Bölge Ekleri

-

güçlü sanayi kültürünün temelinde, girişimci ruhumuz yatıyor. Coğrafi konum olarak çok avantajlı olsa da, özellikle sanayileşm­e hamlesinin başladığı yıllarda altyapısal olarak kısıtlı imkanlara sahip olan Çorum, olumsuzluk­lara rağmen özsermayes­i ile kurduğu sanayisiyl­e ülke ekonomisin­e önemli katkı sağlıyor. 1957 yılında Çorum Çimento Fabrikası’nın faaliyete geçmesiyle, büyük ölçekli olarak sanayileşm­e çabaları başladı. 1970 yılından itibaren ise toprak sanayine dayalı bir gelişme gösterdiği görülüyor. Sanayinin gelişmesin­in temelinde bölgesel kaynakları­n değerlendi­rilmesi yatıyor. Bunun en güzel örneği toprak sanayiyle birlikte, un imalat sektörü. Zaman içerisinde bu iki sektörün makine teçhizat ihtiyacını karşılamak üzere makine imalatı gelişti ve Çorum için önemli yapı taşları oluştu.

Dünyanın dört bir yanına anahtar teslim un fabrikalar­ı kuran makine sanayi, ihracatın lokomotifi durumunda . TR 83 bölgesi dış ticaret verilerine göre Çorum ilinin bölge ihracatı içerisinde sahip olduğu oran yıllar itibariyle değişkenli­k gösterse de, 2018 yılı itibariyle bölgede ihracat yaklaşık yüzde 52’sini Çorum'da gerçekleşt­i. Çorum'dan yapılan ihracat ürünleri sektörel olarak incelendiğ­inde; cam seramik-toprak ürünleri, demir-demir dışı metaller, derideri ürünleri, hububat bakliyat yağlı tohumlar, makine-aksamla

ile Karadeniz geçit bölgesinde yer alan ilde umumiyetle kışları soğuk, yazları sıcak ve kurak. Step ikliminin hâkim olması, bu iklim karakterin­e uygun olarak hububat ziraatı ön planda. Ekiliş alanları itibariyle buğday ve arpa önemli bir üretim potansiyel­ine sahip. Kızılırmak’ın suladığı alanda pirinç tarımı yapılıyor. Bunlardan başka patates, mısır, fasulye, çavdar, kendir, yem bitkileri ve diğer sebzeler de ekiliyor. Tarım alet ve makineleri bakımından ihtiyaca cevap verecek olan Çorum’da modern tarıma geçiş hızla devam ediyor.

Çorum’un ekonomisi tarım ve hayvancılı­ğa dayanıyor. Nüfusun yüzde 85’i tarım sektöründe. Son 10 sene içinde sanayide yaşanan gelişme eskiye nazaran hızlandı. İlin ekonomik yapısında, hayvancılı­k önemli bir yerde. Tarımla uğraşan her ailede hayvancılı­k da yapılıyor. Özellikle tavukçuluk her geçen gün ilerliyor. 10 bin tavuk kapasiteli 5 işletme, 15 bin kapasiteli 2, 20 bin kapasiteli 2, 50 bin kapasiteli bir işletme açıldı. Ayrıca koyun, kıl keçisi, tiftik keçisi, manda ve sığır besleniyor. Çorum’da arıcılık günden güne gelişiyor. Diğer bir ifadeyle hayvancılı­ğın tarımdan ileri olduğu söylenebil­ir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye