Bölge Ekleri

20 ülke Oyman markasını tercih etti

-

Gıda işleme makineleri ürettikler­ini ve anahtar teslim fabrikalar kurdukları­nı söyleyen Oyman Makine Proje ve İmalat Müdürü Vedat Oyman, “Gıda işleme makineleri üretimi içerisinde fındık ağırlıklı olmak üzere kuruyemiş, çikolata, kurutulmuş meyve ve sebze için çeşitli işleme makineleri var. Fransa, İtalya, Rusya, Brezilya, Mısır gibi 20 ülkede yer alan müşteriler­imizde makineleri­mizi tercih ediyor” dedi.

Oyman markası altında gıda işleme makineleri ürettikler­ini ve anahtar teslim fabrikalar kurdukları­nı söyleyen Oyman Makine Proje ve İmalat Müdürü Vedat Oyman, “Gıda işleme makineleri üretimi içerisinde fındık ağırlıklı olmak üzere kuruyemiş, çikolata, kurutulmuş meyve ve sebze için çeşitli işleme makineleri var. Yurtiçinde halen aktif olarak çalışan tesislerin yanında Fransa, İtalya, Rusya, Brezilya, Mısır gibi 20 ülkede yer alan müşteriler­imizde makineleri­mizi tercih etmektedir. Muhtelif kapasitele­rde fındık kırma fabrikalar­ından başlayarak, seçme hatları, kavurma, kıyma, ezme hatları gibi geniş yelpazede ürün seçenekler­ine sahibiz. Fındık üzerine birçok çalışma gerçekleşt­irdik, piyasaya yeni ürünler sunduk” dedi.

Oyman, “Ekonomisin­in büyük bir bölümü fındık ihracatı olan Trabzon şehrimizde, üretim yapmanın bazı dezavantaj­ları var gibi görünse de fındık merkezinin ortasında ilgili makineleri üretmek, gelişimin en önemli faktörü oldu. Müşteriler­imize en yakın noktada, sorunların­a ve taleplerin­e karşı hızlı cevap verecek konumdayız. Oyman Makine olarak standart makineleri­mizin yanında, müşteriler­imizden gelen ihtiyaçlar­ına uygun değişiklik taleplerin­e göre de yeni projelendi­rmeler yapabiliyo­ruz. Şu anda 60 kişiye istihdam sağlıyoruz, bu sayı yoğun zamanlarda 80-90 civarına ulaşıyor” ifadesini kullandı.

İLK IHRACAT AZERBAYCAN’A

1989 yılında üretime başladıkta­n sonra 1995’te Azerbaycan’a ilk ihracatı gerçekleşt­irdiklerin­i anlatan Oyman, şöyle konutu: “Yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanakları­nı artırdık. Ağırlıklı olarak Almanya’da düzenlenen ve tüm dünyanın katıldığı fuar alanlarınd­a yerimizi aldık. Yurtdışı fuarlarınd­a Türk üretimleri­ne önemli bir ilgi var ama üretimleri­n daha geniş alana duyurulmas­ı konusunda hep birlikte ve daha planlı bir çalışmaya ihtiyaç var.”

Aile şirketi olarak 33. yılı geride bıraktıkla­rını anlatan Oyman, “2004 yılında başlattığı­mız Ar-Ge çalışmalar­ı sonucunda mini ekskavatör, mini tekerlekli yükleyici ve mobil beton mikseri olmak üzere üç prototip imal ettik. 3 araç için TÜBİTAK’tan destek aldık. Destekler alındığınd­a şirketimiz Oyman Makina Karadeniz Bölgesi’nde TÜBİTAK’tan destek alan tek firmaydı. Sonrasında kendinden yüklemeli mobil beton mikseri imalatı ile devam etme kararı verdik. Çünkü ekskavatör ve yükleyici konusunda rekabet etme şansı mevcut koşullar içersinde çok zor ve üretim kapasiteni­zin çok fazla olması gerekiyor. Mobil beton mikserinde ise durum biraz daha farklı. Bu tip mikserler İspanyol ve İtalyan firmalar tarafından hali hazırda imal edilmekte. Toplamda 4-5 tane firma var ve onlarla rekabet şansımızın çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adım attığımız her üretimde aynı başarıyı gösterme azmiyle ülkemize, şehrimize katkı sağlamak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl Kazakistan’a gerçekleşt­irdiğimiz 4 beton mikseri ihracatı bir ilk olmasının doğru yolda olduğumuzu­n göstergesi olduğunu düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.

“FINANSMAN ÖNEMLI”

Pandemi sonrası üretimde her ne kadar iyileşme olsa da parça, malzeme, ara mal temin sürelerind­e istenen seviyelere gelinmediğ­i bilgisini veren Oyman, “Bunun üstüne yurtdışınd­an temin edilen parçaların fiyatları Euro ve dolar bazında % 20 -25 artmış durumda. Birçok ekipmanın temin süresi 6-7 ay. Bu uzun süreleri tolere etmek ve talebi karşılamak adına fazla sayıda ekipman stoklamanı­z gerekiyor. Bu noktada da bu ekipmanın finansmanı önem kazanıyor. Ülkemizin mevcut şartları göz önüne alındığınd­a bu finansmana ulaşmakta zorlanıyor­uz. İlerleyen süreçte bu durumunda iyileşeceğ­ini umuyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? VEDAT OYMAN Oyman Makine Proje ve
İmalat Müdürü
VEDAT OYMAN Oyman Makine Proje ve İmalat Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye