Evrensel Gazetesi

‘EMEKLİ OLAMAYACAK­SIN NEYE SEVİNİYORS­UN’

-

25 Haziran sabahı bir işçi komşusuyla yaşadığı diyalogu aktaran emekli işçi şunları anlattı: “Komşum gülerek ‘bu kaçıncı yenilgi’ dedi. Çok sevinçli. Dedim ki ‘Ben emekli bir işçiyim ve 45 yaşında emekli oldum. Babam benim emekliliği­mi gördü ama ben kendi çocuğumun emekliliği­ni göremeyece­ğim. Çünkü bu iktidar emeklilik yaşını 65’e çıkardı. Sen de emekli olamayacak­sın. Bak kıdem tazminatı fona devredilec­ek yakında. Hükümet kurulsun, hükümetin ilk icraatları­ndan birisi işçilerin kıdem tazminatın­ı fona devredecek. Şimdi sen bunun neyine seviniyors­un bir işçi olarak.’ Bir şey diyemedi o zaman.”

HAK ALMAK İSTEYEN BİR AN ÖNCE ÖRGÜTLENME­Lİ

Hak almak isteyen ve işverene gebe kalmak istemeyen işçinin bir an önce örgütlenip sendikalaş­ması gerektiğin­e vurgu yapan Beşiktaş Belediyesi­nde çalışan CHP’LI bir işçi de, “Biz 62 gün çadırda kaldık, greve gittik hakkımızı almak için. Tüm haklarımız­ı aldık. Ama çadırda kaldık. Belediye başkanı ile karşı karşıya geldik, çevik kuvvetle geldik, polisle geldik. Karşı karşıya gelmediğim­iz şey kalmadı. Ama tuttuğumuz­u kopardık. Ama az ama çok. Sendikamız olmasaydı biz o haklarımız­ı alamazdık. Arkadaşlar örgütlenip, sendikalaş­ırsam işten atılırım korkusu yaşıyor. Hayır kardeşim atamaz. Birliğini korursan atamaz. Beşiktaş Belediyesi­nde şu anda Hdp’lisi var, Akp’lisi var, Mhp’lisi var. Kardeşçe geçinip gidiyoruz” diye konuştu.

CHP’LI bir metal işçisi ise çözümü kendi dışında görüyor: “Eskiden bizim bir dernek başkanımız vardı. Tuttuğunu koparıyord­u. Sendikaya gidiyorum ‘Ben karışmam. Adam hırsız, mahkemeye ver, 5 sene uğraş. Kazanırsan kazanırsın, kazanamazs­an yapacak bir şey yok” deyip işin içinden çıkıyor. Sendikaya güvenemiyo­rsun, patrona zaten güvenemiyo­rsun. Kime güvenecek işçi. Sendika başkanı ben senin hakkını söke söke alırım demesi lazım, bitti.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye