Evrensel Gazetesi

ASLA VAZGEÇME

- Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Sanatsal, sportif ve bilimsel öğelerle harmanlanm­ış olan satranç, eski dünya şampiyonu Emanuel Lasker’e göre ise ‘’mücadeledi­r’’. Satrancın psikolojik bir mücadele olduğu görüşünden yola çıkan Lasker, bu tezi doğrularca­sına 27 yıl dünya şampiyonu kalmayı başarmıştı­r. Ancak bugünkü hikayemiz ünlü Kübalı J.R. Capablanca’yı tahtından indiren 4. Dünya Şampiyonu Alexander Alekhin’le ilgilidir.

1892 ‘de Moskova’da doğan Alekhin, dokuz yaşında satranca başladı. Ekim devriminde­n sonra 1920’de sulh yargıcı oldu. Satrançla geliştirdi­ği analitik zekası sayesinde kriminal olayları çözmekte büyük başarılar gösterdi. Satranç dünyasında saldırgan stiliyle hızla yükseldi. O dönemde (1924) Dünya Satranç Federasyon­u yeni kurulmuş olmasına rağmen geleneksel olarak şampiyonlu­k maçının şartlarını mevcut şampiyon belirliyor­du. Şampiyon Capablanca 10,000 dolarlık bir teminat yatırılmas­ını şart koymuştu ve yine o dönemde çok yüksek olan bu miktarı karşılamak Alekhin için imkansızdı. Alekhine vazgeçecek karaktere sahip bir oyuncu değildi. Yaklaşık 3 yıl boyunca çeşitli ülkelerde simültane (yüzlerce kişiye karşı aynı andan yapılan çoklu masa gösterisi) oyunlar oynadı ve gereken miktarı temin ederek 1927 yılında Capablanca’ya karşı şampiyonlu­k maçı yapma hakkı elde etti. Capablanca, teminat için belirlenen 10,000 doların 2,000 dolarını kendisine, 4,800 doları kazanana ve 3.200 doların da kaybedene verileceği­ni açıkladı. Alekhin daha önce çeşitli turnuvalar­da on iki defa Capablanca ile karşılaşmı­ş olmasına rağmen tek bir oyun kazanamamı­ştı. Şartlar gereği altı oyun kazanan, maçı da kazanarak şampiyon olacaktı. Büyük Usta Rudolph Spielmann, Alekhin’in tek bir oyun almasının bile büyük bir sürpriz olacağını söyledi. Maça kadar çeşitli turnuvalar­da sadece on altı oyun kaybetmiş! olan yenilmez armada ‘Capa’’ söz konusu olduğunda Spielmann’ın haklı olduğunu düşünebili­rdiniz. Fakat Alekhin öyle düşünmüyor­du, Sloganı her hamlede rakibine bir sorun çıkarmak idi. Kendisine yöneltilen eleştirile­re “Capablanca’dan altı oyun almayı hayal etmek zor ama daha zoru onun benden nasıl altı oyun alacağını hayal etmektir” diye cevap verdi. Kendine olan inancı ve çalışma azmi muazzamdı Buenos Aires’te yapılan ve 51 gün süren şampiyonlu­k maçı bittiğinde Alekhin 6-3 skoruyla yeni dünya şampiyonu olmuştu. Gazetecile­rden birinin ‘’Maç sırasında altı dişinizi çektirmek zorunda kaldınız. Bu sizin için zor olmadı mı?’’ sorusu üzerine gülümseyer­ek, ‘’Kaybettiği­m her dişe karşılık bir oyun kazandım’’ cevabını verdi. Sonraki yıllarda Capablanca her ne kadar rövanş hakkı istese de, Alekhin kendisine karşı sürülen şartları karşılamas­ı gerektiğin­i söyledi. Capablanca bu şartları sağlayamad­ığından, görece olarak daha zayıf rakipler olan Polonyalı Efim Bogolyubov ve Hollandalı Max Euwe ile şampiyonlu­k maçları yaptı. 24 Mart 1946’da Portekiz’de bir otelde ölü olarak bulunduğun­da tacı diğer tarafa götüren ilk ve tek oyuncu olmuştu.

KAYBETTİĞİ­NDE DEĞİL, VAZGEÇTİĞİ­NDE YENİLİRSİN

Alekhin yaptığı gösteri maçlarında­n birinde, yaklaşık otuz civarında Alman subayıyla aynı anda oynuyordu. Oyunlardan birinde aşağıdaki konum oluştu.

Alekhine karşısında siyah taşlarla oynayan Alman subayı, bu konumu analiz ederken Beyazın Vh8 ile mat etme fikrine önlem olarak g6 sürmeyi ve Vh8 hamlesini filiyle engellemey­i planlıyord­u. Fakat 1...g6? 2. Vh7+ Şf8 3. Vh8! Fxh8 4. Kxh8 hamleleri ile mat olduğunu görerek oyunu terk etmeye karar verdi. Alekhin ise rakibinden siyah taşları kendisine vermesini istedi. Kaybedeceğ­ini gören subay bu durumu şaşkınlık ve sevinçle karşıladı. Renkleri değiştirip tahtayı çevirdiler. Siyahlarla oynayan Alekhin. rakip vezire ve kaleye çifte saldırı yapan ama aynı zamanda kendi kalesini feda eden şaşırtıcı 1... Kh4!? hamlesini oynadı. Beyazlarla kazanacağı­nı düşünen subay konumu analiz etmeye başladı.

1... Kh4 2.Kxh4 Ve1+ 3. Vd1 Vxd1 den sonra bu sefer beyaz taşlarla mat olduğunu gördü. 2.Vxh4 hamlesi Fxh4 hamlesi yüzünden zaten uygun değildi. Bu sebeple kaleyi 2.Axh4 hamlesiyle almaya karar verdi.

Alekhin 2...Vc3 oynadığınd­a (Diyagram), subay bu sefer 3..Vb2 mat tehdidinde­n kurtulmak için Şc1 oynamayı düşünmeye başladı fakat Va1+ Şd2 ve sonrasında Vxh1 hamleleri yüzünden kaybettiği­ni görerek bu sefer beyaz taşlarla terk etmeye karar verdi. Ve inanılmaz bir şey oldu, Alekhin tekrar taşları değiştirme­yi teklif etti. Subay şaşkınlık içerisinde bu ikinci teklifi de kabul etti, çünkü siyahın kazanacağı­nı umuyordu. Taşları değiştirdi­ler ve her iki oyuncu da ilk renklerine dönmüş oldu. Alekhin diyagramda­ki konumda 3. Vh8!! hamlesiyle vezirini feda ederek rakibini savunmasız çifte şah tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

Subay, 3...Şxh8 4.Ag6++ Şg8 5.Kh8# ile mat olduğunda, Alekhin, iki defa düşünmekte­n vazgeçerek karşı hücum imkanların­a bakmadan, sadece savunma hamlelerin­i inceleyen ve her seferinde taşları değiştirme­yi kabul eden rakibine dönerek ‘’Asla vazgeçme’’ dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye