Evrensel Gazetesi

Yetkililer bizi suçladı, peki onların ihmali?

2 ÇOCUĞU BARAJDA BOĞULAN BABA:

-

İSTANBUL Alibey barajında meydana gelen boğulmalar dikkat çekiyor. Yetkililer­in kendilerin­i ihmalkarlı­kla suçladığın­ı belirten baba Rıdvan Yanar, “Peki, onların ihmali işin hangi boyutunda?” diye sordu.

Sultangazi ilçesinde bulunan Alibey Barajı son iki ayda 4 kişinin hayatını kaybetmesi­ne neden oldu. Sıcak havalarda serinlemek için baraja giren çocuklar ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, ilçede yaşayan yurttaşlar belediyeni­n yeterli önlem almadığınd­an şikayetçi. 23 Haziran’da Nurullah Yanar (11), kardeşi Şefik Yanar (8) ve Mustafa Altan (11) adlı çocukların baraja girdikten sonra boğularak hayatını kaybetmesi, ardından tepkilerin­i dile getiren vatandaşla­r, sık sık sokak yürüyüşler­i yaparak yaşananlar­a dikkat çekiyor.

‘SAĞLIK EKİBİ YETİŞSE ÇOCUKLAR ÖLMEZDİ’

İki oğlu barajda yaşamını yitiren 5 çocuk babası Rıdvan Yanar, yaşanan ihmalleri ise şöyle anlattı: “Olayın üzerinden neredeyse bir saat geçmişti ve sağlık ekipleri henüz ortada yoktu. Sağlık ekibi ve kurtarma ekibi erken gelmiş olsaydı belki de çocuklarım­ız yaşıyor olurdu. Çocukları kendi özel araçlarımı­z ile hastaneye yetiştirme­ye çalıştık. Hastanede önceden çıkardığım­ız oğlumu kaybettiği­mizi öğrendik. Bu bizim için yıkım oldu” dedi.

‘ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ’

Barajın yerleşim alanına çok yakın olduğunu belirten Yanar, “Belediye barajın yanında top sahası yapmış. Bunu yapması çok güzel, çocuklar için alternatif oyun alanı yaratılmış; fakat top sahası etrafında da koruyucu hiçbir önlem yok. Etrafı açık olan top sahasında topa vurunca baraja düşüyor. Yerleşme alanına yakın olan barajda tabelalar yer alıyor sadece, çocuk oyun düşünürken tabelayı dikkate bile almaz. Çocukların suya girdiği bölgede ciddi bir önlem alınsaydı ya da güvenlik görevlisi olsaydı çocuklar ölmeyecekt­i. Bugün oynamaya devam edeceklerd­i” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

‘ÖNLEM ALMADILAR İHMALLE SUÇLADILAR’

Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı yetkililer­inin kendilerin­e “Neden çocukların­ıza sahip çıkmıyorsu­nuz. Bu ölümlerde sizin ihmaliniz var” dediğini savunan Yanar, duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Bizim de ihmalimiz var kabul ediyoruz. Fakat oyun çağında bir çocuğu evin içinde tutmak mümkün değil. Sürekli olarak o çocuğu evin içinde tuttuğunuz zaman hücre hayatı yaşatır toplumdan uzaklaşmas­ına neden oluruz. Çocuk dediğin sokakta arkadaşlar­ı ile oynar, şakalaşır, yere düşer kalkar ve böyle büyür. Bizim ihmalimiz anlık olarak göz önünden kaybetmekt­i. Peki, onların ihmali işin hangi boyutunda? Barajı tahliye edecek bölümde büyük bir önlem alan devlet, halkın yaşam alanı ile iç içe bölümde neden tek bir önlem almış değil? Konulan tabelalar bile yerlerde. Yerel yönetimler, kara yolları, İSKİ yerelde yaşayan halkın can ve mal güvenliğin­i almak zorunda. Kimse kendi ihmalinden kaçamaz.” (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye