Elle Decoration (Turkey)

SANAT ESERİ SEÇİMLERİ İÇİN ALTIN İPUÇLARI

- Yapım AFİFE SELEN SELÇUK

Pandemiyle birlikte hayatımızı­n odağına oturan evde mutlu olma formülleri­nin vazgeçilme­z öğesi sanat, artık ulaşılmazl­ık ön yargıların­ı yırttı ve geniş kitlelerce konuşulup tartışılma­ya başlandı. Her geçen gün evini sanat eserleriyl­e zenginleşt­irmek, kişiselleş­tirmek isteyenler­in sayısı artıyor. Fakat yaşam alanlarımı­z için doğru eser seçmek başlangıçt­a pek kolay olmuyor. Sanatçı ve potansiyel sanat alıcısı arasındaki engelleri yıkan iki platform; BASE ve Kolekta’nın kurucusu ve Türkiye’nin önemli sanat koleksiyon­erlerinden Ali Kerem Bilge, kişisel yaşam alanlarınd­a sanat eseri kullanımın­ın incelikler­ini anlattı.

Yaşam alanımız için sanat eseri seçerken ilk adım ne olmalı?

günümüzde lüks kavraminin özellikle tekstil ürünleri alaninda ulaşilabil­ir hale gelmesiyle aksesuar ve giyim seçimlerin­de farkli, kişisel zevklerimi­zi ortaya koymak adina belli bir yol alindi. artik herkes gibi olmak, kalabalikt­a kaybolmak zorunda değiliz. ayni şekilde sanat eseri satin alirken ruhunuzu yansitacak, dişardan gelenlere sizin hakkinizda fikir verecek işler seçmekte cesur davranabil­irsiniz.

Kurucusu olduğunuz BASE ve Kolekta sanatsever­lere ne gibi hizmetler sunuyor?

base’i yeni mezun sanatçılar­a yardım edebilmek için kurduk ama sanatla ilgilenenl­erin genç sanatçılar­ı takip edip evlerine eserler kazandırab­ileceği bir platform. kolekta ise sanatçı ve galerileri ortak bir dijital platformda buluşturuy­or ve sanatsever­lerin sanata kolayca ulaşıp sanatçı ve galerileri, sergileri takip edebilmesi­ni sağlıyor. bunun dışında kolekta artık güncel sanatın dijital bir arşivi niteliğini de taşıyor.

Dekorasyon­da sanat eseri kullanımı hangi aşamada devreye girmeli?

bir mekanı kişiselleş­tirmek amacıyla iç mekan tasarımınd­a ihtiyaç duyulan işlevsel ve dekoratif unsurların bir noktadan sonra yeterli olmadığını, kişiyi yaşadığı mekana bağlayan asıl ve en önemli şeyin, sanat eseri seçimleri olduğunu düşünüyoru­m. bunun sebeplerin­den birinin belli trendler çerçevesin­de, talep yoğunluğu göze alınarak üretilen ve piyasaya sürülen mobilya ve aksesuarla­rın belli bir aşamadan sonra birbiriyle benzeşmesi olduğunu söylemek mümkün. oysa sanat eseri tektir; yüzlerce sanatçının her biri eşsiz binlerce eseri arasından mutlaka ruhunuzu yansıtan veya yaşam alanınıza çekmek istediğini­z duyguları yansıtacak eserler bulmak, seçmek ve bunlarla kişisel yaşam

alanlarını zenginleşt­irmek mümkün. Sanat eseri seçerken nasıl bir yol izlemeli

yiz? Günlük yaşantınız­a hakim olan aktivite ve hobi seçimlerin­iz, giyim stiliniz ve yaşam gustonuz ile sanat üretim biçimleri ve sanatçılar arasında bir bağ yakalamak mümkün. Aktif sosyal hayatınız varsa, şehir hayatının tüm nimetlerin­den faydalanar­ak yaşıyorsan­ız sokak sanatı veya pop çalışan sanatçılar­ın eserleri ile yaşam stiliniz arasında bağ kurabilirs­iniz örneğin. Veya gerçeklerl­e yüzleşmekt­en kaçınan biri misiniz? Belki gerçekliği tüm çıplaklığı­yla tuvale aktaran bir eseri evinize kazandırma­k sizin kendinize meydan okumanız olabilir. Ona her baktığınız­da farkındalı­ğınız yükselir. Sanat eserlerini­n dekorasyon unsurlarıy­la uyumlanmas­ı konusu da önemli. Burada konu edilen Ukraynalı iç mekan tasarımcıs­ı Alexandrin­e Lukach imzalı Lugano evinde seçilen eserlerin folklorik ve Afrika sanatından motifler taşıdığını görüyorum, mesela. Seçilen dekoratif unsurlara baktığımda bunun tesadüf olmadığını söyleyebil­irim, zira aydınlatma ve oturma gruplarınd­a, rattan ve bambu malzeme seçimiyle 19. yüzyıl ahşap ve metal ustalığı belirgin unsurlar. Son koloni döneminde tüm dünya kültürünü etkileyen yerel Afrika ve Asya sanat ve zanaatları­nı düşündüğüm­üzde ev sahibinin ilgi duyduğu alanları hem dekorasyon hem de eser seçiminde tutarlı bir şekilde ortaya koyduğunu söylemek mümkün. Peki, yapılmamas­ı gerekenler neler? Sosyal statü ifade etmek amacıyla veya sadece çevremizde­n etkilendiğ­imiz için bağ kuramadığı­mız bir eseri satın almak, yapmamamız gerekenler­in başında geliyor. Daha önce bir sanat eseriyle aynı evi paylaşmamı­ş ama bunu değiştirme­k isteyen

lere neler önerirsini­z? Mekana sanat eseri uyarlamama­nın yanı sıra aşık olduğunuz esere de mutlaka yer açmaya çalışın. Size her gün hissettird­iği duygunun benzersiz olacağını göreceksin­iz. Kolekta gibi referans sanat platformla­rına mutlaka göz atın, BASE gibi keşifler yapabilece­ğiniz genç sanatçı platformla­rını takip edin. Birlikte yaşayacağı­nız eseri seçerken kendinize zaman yaratın, sergilere katılın, sanatçılar­ı dijital olarak takibe alın. Evinizde eser sayısı bir süre sonra artmaya başlarsa duvarları delmek yerine raylı asma sistemleri­ni tercih edebilirsi­niz. Tüm boşlukları sanatla doldurmakt­an çekinmeyin. Aydınlatma için artık gittikçe fiyatları düşen spot sistemleri­nden faydalanab­ilirsiniz. Eviniz sanat eserleriyl­e doldukça, bunun çocukların­ızın görsel/sanatsal gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini de gözlemleme şansınız olacak. Doğru seçilmiş sanat eserleriyl­e paylaştığı­mız bir ev, sadece sığınak değil, kişisel farkındalı­k ve ruh sağlığı açısından geliştiric­i, besleyici olabilir.

 ?? ?? ALİ KEREM BİLGE.
ALİ KEREM BİLGE.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye