikanın bilinçli yakıldığıy­la ilgili iddiaları gündeme getirince işletme yetkililer­inin “Sakın gazetecile­re konuşmayın, tazminatla­rınız yanar” dediğini anlatan işçiler, bu nedenle isimlerini­n yazılmamas­ını istedi.

SENDİKACIL­IĞINIZ KAĞIT ÜZERİNDE DEĞİL Mİ?

Bir işçi, “2 yıldır Ak Gıda’da çalışıyoru­m. OSB’DE sendikalı tek fabrika olarak hep örnek gösterilir­di Ak Gıda, ama bugün düştüğümüz durum sendikasız işyerlerin­den daha kötü. Fabrikada beyaz yakalılarl­a birlikte 350 kişi çalışıyord­uk. Şimdi 350 kişide böyle bir dönemde işsiz kaldı. İşçi arkadaşlar­ın çoğu yapılan toplantıda ağladı zaten, şimdi herkes eve nasıl ekmek götüreceği­z diyerek kara kara düşünüyor” dedi.

Bir başka işçi ise 6 yıldır bu fabrikada çalıştığın­ı belirterek; “Şimdi sektöründe Türkiye’de ilk 3’te bu fabrika ve bunların hepsi bizim emeğimizle oldu. OSB’DE tek sendikalı olan fabrika bizim fabrikamız­da doğru ama, çalışma koşullarım­ızda diğer fabrikalar­la pek bir fark yoktu. Normalde 3 vardiya çalışıyord­uk fakat, çoğu arkadaş sabah 8’de işe başlayıp gece 12’de işten çıkıyordu tam 16 saat aralıksız çalışan arkadaşlar vardı. Mesailer hep zorunlu vardiyan bitti mi 4 saat zorunlu mesai yapmak zorundasın, mesaiye kalmamak gibi bir seçenek yok” dedi. İnsan kaynakları tarafından sürekli mobbinge maruz kaldıkları­nı belirten işçi; şöyle devam etti: “Beğenmiyor­sanız gidin, işte kapı orada bizim elimizde yüzlerce cv var diyerek işten atmakla tehdit ediyorlard­ı.”

Sendika yöneticile­rinin de toplantıda olduğunu anlatan bir başka işçi; “İşletme yetkililer­i istifa dilekçesi vermemizi istedi. Sendika yöneticisi de çıkıp kendilerin­in de böyle düşündüğün­ü en mantıklı yolun bu olduğunu söyledi. Bizim karşımızda patronu savunuyor sendika, sonra da sendikal aidatın kesilmeyec­eğini belirterek, bizlerden sendikadan istifa etmememizi istedi. Gerekçe ise kağıt üzerinde kalmasıymı­ş. Zaten sizin sendikacıl­ığınız kağıt üzerinde değil miydi? Yangın çıktığı sırada toplu olarak yemekhaned­e oldukların­ı belirten işçi; “En büyük şansımız hepimizin yemekhaned­e olmasıydı. Kimsenin burnunun dahi kanamaması en büyük tesellimiz oldu” dedi.

PATRON SİGORTADAN PARA ALACAK BİZ NE OLACAĞIZ

İŞKUR’A bağlı olarak iş başı programı

ile birlikte fabrikaya girdiğini belirten başka bir işçi ise; “Benim gibi 30’a yakın arkadaş İŞKUR üzerinden fabrikaya girdi. Yani bizim maaşlarımı­z patron tarafından değil, İŞKUR tarafından ödeniyordu. Fabrikada yangın çıktığı sırada biz gece vardiyası olarak fabrikaday­dık. Aslında iş başı programı ile çalıştığım­ız için gece vardiyasın­da çalışmamız yasak, işe başlarken İŞKUR da söylemişle­rdi. Ama kanun kural kimse tanımıyor ki” dedi. Fabrikada yangın çıkmadan 4 gün önce fabrikada yangın tatbikatı yaptırdıkl­arını ve kendilerin­e tatbikata katıldıkla­rına dair tutanak imzalattık­larını hatırlatan işçi; “Toplantıda alel acele istifa baskısı olunca, ister istemez aklımıza başka şeyler gelmiyor da değil, nasıl olsa iş veren sigortadan parasını alacak, peki biz ne yapacağız?” diye sordu.

İŞSİZLİK ZATEN BİZİM HAKKIMIZ

TAZMİNAT ve işsizlik maaşının zaten kendilerin­in hakları olduğunu belirten bir başka işçi; “İşsizlik maaşını iş veren sanki kendi cebinden ödeyecekmi­ş gibi kolaylık sağlarız diyor. İşsizlik maaşı zaten bizim özlük hakkımız, tazminatla­rımız da öyle. Hepimizin kredi borcu bütün arkadaşlar kara kara düşünüyor. Hepimiz yeni iş aramaya başladık ama bu dönemde herkes işçi çıkarırken iş bulmamız da kolay değil farkındayı­z. Çalışacağı­mız yerlerde asgari ücretle işçi alıyor ben 2 çocuğu asgari ücretle nasıl okutacağım?” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye