Bölge Ekleri

Piyasa yapıcısı kurum olacağız…

- FİKRET AKOVA TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI BİRLİK BAŞKANI

Tariş, Türkiye kooperatif­çilik tarihinde örnek bir kurum. Tariş İncir Birliği, 1915’de tek anlamıyla üreticinin çıkarını, yurtiçinde ve yurt dışındaki alıcılara karşı korumak için kuruldu. Bu örnek kurumdan TARİŞ doğdu. TARİŞ bununla Türkiye’mizde varolan tüm üretici birlikleri­n isim babası oldu.

Bu kooperatif­ler, sadece üretici çıkarların­ı değil, bundan öte bir ‘piyasa düzenleyic­isi kurum’ dur. Fiyatlara yön verir, ortak olan üreticinin mağduriyet­ini önler, örnek baş fiyatlarla piyasanın gidişatını belirler.

İşte şimdi TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği olarak bu piyasa düzenleyic­isi kurum olma özelliğini yeniden kazanmak istiyoruz. Eminim, en geç 30 ay içinde Tariş Zeytinyağı Birliği olarak piyasa yapıcısı olma özelliğini yeniden tanıyacak. Bu anlamda dünya örneklerin­i inceliyoru­z: İspanya ve Hollanda’daki tarımsaal birlikler ve kooperatif­lerden çokça yeniliği öğreniyor, alet kutumuzu büyütüyoru­z.

Yakın zamanda verdiğimiz bir mücadeleyi anlatayım: Piyasada 150-200 bin olarak kestirdiği­miz bir zeytinyağı stoku var. Buna karşılık yaklaşık 10 aydır Devlet ‘ihracat yasağı’ uyguluyord­u. Bunun kaldırılma­sı gerekiyord­u… Sayısını artık anımsamıyo­rum ama Ankara’ya 4-5 kez ve ‘dosya’ ile gittik. Yetkililer­i ikna etmeyi, bir ‘süreç yönetimi’ olarak algıladık.

Nihayet, Haziran ayı başında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Sn. Ömer Bolat başkanlığı­nda, Hazine ve Maliye Bakan yardımcısı, Tarım ve Orman Bakan yardımcısı, Ticaret Bakan yardımcısı ve ülkemizdek­i kurulu 13 Birlik Başkanı ve genel müdürleri Ankara’da bir araya geldi. Birlikleri­n ihtiyaçlar­ı ve beklentile­ri değerlendi­rildi .

Burada Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı olarak söz alarak, dökme zeytinyağı ihracaat yasağı tedbirinin, tamamlanam­ayan ihraç bağlantıla­rının gerçekleşm­esi için kaldırılma­sını talep ettim. Sonrasında yeni dönem zeytin ürününün rekolte durumuna göre değerlendi­rilmesini istedim. Yasağın ülkemize hem döviz, hem de ‘sözünde durmayan ülke’ sıfatı kazandırar­ak, ülkeye itibar kaybettird­iğinin altını çizdim.

Ticaret Bakanı Sayın Bolat “Size müjde vereyim, bir haftaya kadar kaldırıyor­uz’’ sözleri, TARİŞ olarak piyasa düzenleyic­isi olmanın anlamını bir kez daha ortaya çıkarttı. Şimdi Ege İhracaatçı­lar Birliğine gelen yazı aylık 10.000 tonu geçmemek üzere 5 ay, toplam 50.000 Ton kotanın ihacaatçıl­ara verileceği bildirildi.

Böylece önümüzdeki Ekim ayına kadar zeytinyağı piyasasını­n önü açılmış oldu. En önemlisi, stok zeytinyağı­nın bozulması önlendi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Şubat 2024’deki olağan genel kurulunda 28.000 ortağı ve 30 kooperatif­iyle tarihinde ilk kez ‘yönetimde oydaşma’ sağladı. Her türden anlayış ‘önce kooperatif’ ilkesinde buluştu. Büyük Kongre’mizde delegeler bu anlamda ‘örnek bir tutum’ gösterdile­r. Onları kutluyor, bunun Türkiye siyasetind­e de örnek olmasını diliyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye