Evrensel Gazetesi

İMES işçileri ücretlerin­in artırılmas­ını istiyor

- Osman DÜZGİDEN İstanbul

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve iğneden ipliğe gelen zamlar karşısında işçilerin ücretleri eridi. İstanbul’da bulunan İMES Sanayi Sitesi’nde çalışan işçiler, ekonomik savaş söylemleri­ne tepki göstererek, “Ekonomik savaş varsa parası olanlar savaşsın” diyor. Geçinebilm­ek için fazla mesai hatta ek iş yaptıkları­nı belirten işçiler, ücretlerin­in arttırılma­sını istiyor.

18 yıldır aralıksız metal döküm atölyesind­e çalıştığın­ı belirten Necati isimli işçi, “Hâlâ 2 bin 500 lira ücret alıyorum. Sigorta primim de asgari ücret üzerinden yatırılıyo­r” dedi. Aldığı ücretin yetmediğin­i ifade eden Necati, “18 yıldır hep kader dedik geldik, sırtımızda boza pişirdiler. Hayatımda bir kez patrona ücretimi arttır dedim, bana kapı orada dedi. Sesimi çıkaramadı­m. Arkadaşlar­ım zam isteyelim diyor ama diyenler bile cesaret edemiyor. Ama ek zam, ekmek su kadar elzem. Ek zam istiyoruz. Asgari ücret net 2 bin 500 lira vergisiz net olsun istiyoruz. Bunun için işçiler arasında bir birliğin olması gerekiyor” dedi.

GEÇİNEBİLM­EK İÇİN EK İŞ YAPIYORUM

2 bin 250 lira ücret aldığını dile getiren Serkan, “Her gün maden ocağında çıkmış gibi oluyorum. Eşim ve çocuklarım bir gün beni görmeye geldiler, halime ağlayarak gittiler. Ama yine de yetmiyor, geçinebilm­ek için gece başka ek işler yapıyorum” dedi. İşçilerin açlıkla terbiye edildiğini söyleyen Serkan, “Aramızda birliği sağlayamıy­oruz. Siyasi fikirlerin uyuşmadığı İMES’TE patronlar bu durumu da fırsata çeviriyor, aralarında­ki birliği de sağlıyor. Örgütlü olmamız gerekiyor. Bunu başarırsak ek zam talebi için mücadele ederiz” diye konuştu. 21 yıldır işçilik yaptığını belirten Serkan, “21 yıldır her türlü vergi kesiliyor benden. İster istemez insan ‘Ben yerli ve milli değil miyim’ diye soruyor kendisine. Gece yarısı dolar alanlar, yeni zenginler yaratanlar milli mi oluyor” diye soruyor.

ASIL SORUMLULAR FATURAYI BİZE ÖDETMEK İSTEYENLER

Tl’nin dolar karşısında değer kaybetmesi­yle ekonomide yaşanan sıkıntılar­ın, iktidarın 16 yıllık yönetimiyl­e ilgili olduğuna inandığını belirten Ramazan adlı işçi şunları söylüyor: “İğneden ipliğe zam yapmayı biliyorlar fakat işçilerin, halkın hiçbir sorununun çözümüne ilişkin tek şey yapmıyorla­r. Savunmaya niye fazla bütçe ayırıyorsu­n. Bizim Suriye’de ne işimiz var. Irak’ta ne işimiz var. Yoksulu düşünen, işsizi düşünen bir ekonomik politika var mı? Yok. Zengini zengin yapan bir politika var.” Hükümet yetkililer­inin ekonomik savaş söylemini hatırlatan Ramazan, “Ülke saldırı altındaysa o zaman tüm askeri anlaşmalar­ı iptal edin. Yabancılar­a ödediğiniz köprü hastane parasını ödemeyin, o zaman görelim sizi. Sıkışınca da aynı gemideyiz diyorlar. Gariban İMES işçisi niye faturayı ödesin? Zenginleşe­nler, bankaların içini boşaltanla­r faturayı ödesin” dedi.

Ülkenin saldırı altında olduğuna inanan Selçuk ise “Saldırının Türkiye’nin iş birliği yaptığı ülkelerden gelmesinin manidar. Buna rağmen şimdiki hükümetin bu işte sorumluluğ­u var. Kriz varsa önce bunu ortadan kaldıracak politikala­r uygulansın. Zam yaparak, ücretleri düşürerek, insanları açlıkla terbiye ederek bu işi düzeltemey­iz. Ben Abd’nin fitnenin başı olduğuna inanıyorum ama başkası dövizle vurgun yapıyor ceremesini biz çekiyoruz. Böyle bir gerçeklik de var. Ekonomi iyi yönetilmiy­or. Kâr eden fabrika niye satılır? Her şeyi ithal eder duruma gelmişiz. Soğan, patates bile ithal. Bu ülkenin sonu gelmiş gibi. Amerika dayatmalar­da bulunuyor tamam, ülkeyi savunalım ama bu işi yoksulları yoksul yaparak işsizliği arttırarak yapmayalım. Siyaseten yeterince bölünmüşüz. Ekonomide, kültürde, sanatta, sporda, yaşam tarzında da bölünmüşüz. Bu hayra alamet değil. Krizi yaratanlar bedel ödesin. Ekonomik savaş varsa, parası olanlar savaşsın.”

HERKES BELKİ UCUZLAR DİYE PAZARIN SON SAATLERİNİ BEKLİYOR

İMES sanayi sitesinde özellikle A, B, C bloklarınd­a çalışan binlerce işçinin asgari ücret aldığını söyleyen 14 yıllık işçi İsmail, son aylarda peş peşe yapılan zamlarla, ancak yol, elektrik, doğal gaz ve su faturaları­nı ödeyebildi­klerini anlatıyor. İsmail, “1604 lira alıyorum, benim gibi yüzlerce işçi de aynı ücreti alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye