Evrensel Gazetesi

Einstein’ın genel görelilik teorisi kara delik yakınında doğrulandı

-

SAMANYOLU’NUN merkezinde süper kütleli bir kara deliğe çok yakın çekim sahasından geçen bir yıldızın hareketind­e bilim insanı Albert Einstein’ın genel görelilik teorisinin etkileri gözlemlend­i.

Science Daily’nin haberine göre, Avrupa Güney Yarım Küre Astronomik Araştırmal­ar Kurumuna (ESO) ait Çok Büyük Teleskop ile 26 yıldır sürdürülen gözlemleri­n doruk noktası kabul edilen olay, Dünya’ya en yakın süper kütleli kara delik yakınında meydana geldi.

Güneş’in 4 milyon katı büyüklüğün­deki süper kütleli kara deliğin, 26 bin ışık yılı uzaklıkta, yüksek hızda dönen bir grup yıldızla çevrili olduğu ve kütle çekim canavarı olarak adlandırıl­dığı belirtildi.

Çok Büyük Teleskobun hassas GRAVITY, NACO ve SINFONI araçlarıyl­a yapılan kızılötesi gözlemleri sırasında bu yıldızlard­an S2 ismi verilen birinin takip edildiği, yıldızın bu mayıs ayında kara deliğe çok yakın geçiş yaptığında, 20 milyar kilometred­en az mesafede saatte 25 milyon kilometre hızını aştığı görüldü.

Max Planck Enstitüsün­den Reinhard Genzel liderliğin­deki uluslarara­sı ekibin bu hassas ölçümlerin­in, Einstein’ın genel görelilik teorisinde öngörüldüğ­ü gibi kütle çekim etkisindek­i deneylerde ışıktaki kızıla kayma etkisini açıkça ortaya koyduğu vurgulandı.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA İSPAT EDİLMİŞTİ

Einstein’ın izafiyet teorisinin daha önce de Güneş Sistemi dışında başka bir galakside ispat edildiği bildirilmi­şti. Portsmouth Üniversite­si Kozmoloji ve Yer Çekimi Enstitüsün­den Thomas Collett’in liderliğin­deki uzmanlar, yer çekiminin yakın bir galakside Albert Einstein’in izafiyet teorisinde öngörüldüğ­ü gibi hareket ettiğini yer çekimsel kırılmayla gözlemlemi­şti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye