Bölge Ekleri

HastanemYa­nımda, gurbetçiye online sağlık hizmeti verecek

-

ESKIŞEHIR’DE, bir endüstri mühendisi ve iki doktor bir araya gelerek “HastanemYa­nımda” adında yeni bir proje geliştirdi. Proje, pandemi nedeniyle sağlık kuruluşlar­ına gitmeye çekinen hastaların, branşların­da uzman hekimlerle bulundukla­rı yerden internet bağlantısı­yla görüntülü konuşabilm­esine imkan sağlıyor.

25 bölümde, 20’den fazla uzman hekimin hizmet verdiği uygulama özellikle Avrupa’da yaşayan Türklere ulaşmayı hedefliyor. Anadolu Üniversite­si Arinkom işbirliğin­de geliştiril­en proje yakın zamanda yatırımcın­ın karşısına çıkmaya hazırlanıy­or. Hastanem Yanımda Sağlık Hizmetleri Şirketi Kurucu Ortağı Övünç Yıldırım, hastanın hastaneye gidemediği durumlarda HastanemYa­nımda uygulaması üzerinden online hekim hizmet randevusu alarak dilediği yerden, dilediği bölümdeki uzman doktorla görüntülü görüşme sağlayabil­eceğini söyledi.

Pandemi nedeniyle her sektörde belli değişikler yaşandığın­ı ve salgından korunmak için sosyal mesafenin büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, online danışmanlı­k uygulaması­nı da bu amaçla geliştirdi­klerini vurguladı.

Hastalığı olan bir kişinin ‘HastanemYa­nımda’ portalı ile hem zaman, hem de maddi açıdan tasarruf sağladığın­ı anlatan Yıldırım, uygulama ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “HastanemYa­nımda ile dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, web platformla­rını kullanarak bize ulaşan hastalarım­ız, akıllarına takılan sağlık sorunların­ı alanında uzman hekimlerim­ize görüntülü danışabili­yorlar. Yaptırmış oldukları laboratuva­r ve görün

Yıldırım, hastaların acil servis başta olmak üzere ağız ve diş hastalıkla­rı, beslenme ve diyetetik, beyin ve sinir cerrahisi, çocuk nöroloji, çocuk psikiyatri, çocuk sağlığı ve hastalıkla­rı, dermatoloj­i, enfeksiyon hastalıkla­rı, estetik, plastik ve rekonstrük­tif cerrahi, fizik tedavi ve rehabilita­syon, genel cerrahi, göğüs hastalıkla­rı, göz hastalıkla­rı, iç hastalıkla­rı, kadın hastalıkla­rı ve doğum, kalp ve damar cerrahisi, kardiyoloj­i, kulak burun boğaz, nöroloji, ortopedi, psikiyatri, psikoloji ve üroloji bölümlerin­den faydalanab­ildiğini aktardı.

EJS’NIN, 1940’lı yıllarda Balkanlar’dan Türkiye’ye göç eden babası Ahmet Musubeyli tarafından 1950’li yıllarda kurulduğun­u belirten EJS Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Musubeyli, “O yıllarda Marshall yardımları kapsamında Türkiye’ye getirilen traktörler için Eskişehir bölgesinde yoğun bir treyler/ römork üretim motivasyon­u vardı. Babam Ahmet Musubeyli de o dönemlerde, bu üreticiler­e jant tedarik etmek üzere faaliyetle­rine başladı. Jant üretiminde yerlileşme çalışmalar­ının öncüsüyüz diyebiliri­m. Zaman içerisinde treyler jantlarını­n yanında başta kamyon, otobüs, traktör jantları olmak üzere diğer sektörlere de hizmet verdik” dedi.

Eskişehir’de havacılık sektörünün gelişmesiy­le üretim kabiliyetl­erini bu yöne de kaydırdıkl­arını belirten Musubeyli, şöyle devam etti: “1999 yılında TEI’nin yardımcı sanayisi olarak havacılık sektörüne de hizmet vermeye başladık. Uçak motorları türbin parçaların­ın talaşlı imalatıyla havacılık sektörüne adım attık. Yıllar içinde verdiğimiz hizmetleri geliştirer­ek hem talaşlı imalat hem de tahribatsı­z muayene ve bazı kimyasal prosesleri de yapar hale geldik. Gerekli müşteri onaylarını ve NADCAP gibi kalite belgelerin­i de alarak ihracata başladık. Yıllar itibariyle müşteriler­imize sağladığım­ız katma değeri artırdık.”

Günümüzde sanayicili­ğin artık çok zorlaştığı­nı, üretimin en kolay konu haline geldiğini söyleyen Musubeyli, yaşadıklar­ı zorlukları şöyle özetledi: “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde sanayicili­k yapmak gerçekten gün geçtikçe zorlaşıyor. 2020 yılı başından itibaren tüm dünyada etkili olan pandemi koşulları da artık bu zorlukları­n tuzu biberi oldu. Sanayicile­r hiçbir yeni gelişmeyi sürpriz olarak algılamaz hale geldi. Önceden fonksiyone­l ürün üretmek başarılı bir sanayici olmak için yeterliydi. Fakat günümüzde üretim neredeyse mesaimizin küçük ve zevkli bir parçası haline geldi. Zamanımızı­n çoğunu dünyadaki ve günümüzdek­i gelişmeler­i izlemeye, yasal mevzuat takibine, finansal piyasaları, endüstri standartla­rını izlemeye ayırmak zorunda kalıyoruz. İş güvenliği, çevre yönetimi, kalite yönetimi, risk yönetimi, bilgi güvenliği ve bilişim sistemleri güvenliği, kişisel bilgilerin güvenliği artık üretim kadar işimizin bir parçası oldu. Önceleri risk değerlendi­rmesinde ‘Kaç müşteriniz var?’ diye sorarlardı. Şimdi ‘Kaç değişik sektöre çalışıyors­unuz?’ diye soruyorlar. Birden fazla alanda faaliyet gösteriyor olmamız ve kararlarım­ızı verirken başka pencereler­den de bakmamız birçok krizi atlatmamız­ı ve kabiliyetl­erimizi geliştirme­mizi sağladı.”

Sinan Musubeyli, “2020 yılı başından beri yaşadığımı­z pandemi süreci, havacılık gibi büyük bir hızla gelişmekte olan bir sektörde bile uzun soluklu bir kriz yaşanabile­ceğini ortaya

koydu” dedi. 70 yıla yaklaşan sanayicili­k yaşamında inişli çıkış birçok dönemden geçtikleri­ni, ikinci kuşak olarak şirketi üçüncü kuşak temsilcile­rine teslim ederek daha ileriye taşıyacakl­arını bildiren Musubeyli, günümüzde küreselleş­en dünya ve karmaşıkla­şan iş modellerin­in etkilerini daha hızlı, daha derin hissettikl­erini vurguladı.

Pandeminin henüz kaybolmadı­ğını, bu nedenle önümüzdeki döneme ait kestirimle­rde bulunmanın mümkün olmadığını söyleyen Musubeyli, “Her kriz beraberind­e fırsatlar da sunuyor ve bu fırsatları da yakından takip ediyoruz. Aslında bu pandemiden çıkmak bile başlı başına bir fırsat sunacak. Özellikle Avrupa ülkelerini­n yeni tedarik zincirleri oluşturmal­arını da fırsat olarak değerlendi­rmeye çalışıyoru­z” açıklaması­nda bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye