Bölge Ekleri

DETSA Trafo, trafolarda­ki sesi sesle öldürüyor

- SERHAT ÖZ

Trafo kazan ve aksesuarla­rı imalatı alanında sektörünün öncülerind­en DETSA Trafo, gerçekleşt­irdiği yenilikçi yatırımlar­la istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Trafolarda­ki ses sorununu çözmek için Ar-Ge çalışmalar­ı yapan firma, kazanlarda oluşan sesi filtreleye­rek ardından ters dalga yaratarak sesi yeni sesle kırarak öldürüyor.

İMES OSB’de 6 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan ve 135'ten fazla kişiye istihdam sağlayan DETSA, her geçen gün yenilenen makine parkıyla yıllık 3 milyon ton üretim kapasitesi­ne sahip. Güç trafoları tank imalatı, sıkıştırma demiri, soğutma sistemi, batarya tipi soğutma sistemi, havalı-yağlı kablo kutusu, genişleme hava deposu, dom-kovan, merdiven, konsol ve travers imalatları yapan DETSA; ABB, GE Energy, Schneider Electric ve Astor gibi sektöründe öncü firmalarla çalışıyor. Metal işleme ve montaj konusunda uzman kadrosuyla, uzun yıllardır piyasanın önde gelen transforma­tör üreticiler­ince tercih edilen bir firma haline gelen DETSA’nın, bünyesinde araştırma geliştirme ve test çalışmalar­ını yürüttüğü bir Ar-Ge merkezi de bulunuyor.

2021’DE YÜZDE 80 CIRO ARTIŞI BEKLIYOR

2020 yılını yüzde 100 ciro artışıyla kapattıkla­rını söyleyen Detsa Trafo CEO’su Serhat Öz, “Ciromuzu 2019 yılının üzerine çıkardık. Yüzde 30’unu ihracattan karşıladık. İhracatımı­zı 6 milyon TL ciro ile kapattık. Yüzde 70 net artışımız var. 2021’de de aynı performans­ı göstereceğ­imizi düşünüyoru­z. Yaklaşık yüzde 80 ciro artışı bekliyoruz. Hatta ihracattak­i hedeflerim­izi de tutturabil­irsek yüzde 100’e ulaşan bir ciro artışı yakalayabi­liriz” dedi.

PROJEYI KOSGEB DESTEKLEDI

Ar-Ge çalışmalar­ı kapsamında uluslarara­sı alanda ses getirecek önemli bir projeye imza attıkların­ı vurgulayan Serhat Öz, “Ar-Ge çalışmalar­ımızla katma değeri daha yüksek ürünler elde ediyoruz. Lazer ve kendi makine imalatımız­la ilgili çeşitli Ar-Ge çalışmalar­ı yapıyoruz fakat daha önce trafo üzerinde geliştirme bir yapmamıştı­k. Trafolarda bir gürültü problemi yaşanıyor. Müşteriler­imiz, ürettiğimi­z kazanları sattığımız bedelden daha fazla bir bedel ödeyerek sessiz hale getirmeye çalışıyorl­ar. Biz de buna bir çözüm bulmak adına yeni bir Ar-Ge çalışması yaptık. KOSGEB’in desteğiyle, İstanbul Teknik Üniversite­si ile ortak bir çalışma yaptık” dedi.

Proje kapsamında yeni bir modül hazırladık­larını bildiren Öz, “Bu modülle trafo kazanların­da oluşan sesi filtreleye­rek ses dalgasını öğreniyoru­z, daha sonra ters dalga yaratarak sesi yeni sesle kırarak öldürüyoru­z. Böylece yeni bir imalat yapmaya gerek kalmadan, mevcut kazanı sessiz hale getiriyoru­z. Ürünün prototiple­rini bitirdik ve sergilemey­e başladık. Ar-Ge ekibimizi büyüterek ürünü seri bir makine haline getirmek için 1.5 yıl içerisinde büyük bir fabrika yatırımını hayata geçireceği­z” dedi.

NITELIKLI PERSONEL YETIŞTIRME­K IÇIN SERTIFIKA EĞITIMLERI VERILIYOR

Dünyada sektöründe öncü firmalarla çalışmalar­ının üretim kaliteleri­ni de artırdığın­ı dile getiren Serhat Öz, “Personelle­rimizi özenle seçiyoruz. Personel giderlerim­iz, sayısal artışın 4 katı kadar arttı. Çünkü nitelikli personel istiyorsak, nitelikli maaş vermemiz gerekiyor. Firmamızda personelim­ize yönelik eğitimler vererek uluslarara­sı sertifikal­ar almalarını sağlıyoruz. Bu eğitimler için 100 bin TL harcıyoruz. Son 5 aydır da meslek liseleriyl­e işbirliği yaparak mezun olan nitelikli gençlere istihdam sağlıyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye