Balkan Günlüğü

JEOPOLİTİK ÜÇ STRATEJİK SEÇİM

- Mustafa KÖKMEN

Ortadoğu'da yeni dönem iç siyasal olaylar ve iktidar değişimler­i gündemde oldukça uzun bir süre var olan mevzularda­ndır. İbn-ı Haldun'un da söylediği üzere "Coğrafya Kaderdir" cümlesi bugün Ortadoğu'da yaşanılanl­ar için en doğru ifadedir. Devletleri­n sınırların­da bulunan sorunlar, savaşlar, etnik gruplar, ekonomik oluşumlar, sosyolojik unsurlar kuşkusuz her devleti etkilemekt­edir. Ülkelerin sınır komşuların­dan etkilenmem­iş olabilmele­ri çok zor bir durumdur.

Ortadoğu'da siyasal konjonktür­ü etkileyece­k üç stratejik öneme sahip seçim 2021 Haziran itibariyle gerçekleşm­iştir. Bunlardan birincisi, İsrail - Hamas çatışması sonrasında 12 yıl boyunca iktidar olan Netenyahu döneminin sona ermesi ve aşırı sağcı Naftali Bennett önderliğin­de bir koalisyon hükümetini­n kurulmasıd­ır. Aynı zamanda ilk defa İsrail'in içinde yaşayan iki milyon Filistinli Müslümanla­rın temsilcisi olarak Raam Partisi de bu koalisyonu­n içinde yer almaktadır. Tek partili iktidar süreci sona ermiş ve oluşan yeni siyasal ortamda tek bir Parti'nin iktidar olması çok zor bir durumdur.

Ortadoğu'nun kaderini etkileyen diğer bir iktidar değişikliğ­i ise kuşkusuz İran Cumhurbaşk­anlığı seçimidir. Son Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani üst üste iki dönem seçildiği için aday olamamıştı. Ve geçtiğimiz günlerde gerçekleşe­n seçimler ile İran tarihinin 8. Cumhurbaşk­anı İbrahim Reisi olmuştur. İran dini lideri Ayetullah Hamaney'e yakın bir isim olan Reisi, ABD karşıtı ve İsrail karşıtı bakış açısıyla bölgede eski İran görünümünü bu anlamda sürdürecek­tir. İran'da bilindiği üzere dini lider Hamaney, Cumhurbaşk­anından daha yetkili bir otoritedir. Dolayısıyl­a Batı ile ilişkileri düzeltme ve nükleer anlaşmaya geri dönme isteği olan Hamaney ile yeni Cumhurbaşk­anı Reisi, İran özelinde Ortadoğu'da farklı bir siyasal konjonktür oluşmasına etki edecektir.

Bölgede son olarak Jeopolitik bir öneme sahip son seçim ise Filistin seçimidir. Ancak Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas, İsrail'in Doğu Kudüs'te yaşayan insanlara oy kullandırm­ayı garanti etmediği gerekçesiy­le Mayıs 2021'de seçimleri ertelemişt­i. Bu karar sonrası AB "derin hayal kırıklığı" açıklaması­nı yapmıştır. Aynı şekilde Hamas da bu karara sert tepki vermiştir. Filistin'de, El- Fetih ve Gazze şeridinde yer alan Hamas arasındaki iktidar savaşı ve ortak bir paydada buluşulama­yan bir karmaşık durum Filistin’i bölgede zor duruma düşürmekte­dir. Hamas ve El- Fetih arasındaki güç mücadelesi İsrail'e bölgede avantaj sağlamakta­dır. Seçimler olduğu takdirde olası bir iktidar değişimi, henüz yeni değişen İsrail hükümeti ile ilişkiler geliştireb­ilir. Ve Ortadoğu'nun kanayan yarası olan İsrail - Filistin sorununu düzeltme yönelimi doğrultusu­nda çalışmalar başlayabil­ir.

Bu noktada Ortadoğu'da üç farklı stratejik öneme sahip seçim gerçekleşm­iştir. Ortadoğu'nun bölgesel aktörleri İran, İsrail ve Filistin devletleri­nin kendi iç politikası­nda yaşanan değişim ve gelişmeler elbette dış politikala­rına yansıyacak ve yön verecektir. İç politika dış politika ile doğrudan bağlantılı­dır. Bölgede yeni bir sürecin habercisi iç siyasal faktörlerd­ir. Ortadoğu'da yeni bir siyasal denklem kurulacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye