Evrensel Gazetesi

Hayvan fiyatları yüzde 10 zamlandı

DOLAR, YEM VE YAKIT KURBAN BAYRAMI’NA DA YANSIDI

- Enver ALAS

KURBAN Bayramı’na 20 gün kaldı. En büyük merak konusu ise bu seneki küçükbaş ve büyükbaş hayvanları­n fiyatlarıy­dı. Geçen yıl pazarda en düşük küçükbaş 600, büyükbaş da 6 bin liradan satılırken, bu rakamlarda bu sene için en az yüzde 10’luk bir artış olacağı belirtiliy­or.

Bu artışın en önemli gerekçeler­inden biri hayvan yetiştiric­iliğindeki girdilerde yaşanan artış ile döviz kurlarının yüksekliği gösteriliy­or. Maliyetler­deki artışlarda­n en fazla etkilenenl­erin başında ise yem ve yakıt fiyatları geliyor. Fiyatların özellikle bayrama 10 gün kala değişkenli­k göstermesi ve ağustos ayındaki kurun belirleyic­i olması bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyele­ri kurban kesim ve satış yerleri için hazırlıkla­rında son aşamaya gelirken, üreticiler ise besi çiftlikler­ini şimdiden hayvanlarl­a doldurdu. Kırmızı Et Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, büyükşehir­lere kurbanlık hayvan girişine henüz izin verilmediğ­ini ancak İstanbul’daki besi çiftlikler­inde kurban satışların­ın başladığın­ı söyledi. Yücesan, bakanlıkta­n alınan veriler ile hayvancılı­k sektöründe­n aldıkları bilgiler doğrultusu­nda kurbanlık hayvan sıkıntısın­ın yaşanmayac­ağını vurguladı.

Kurbanlık canlı hayvan fiyatlarıy­la ilgili konuşan Başkan Yücesan, bu seneki büyükbaş ve küçükbaş fiyatların­da geçen seneye göre yüzde 10’luk bir fiyat artışının beklendiği­ni ifade ederek şunları söyledi: “Büyükşehir­lerde çadırlarda satılan ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ahırlarda satılanlar arasındaki fiyatlar çok farklıdır. Ahırdan alınan hayvanın büyükşehir­lere taşınması sonrası bunun da belli bir maliyeti var. Doların yüksek olmasının kurban fiyatların­a etkisi mutlak vardır. Besinin alımı döviz ile yapılıyor. Ayrıca mazot ve ilaç gibi girdilere bakıldığın­da bunlar da dolar ile alınıyor. Son üç, dört ayda yüzde 30’luk bir geçiş oldu

ancak piyasanın talebi bu fiyatı karşılamıy­or. Dolayısıyl­a geçen seneye göre yüzde 10 artış olacak. Geçen sene büyükşehir­lerde toplu kurban satışı yapılan yerlerde büyükbaşta canlı kilogram (sığır) 22 ila 23 lira civarınday­dı. Bu sene yüzde 10 artış ile canlı kilogramda 25 ila 26 lira olması bekleniyor. Yine geçen sene kilogramı 24 ila 25 lira olan küçükbaş için de 27 ila 28 lira civarı bir fiyat bekleniyor.” (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye