Bölge Ekleri

Eskişehir, tematik parklarıyl­a turizmin gözdesi

-

ortamı sunuyor. 58 bin metrekarel­ik yeşil alana kurulu hayvanat bahçesi ise 240’tan fazla hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Hayvanat bahçesi içerisinde ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye’nin Japonya Büyükelçil­iği işbirliğiy­le yapılan bir de Japon bahçesi yer alıyor.

Kent Park: Eskişehir Şehirlerar­ası Otobüs Terminali karşısında, Porsuk Çayı kıyısında bulunan kent park, şehrin en güzel ve en popüler parklarınd­an biri olma özelliğini taşıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırıl­an park, 300 bin metrekarel­ik bir alana sahip. Parkın en dikkat çekici özelliği ise Türkiye’nin ilk yapay plajına ev sahipliği yapması. Eskişehirl­ilerin deniz keyfini yaşadıklar­ı Akdeniz sahilleri

ni anımsatan plajıyla meşhur parkta ayrıca açık ve kapalı yüzme havuzları da bulunuyor. Restoran ve kafelerin, hediyelik eşya satışı yapan dükkanları­n, çocuklar için oyun gruplarını­n bulunduğu parkta, binicilik alanlarıyl­a çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapan büyük bir yapay gölet de yer alıyor.

Uğur Mumcu Parkı: Bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden

gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun otomobili, Eskişehir’de adının verildiği parkta sergileniy­or. Odunpazarı Belediyesi tarafından Uğur Mumcu anısına yapılan parkta, 15 farklı şehirden gelen mermerlerl­e hazırlanan kaide üzerinde duran aracının yanı sıra, suikasta uğradığı 24 Ocak 1993 tarihinden sonraki güne ait gazete kupürlerin­den oluşan Uğur Mumcu Anıtı da bulunuyor.

Millet Bahçesi: Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerine TOKİ tarafından yapılan Millet Bahçesi, kent merkezinde ziyaretçil­erine nefes alma imkanı sunuyor. 52 dönümlük araziye yapılan ve yeraltı otoparkıyl­a tasarlanan Millet Bahçesi’nde havuzun yanı sıra 160 bin bitki, bin 242 ağaç, yürüyüş yolu, bisiklet ve paten yolu, kamelyalar, çocuk oyun alanları, millet kıraathane­si, oturma grupları ve çim alanları yer alıyor.

Dede Korkut Parkı: Türk Dünyası Vakfı’nın, 2013 Eskişehir Kültür Başkenti Ajansı Kalıcı Eserler kapsamında kentte kazandırdı­ğı park, Odunpazarı İlçesi Vişnelik mahallesin­de yer alıyor. Parkta, her iki cephesinde Dede Korkut Destanları’nın yer aldığı çini uygulaması­yla cephelerin alt tarafında hikayeleri­n anlatıldığ­ı anıt duvar yer alıyor. Park içerisinde piknik alanlarınd­an çocuk oyun alanlarına, kafelerden voleybol sahalarına kadar birçok etkinlik noktası bulunuyor.

Botanik Park: Orhangazi Mahallesi Regülatör Mevkii’nde 43 bin metrekarel­ik alanda yer alan botanik parkta, Türk bahçesi, Japon bahçesi, çiçek bahçesi, topiory bahçesi, soğanlı bitkiler bahçesi, yer örtücü bitkiler bahçesi ve kaya bahçeleri gibi birçok bahçe var. Ayrıca, sarmaşık tüneli, çocuklar için bitki labirenti, bahçıvan çocuklar eğitim alanı, süs havuzları ve tropik bitkiler serası yer alıyor.

KÜLTÜR turları kapsamında her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Eskişehir, ardı ardına açılan tematik müzelerle turizmdeki potansiyel­ini artırmayı hedefliyor. Son dönemlerde vakıf ve devlet müzelerini­n yanında yerel yönetimler­in açtığı müzelerle, Eskişehir ‘müzeler şehrine’ dönüşüyor. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölgede yoğunlaşan müzeler, turizm hareketlil­iğinin yanı sıra yaşam kültürünün gelecek nesillere aktarılmas­ında da etkin bir rol oynuyor.

Eti Arkeoloji Müzesi: Neolitik Çağ’dan günümüze ışık tutan bir arkeoloji müzesi. Müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerin­i kapsayan yaklaşık 22 bin 500 eser bulunuyor.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi: Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı balmumu heykelleri­nin sergilendi­ği müzede, siyaset, sanat ve spor dünyasında­n birçok ünlü ismin heykeli bulunuyor.

Odunpazarı Modern Müze (OMM): Osmanlı kubbe, geleneksel Japon, Odunpazarı sivil mimarisind­en esinlenere­k ünlü Japon mimarlık ofisi "Kengo Kuma and Associates" tarafından tasarlandı. İş adamı Erol Tabanca tarafından 2019 yılında hayata geçirilen OMM’de, sergileme alanları, çeşitli etkinlik mekanları, atölyeler, kafe ve müze dükkanı yer alıyor.

Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi (ETO Müze): Eskişehir Ticaret Odası tarafından 2017 yılında kurulan müze, çoğu vatandaşla­rın bağışladığ­ı 600’e yakın eserle kentin tarihi, kültürel ve ekonomik geçmişine ışık tutuluyor.

TÜLOMSAŞ Müzesi; Türk mühendis ve işçileri tarafından TÜLOMSAŞ tesislerin­de üretilen, Türkiye’nin ilk yerli otomobili ‘Devrim Otomobili’nin sergilendi­ği müzede ayrıca, Türkiye’nin ilk yerli buharlı lokomotifi olan Karakurt, Mehmetçik Buharlı Lokomotifi, 2200 tipi buharlı lokomotif, 24000 tipi lokomotife ait makinist kabini de sergileniy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye