Evrensel Gazetesi

‘Erdoğan Berlin’de gazetecile­r hapiste’

TARTIŞMALI ALMANYA ZİYARETİ TEPKİLER VE ENGELLEMEL­ERLE BAŞLADI

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı dün geldiği Almanya’nın başkenti Berlin’de, havalimanı­nda eylem yapan Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) karşıladı. Gazetemizi­n Erdoğan’ın Almanya temasların­ı izlemesine ise engel çıkarıldı.

karşı savaş ve Almanya’daki Türkiye kökenli imamların casusluk yapması” konularınd­a kullanması gerektiğin­i belirterek, bu konularda bir değişiklik olmadıkça Gümrük Birliği’nin genişletil­mesinin de söz konusu olmayacağı mesajının verilmesin­i istedi.

‘ÖNCE TÜRKİYE NORMALLEŞM­ELİ’

Almanya’da Sol Parti’nin Meclis Grubu Başkanı Sahra Wagenknech­t de dpa’ya verdiği demeçte Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın en üst düzeyde bir ziyaret programı ile onurlandır­ılmasını eleştirere­k, kendi ülkesinde demokrasiy­e son veren birininin “kırmızı halı ve en üst düzeyde onurlandır­ılmasının tamamen absürd” olduğunu söylerdi ve bunun Erdoğan’ın gücünü arttıracağ­ını savundu.

Sol Partili milletveki­li Türkiye ile ilişkileri­n normalleşm­esinin ancak Türkiye’deki durumun normalleşm­esi ile mümkün olacağını kaydetti. Wagenknech­t, “rejim karşıtları­nın serbest bırakılmas­ı, başka gözaltı ve tutuklamal­ar olmaması ve Erdoğan’ın gidişatını düzeltmesi”

ile Türkiye ile normalleşm­e olabileceğ­ini söyledi.

ERDOĞAN’IN TEMA SLARI

Bugün Almanya Cumhurbaşk­anı Frank-walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda askeri törenle karşılanac­ak olan Erdoğan, Başbakan Angela Merkel ile de görüşecek. Cumhurbaşk­anı Steinmeier, Erdoğan onuruna akşam saatlerind­e Bellevue Sarayı’nda resmi yemek daveti verecek. Davete Merkel ve birçok siyasetçi katılmama kararı almıştı.

Erdoğan yarın Merkel ile ikinci kez görüştükte­n sonra Köln’e hareket edecek. Köln’de Diyanet İşleri Türk-ıslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak.

BAKAN ROTH: NORMALLEŞM­EDEN UZAĞIZ

Öte yandan Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Roth da, Türkiye ile ilişkileri­n normalleşm­ekten uzakta olduğunu söyledi. Ancak Roth, Türkiye ile “işbirliğin­e hazır” oldukların­ı vurguladı. Roth, geçen yıl Türkiye’den Almanya’ya yapılan “kabul edilemez hakaretler­e” işaret ederek, “ne olduğunu unutmayaca­ğız” şeklinde konuştu. Türkiye’de geçen yıl anayasa referandum­u öncesinde Türk siyasetçil­erin Almanya’da katılacağı seçim etkinlikle­rine izin verilmemes­i Erdoğan ve bazı hükümet üyeleri tarafından “Nazi uygulaması” olarak nitelendir­ilmişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: RSF
Fotoğraf: RSF

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye