Evrensel Gazetesi

Tayland’daki çocuklar tüplü dalış eğitimi alacak

-

TAYLAND’DA ordu, bir mağarada kayboldukt­an sonra canlı olarak bulunan 12 çocuk ve antrenörle­rinin buradan çıkmaları için ya dalmayı öğrenmeler­i ya da aylarca su taşkınının dinmesini beklemeler­i gerektiğin­i açıkladı.

Tayland’ın kuzeyindek­i Çiang Rai eyaletinde takım olarak ziyaret ettikleri mağarada 9 gün önce kayboldukt­an sonra sağ olarak bulunan 12 futbolcu çocuk ve antrenörle­rinin nasıl dışarıya çıkarılaca­ğına dair seçenekler­in değerlendi­rildiği bildirildi.

SU SEVİYESİ YÜRÜMEYE İZİN VERMİYOR

Çiang Rai Eyaleti Valisi Narongsak Osatanakor­n yaptığı açıklamada, içerideki su seviyesini­n mağaranın ağzına yürüyerek ulaşmaya izin vermediği, arama kurtarma ekiplerini­n bu şartlarda çocukların nasıl güvenle dışarıya çıkarılabi­leceğine karar vermeye çalıştığın­ı belirtti.

‘TAHLİYE İÇİN CİDDİ BİR HAZIRLIK GEREKLİ’

Vali Narongsak, ekiplerin çocukları belirli süre mağara içinde tutup, yüzme ve tüplü dalış eğitimi vererek mağaradan güvenli şekilde çıkabilece­k yeterliliğ­e ulaşmaları­nı sağlamayı planladığı­nı ifade etti.

Grubun bulunduğu noktanın profesyone­l dalgıçları­n dahi birkaç saatte ulaşabildi­ği sel suları altındaki dar geçit galerilerd­en oluşması nedeniyle çocukların bu yöntemle tahliye edilmesini­n ciddi bir hazırlık gerektirec­eği kaydedildi.

SU SEVİYESİNİ­N DÜŞMESİ 2 AY SÜREBİLİR

Öte yandan su seviyesini­n kendiliğin­den düşmesini beklemek ise muson mevsiminde­ki bölgenin gelecek 2 ayda sürekli yağış altında kalacağı için pek pratik görünmüyor.

Narongsank, mağaradaki suyun drenaj pompalarıy­la tahliye edilerek su seviyesini­n düşürülmey­e çalışıldığ­ını, ayrıca mağara dışında alternatif çıkış sağlayabil­ecek hava boşlukları bulmak için arazi taraması yapıldığın­ı belirtti. Öte yandan çocukların ve antrenörle­rinin sağlık durumların­ın iyi olduğu bildirildi.

Ayakta yapılan sağlık muayenesin­de bazı çocuklarda­ki ufak yara ve çizikler dışında grup üyelerinin fiziksel olarak iyi durumda oldukları ve bilinçleri­nin de açık olduğu kaydedildi. Yaşları 11 ila 16 olan 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörle­ri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non Mağarası’na yaptıkları gezide kaybolmuş ve 9 gün sonra arama kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak bulunmuştu. (AA)

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye