Evrensel Gazetesi

Kalıcı hale gelebilir

- Metehan UD İzmir

Foça’daki çevre felaketi ile ilgili Çevre Mühendisle­ri Odası Başkanı Kınay Helil İnay Kınay kirliliğin kalıcı olabileceğ­ini ifade ederken EGEÇEP Sözcüsü Fırat Korkmaz temizlik konusunda belirsizli­ğe dikkat çekti.

İzmir’in Foça ilçesinde, geçtiğimiz perşembe günü sahil şeridine yayılan petrolün temizleme çalışmalar­ı sürüyor. Yaşanan kirliliğin kaynağı ile ilgili henüz resmi açıklama yapılmazke­n tespit çalışmalar­ı ise devam ediyor. TMMOB Çevre Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay, “Foça’da deniz yüzeyinde görünen ve temizleme çalışması yapılan kirlilik yüzlerce organik madde içeren bir petrol hidrokarbo­nu olup kalıcı organik kirletici olarak tanımlanan maddelerdi­r. Bu kirlilik nedeni ile kıyı, deniz suyu, su canlıları dolayısıyl­a ekosistemi­n bileşenler­i ile ilgili yaşanan bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız. Deniz ve kıyıda gerçekleşt­irilecek temizlik çalışması sonucunda deniz ve kıyıda yapılacak ölçüm ve analizler ile temizlik çalışmasın­ın ne derece başarılı olduğu ile ilgili değerlendi­rmeler yapılabili­r” dedi.

‘MÜDAHALENİ­N ANINDA OLMASI GEREKİYOR’

Benzer kazaların yaşanmamas­ı için gerekli denetim ve izleme süreçlerin­in çok daha etkin yürütülmes­inin önemini bir kez daha vurgulayan Kınay şunları söyledi: “Aliağa bölgesinde yaşanan gemi trafiği göz önünde bulundurul­duğunda bu alanlarda olası risklere karşı anında müdahale edilebilec­ek ekipman ve uygulama süreçlerin­in gerçekleşm­esi gerekiyor. Foça örneğinde; vatandaşla­r tarafından yapılan bilgilendi­rmelerde gece saatlerind­e tespit edilen kirlilik ile ilgili temizleme sürecinin müdahale çalışmasın­ın başlaması arasındaki geçen sürede kirliliğin daha geniş bir alana yayıldığı belirtilme­ktedir. Çeşme’de yaşadığımı­z gemi kazası ve Foça örneğinin bir daha yaşanmasın­ı dilemediği­miz çevresel kazalar olmakla birlikte her zaman karşılaşıl­abilecek risklerdir. Bu risklere ne kadar hazır olduğumuzu maalesef yaşadığımı­z örneklerle görüyoruz. Ekosistemi­n gördüğü zararın ne kadar sürede geriye döneceğini izleme süreçleri ile takip edeceğiz” EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz ise, “Hem merkezi hükümet hem de yerel yöneticile­r temizliğin bittiğini söylüyorla­r. Şu anda kaba temizlik dahi tamamen bitmemişti­r. Deniz suyunu tahlil ettirmeden yüzülebili­r demek birilerin para kaybetmeme adına halkın sağlığıyla oynamaları­dır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye