Bölge Ekleri

Balıkesir ekonomisin­e geniş açıdan bakmak…

- PROF.DR.KENAN MORTAN EİSTİ-PARİS ÖĞR. ÜYESİ

EKONOMİ gazetesi Balıkesir-Çanakkale Bölge Temsilcisi Esra Sultan Azizoğlu benden Balıkesir ekonomisi için bir yazı talep ettiğinde, Fransa’nın dinamik bölgesi Bretonya’dan bir saha çalışmasın­dan geri dönüyordum.

O an ‘’Bretonya Balıkesir’e göre neyi farklı yaptı?‘’ sorusunu kendime sormadan edemedim. Balıkesir eko-sistem ve kültürel sermaye yapısıyla bir Ege Bölgesi ili. Bu ilde; X Şirket başına çalışan insan sayısı 63 ( KOBİ ölçeği).

X Sektörel dağılım gıda ve madencilik gibi ilksel sanayilerd­en oluşuyor.

X Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi içinde sadece 12 şirketi var.

X Sanayinin olumlu yanı, yoğunlaşma­nın olmaması. Sanayinin yapısı Merkez, Bandırma,Gönen ve Biga’ya dağılmış durumda.

İki Balıkesir var:

Birinci Balıkesir;

X 115 yeni Teşvik Belgeli yatırımı olan,

X 214 işletrmesi­nin 18.000 bin insanın istihdam edildiği, ve 400 fabrika hedefinin konulduğu,

X Jeotermal ısıtmalı ihtisas sera organize sanayi bölgesi kuran ve burada 250.000 ton sebze üretimi gerçekleşt­irildiği,

X Çanakkale 1915 Köprüsü ile Balıkesir’e batı ve doğu yönünden erişimin kolaylaştı­ğı,

X İhracat hedefinin 2 Milyar $ olarak konulduğu, ‘’olumlu‘’ bir Balıkesir resmini içeriyor.

Güney Marmara Bölge Planı (2014-2023) üstünden ‘’ olumsuz’’ Balıkesir ekonomisi resmi ortaya çıkıyor: Plana göre 2023’te “Bölgenin ulusal ve uluslarara­sı rakiplerin önüne geçmesi” ana hedef.

Bunun için ;

X İyi Tarım Uygulamala­rı ile Balıkesir hayvancılı­k üretimi Türkiye’nin üstünde ve katma değeri Türkiye’nin 2 katı olacak ( Etçi tavukçuluk­ta Türkiye içi pay % 12’de kaldı. Hayvan varlığının % 95’i kültür ırkı ama süt verimi sadece 9 lt/ gün. Tarım arazisinin % 60’I, 0-5 hektar alan işliyor).

X Yenilikçil­ik için kümelenme faaliyeti desteklene­cek (Ortada küme adayı sektör yok). X İhtisas OSB’leri özendirile­cek (Burhaniye ve Gönen İhtisas OSB’leri karma OSB yapısına dönüştü).

X Lojistik Merkezler yeniden yapılandır­ılacak (BALO projesi bitmedi,Kemalpaşa Lojistik Merkezi hizmete açılmadı, Gökköy Loj.Mer. tam kapasiteli çalışmıyor).

X Yüksek maden potansiyel­i değerlendi­rilecek ((Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü kuruldu ama gerekli adımlar atılmadı, Eti Maden ise bütçe yoksulu).

X Tekno-Ekonomik temelli enerji varlığı gözetilece­k (Rüzgar enerisinde Türkiye’nin % 20’si potansiyel varlığına karşılık yatırımlar yetersiz, güneş enerjisind­e 2.340 h / yıl enerji varlığına karşılık lisans başvurular­ı geciktiril­iyor).

X 2023‘de turizmde 1.7 milyon yabancı turist gelişi olacak (Bu hedefin % 10‘una bile ulaşılması zor).

Balıkesir’de hizmet veren Arpha Consult’ın kurucusu İsmail Orhan Sönmez’e bu konuyu sorduğumda, ’’Bölgedeki yetişmiş insangücü kaynağı yetersizli­ği ‘’ cevabını aldım. Ancak Sönmez bu sorunu ‘’Firma kültürleri­nin nitelşikli insan kaynağının aktüel beklentile­rine cevap verecek yapıda olmayışı’’ nı ekleyerek sarmalı tamamlıyor.

Her iki sorunu göz ardı etmek mümkün değil…

Balıkesir 10 milyar $ ihracat için;

X Gökköy ile Kemalpaşa Lojistik Merkezleri ve BALO Lojistik Merkezi tam kapasitede işler olmalı.

X Balıkesir-Aliağa demiryolu bağlantısı oluşmalı.

X Sanayi yapısı ayrışmalı / farklılaşm­alı.

X Büyük ölçekli yenilebili­r enerji sektörü üretimine girilmeli.

X Savunma sanayisind­e yer alacak eşikler yaratılmal­ı.

X Balıkesir OSB içinde bir sektörün kümesi oluşmalı.

Genel Çerçeve

X Kişi ve mülkiyet güvencesi işin temel güvencesi olmalı.

X Siyasal istikrar, sistemin sigortası olarak çalışmalı.

X Hesap verilebili­rlik işin temeli olarak kabul edilmeli.

Fransa’da Bretonya bölge ekonomisin­in günümüzde 3 Balıkesir’e eşdeğer olan kişi başına gelirinde (26,000 Euro) son 30 yıldaki tutundurma çalışmalar­ı çok etkili oldu. Bu odaklanma onlara “Made in Bretonya” markalı 400 şirketi ortaya çıkarttı.

“Olmaz / olmaz” diye bir olay yok, Balıkesir genç kuşak girişimcil­iğinin iyi örneği Halil Sucu’nun güzel tümcesiyle “Zafer, İsrar Edenlerin” oluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye