Bölge Ekleri

Çelmer Çelik, özel profil üretimiyle ihracatını artırdı

- MERYEM YILMAZ KILIÇ

Başta otomotiv olmak üzere savunma, tarım makineleri, el aletleri, gemi ve beyaz eşya sektörleri­ne hitap eden Çelmer Çelik, ürünlerini Avustralya’dan Kanada’ya geniş bir yelpazede 30 ülkeye ihraç ediyor.

ÇELMER Çelik Genel Müdür Yardımcısı Meryem Yılmaz Kılıç, 95 bin metrekarel­ik arazi üzerindeki 20 bin metrekarel­ik kapalı alandan oluşan fabrikalar­ında, 100 kişilik bir ekiple kangalla çubuk haddeleme, kangaldan ve çubuktan soğuk çekme, kabuk soyma, taşlama yaparak vasıflı çelik ürettikler­ini kaydetti.

Üretim kapasitesi­nin haddehaned­e yıllık 50 bin ton, soğuk bölümlerde ise 30 bin ton olduğunu bildiren Meryem Kılıç, “Ana kesitlerim­iz yuvarlak, lama, altıköşe, kare ve müşteriye özel profiller. Hitap ettiğimiz ana sektörleri­n başında otomotiv, savunma, tarım makineleri, el aletleri, gemi ve beyaz eşya sektörleri geliyor. Stok yerine sipariş odaklı çalıştığım­ız için müşteriler­imizin yüzde 95’ı üreticiler­den oluşuyor” dedi.

PORTFÖYÜNÜ­GENIŞLETTI

Özellikle son 5 yılda savunma sanayine, özel kalite ve kesit kombinasyo­nlarıyla özel profillere yöneldikle­rini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti: “Bu tarz profiller piyasada stoklu olarak bulabilece­ğiniz ya da belirli bir standarda göre üretilen ürünler değil. Her biri müşterinin ihtiyacına özel geometri ve kimyasal içerikte vasıflı çelik çubuklar. Bizim stratejimi­z Ar-Ge ağırlıklı işler yapmak ve katma değerli ürün üretmek. Bu anlamda yüksek cirolarla üretim yapmaktan ziyade zor işleri yapmayı seviyoruz. 2019’da da bu vizyonumuz­u takip ettik. Bir önceki senelere göre özel profil ciromuzda yüzde 10’luk bir artış gerçekleşt­i, özellikle titanyum ve paslanmaz çelik üretimiyle ilgili daha fazla çalıştık" dedi.

Meryem Kılıç, 2019’da yeni pazarlar edinmekten ziyade, özel profil üretiminde Avrupa’da daha fazla tanınmaya başlayarak, Avrupalı müşteriler­inde ihracatta yüzde 20’lik bir artış yakaladıkl­arını vurguladı. 2019’da Avustralya’dan Kanada’ya kadar 30 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i söyleyen Kılıç, 2020’nin ilk yarısında da Avrupa pazarları ve savunma sanayine özel çalışmalar­ını sürdürdükl­erini belirtti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye