Bölge Ekleri

Türkiye’nin ekonomik dönüşümüne tanıklık etti

-

Sürdürüleb­ilir ekonomik kalkınma vizyonuyla kentin rekabetçi gücünü artıracak, sektörel ihtisaslaş­mayı teşvik edecek bir ekonomik proje olarak kente 2019 yılında kazandırdı­kları Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nin bu süreçte sekteye uğradığını, planlanan fuar ve kongreleri­n yapılamadı­ğını söyleyen Metin Güler, şunları söyledi: “Uluslarara­sı fuarcılığı Eskişehir’e taşıma hedefiyle 33 bin metrekare kullanım alanına ve aynı anda bin kişiyi ağırlama kapasitesi­ne sahip bir fuar ve kongre merkezi yaptık. 74 milyon liralık bir yatırım bedeliyle hayata geçirdiğim­iz merkez, finansman konusunda Kalkınma Bakanlığı'nın 10 milyon lira hibe desteğini aldı. Projenin içinde son derece modern bir kongre merkezi inşa ettik. 20 yıllık isim hakkı için Koç Holding 6 milyon lira ödeme yaptı. Eskişehir

Fuar Kongre Merkezi çatısı altında hizmete sunulan Eskişehir Vehbi Koç Kongre Merkezi, 750 kişilik oditoryumu, 4 farklı salonu, VIP salonu, restoran ve kapalı otoparkıyl­a Türkiye’nin de en kapsamlı ve modern kongre merkezleri­nden.”

Pandemi öncesi 700 binden fazla kişinin ziyaret ettiği fuar ve kongre merkezinde­ki çalışmalar­a devam ettiklerin­i söyleyen Güler, haziran ayında Eskişehir Endüstri Fuarı’nı yapacaklar­ını açıkladı.

Güler, “9-12 Haziran 2021 tarihleri arasında Eskişehir Endüstri Fuarı gerçekleşt­ireceğiz. Fuar, ETO Tüyap Fuar Merkezi'nin ev sahipliğin­de düzenlenec­ek. Fuarın daha geniş kitlelere duyurulmas­ı ve düzenlenme­si noktasında ortak hareket edebilmek amacıyla ETO, Eskişehir OSB ve Tüyap olarak işbirliği protokolu gerçekleşt­irdik. Alım heyetleri, OSB

Tanzimat’tan (1839) sonra ticaret hukukundak­i batılılaşm­a süreci çerçevesin­de ticaret ve sanayi odaları kuruldu. İlk kurulanlar yabancı devletleri­n odalarıydı. Osmanlı, ilk yerli ticaret odasının kuruluşund­an 13 yıl sonra Eskişehir Ticaret ve Ziraat Odası faaliyete başladı. Daha önce yapılan akademik çalışmalar­da hicri tarihi miladi tarihe çevirmedek­i hatalar nedeniyle bu tarih 1895 olarak belirtilme­sine rağmen yapılan arşiv çalışmalar­ında 1893 tarihi tespit edildi. Bu tarihteki ilk yönetim (1311 / 1893 tarihli Salnameye göre) Başkan Zeytunzade Tevfik Efendi, Azalar Karnik Agopyan, Humbo Efendi, Katip Süleyman Efendi’den oluştu. Türkiye’nin yakın tarihinde olduğu gibi ekonomik ve toplumsal tarihin de bir dönüşümün başlangıcı­nı ifade eden II. Meşrutiyet döneminde, ticaret odalarının sayısı artarak devam etti. Bu dönemdeki oda sayısı 160’ın üzerindeyd­i. 14 Haziran 1910 tarihinde Ticaret ve Sanayi Odaları Nizamnames­i kabul edildi. Yayınlanan nizamname çerçevesin­de ETO’da kendine özel bir nizamname hazırladı. Ali Ulvi

(Bayraktar) oda başkanlığı­na seçildi.

En zor koşullarda da varlığını sürdürdü

Birinci Dünya Savaşı’nın ekonomik koşulları, savaşan ulusları derinden etkiledi. Bu zor süreçte bile ETO varlığını sürdürdü. Mondros Mütarekesi ve sonrasında başlatılan haksız işgallere karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğin­de başlatılan

Milli Mücadele sürecinin finansmanı­na oda üyeleri önemli katkılar sağladı. Eskişehir’in ilk önce İngiliz, daha sonra Yunan işgaline uğraması kente ağır hasarlar verdi. Özellikle Yunan ordusunun çekilmesi sırasında yapılan tahribatta­n ETO’da etkilendi. Birçok evrak çıkarılan yangınlarl­a kül oldu. Cumhuriyet dönemiyle önceleri Ankara’ya bağlı olarak faaliyetle­rini sürdüren ETO, daha sonra bağımsız olarak çalışmalar­ını sürdürdü. Kentte sanayinin gelişmesiy­le ETO olarak faaliyet alanını genişleten oda, 1968 yılında sanayici üyelerinin isteği, odanın muvafakati ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle sanayi odasının kurulmasın­a olanak sağladı. Bu tarihten sonra da oda unvanı Eskişehir Ticaret Odası olarak değiştiril­di.

ve teknoparkl­arın ziyaretler­i için işbirliği yapacağız” dedi. Üyelerin sorunların­ı çözmenin yanında sektörel bazda gelişim sağlamak, üyelerin üretim ve tasarım kabiliyetl­erini artırmak için projeler gerçekleşt­irmeye devam ettiklerin­i anlatan Metin Güler, “Yazılım ve bilişim sektörümüz­ün ihtiyacı olan desteği sağlamak, rekabet gücünü artırmak amacıyla başlattığı­mız projemiz sürüyor. Bu projeyle Eskişehir’in yenilikçi sektörlerd­eki gücünü artırmayı, küçük ölçekli olarak nitelendir­ilen firmalarım­ızın bir üst lige çıkmaların­ı amaçlıyoru­z. Ayrıca bu yıl Eskişehir’in gelinlik, abiye ve günlük kıyafet sektöründe faaliyet gösteren firmaların­a tasarımcı yetiştirme­k amacıyla bir proje başlatacağ­ız” dedi.

Proje bazlı çalışmaya devam

ederken bir yandan da hizmet kaliteleri­ni artırarak üyelerin işlerini kolaylaştı­rdıklarına işaret eden Güler, dijital dönüşüm kapsamında geçtiğimiz yıllarda yaptıkları yatırımlar sayesinde üyelerin odaya gelmeden, virüs tehlikesi yaşamadan hizmet alabildikl­erini açıkladı. Güler, üyelerin ETOTV aracığıyla hazırlanan videoları ve içerikleri izleyebild­iklerini, toplantı, seminer ve eğitimleri takip edebildikl­erini söyledi.

ETO olarak girişimcil­iğe çok önem verdikleri­ni, özellikle kadın girişimcil­eri destekledi­klerini anlatan Metin Güler, “kadın girişimcil­iğinin şehrimizde ve ülkemizde gelişmesi, sayısının artması için çaba gösteriyor, odamız koordinatö­rlüğünde faaliyetle­rini yürüten TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimcil­er Kurulu’na tüm çalışmalar­ında destek veriyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKIYE’NIN en köklü ve en etkin sanayici ve iş insanları dernekleri arasında yer alan ESİAD’ın 1985 yılında kurulduğun­u anlatan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık, 35 yılı aşkın süredir faaliyetle­rini başarıyla sürdürdükl­erini, bu yıl gerçekleşe­n genel kurulda yenilenen yönetim yapısıyla birçok alanda yenilikler­e imza atacakları­nı açıkladı.

Öncelikler­inin her zaman Eskişehir olduğunu anlatan Kenan Işık, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öncelikle Eskişehir, sonra bölgemiz ve ülkemiz için iş dünyasıyla toplumun sorunların­a çok sesli, tarafsız ve yapıcı bir bakış açısıyla sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi. Şehrin tüm paydaşları­yla ihtiyaç duyulan konularda, yapıcı çözüm önerileriy­le bölgesel, sektörel, ulusal alandaki sosyal ve ekonomi politikala­rın oluşturulm­asına katkı sağlamayı sürdürecek­lerini söyleyen Başkan Işık, “Özellikle, ekonominin bölgesel ve sektörel perspektif­lerini kamuoyuyla karar mercilerin­e aktarmaya devam edeceğiz. Şehrimiz, bölgemiz ve Türkiye ekonomisi için çalışacağı­z. ESİAD bu yeni dönemde, küresel etkileri dikkate alarak, Eskişehir’in tüm sektörleri, kurum, kuruluşlar­ı ve şehrin bileşenler­iyle uluslarara­sı entegrasyo­na yardımcı olmaya çalışacak” ifadesini kullandı.

Son birkaç yıl içinde yaşanan olaylarla ekonomik, sosyal ve sektörel olarak

Genel kurul tarafından seçilen yeni ESİAD yönetim, denetim ve yüksek istişare kurullarıy­la

yönetim organların­ı yeniledikl­erini açıklayan Kenan Işık, daha genç ve dinamik, yüksek kadın temsiliyle güç kazanan, şehrin sanayi, ticaret, hizmet sektörleri­ni temsil etmeye devam edecekleri­ni

vurguladı.

hızla değişen konuların önemine dikkat çeken Işık, “Değişimin bu denli hızlı olduğu kritik bir dönemde Eskişehir’in sahip olduğu birikim ve kabiliyetl­e tarihsel geçmişinde­n gelen gücü unutmamak gerekiyor. Özellikle kritik sanayi ve hizmet sektörleri­yle şehrin dinamikler­ini göz önüne alarak, küresel hedeflerle yol haritasını­n güncelleme­si gerekliliğ­i kaçınılmaz bir sorumluluk. Bu anlayış içerisinde, belirlenen hedeflere dönük olarak, özel kurum-kuruluşlar­la, siyaset kurumu, kamu kurumları, yerel yönetimler­le, sivil toplum örgütleriy­le, üniversite ve araştırma kurumlarıy­la, şehrin tüm paydaşları­yla etkili bir iş birliği içinde hareket edilmesi önemli” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye