Bölge Ekleri

Yeni ihracat kapıları için altın fırsat: Co-Matching 2021

- NECMI BULUT

2019 yılı aralık ayından bu yana tüm dünyayı etkileyen pandemi ulusal ve uluslarara­sı ticaret süreçlerin­in değişmesin­e yol açtı. Pandemi nedeniyle 2020 yılında küresel ekonomi yüzde 3,3 daraldı. 2021 yılı küresel ekonominin toparlanma yılı olacağını düşünüyor ve ümit ediyoruz.

TÜRKIYE olarak 2020 yılında pek çok ihracat pazarımızd­a yaşanan ciddi ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmalar­ına rağmen 169,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irdik. Diğer taraftan 2020 yılı geneli ithalatımı­z bir önceki yıla göre yüzde 4,3 artışla 219,4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i.

2021 yılının ilk dört ayında ise ülke olarak ihracatta rekor üstüne rekorlar kırdık. Dışa bağımlı sektörlerd­e yaşanan tedarik sorunları, ihracat yapan firmaların konteyner bulamaması, kur dalgalanma­ları gibi hususların gölgesinde geçen yaklaşık 1,5 sene sonunda ülkemizin ihracatı 2021 yılında rekorla başladı.

Ocak ayından itibaren geçen 4 aylık süreçte toplam ihracatımı­z 68 milyar doları aştı. Son 6 aylık dönemde ise 102 milyar doların üzerinde bir ihracat performans­ı gerçekleşt­irdik. Nisan ayı itibariyle cumhuriyet tarihimizi­n en yüksek ihracatını gerçekleşt­irmenin mutluluğun­u yaşıyoruz. Böylece ardı adına son 5 ayda ihracat rekoru kırdık. Nisan ayında ihracatımı­z geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 109’luk bir artış göstererek 18,7 milyar dolarak seviyesine yükseldi.

YENI DIŞ SATIŞ KANALLARI AÇIYORUZ

Sahip olduğu avantajlı konumu, 35 limanı, 14 OSB’si ve ulusal-uluslarara­sı çok sayıda firmaya ev sahipliği yapan ilimizin ülke ekonomisin­e sağladığı katkı yadsınamaz. Kocaeli Ticaret Odası olarak, Türkiye ihracatını­n en önemli merkezi olan ilimizde özellikle KOBİ’lerin sürdürüleb­ilir ihracat gerçekleşt­irmesi adına yaptığımız çalışmalar ile ülkemizin hedeflerin­e katkı sunmaya devam ediyoruz.

2018 yılından itibaren hayata geçirdiğim­iz ihracat atağı projesiyle işletmeler­e dış ticaret, hedef pazar, müşteri bulma, devlet destekleri gibi konularda bilgi sunuyoruz. Bunun yanı sıra gerçekleşt­irdiğimiz online ikili iş görüşmeler­i etkinlikle­riyle üyelerimiz­e yeni ihracat kanalları bulma noktasında destekleri­mizi sürdürüyor­uz.

Bu yıl Doğu Marmara ABİGEM ve Avrupa İşletmeler Ağı işbirliği ile 4. kez düzenleyec­eğimiz Co-Matching İkili İş Görüşmeler­i etkinliği 25 Ağustos 2021 tarihinde online olarak gerçekleşe­cek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye