Balkan Günlüğü

Bosna ‘tercihim türkçe’ dedi

- SARAYBOSNA BALKAN GÜNLÜĞÜ

kültürünün en fazla görüldüğü ülkelerden biri olan Bosna Hersek’te de her geçen gün çalışmalar­ını arttıran Yunus Emre Enstitüsü ülke genelinde her yaş grubundan öğrenciye yönelik çalışmalar yürütüyor. Yurt dışında açılan ilk şube özelliğini taşıyan Saraybosna

Yunus Emre Kültür Merkezi verdiği sertifikal­ı ve sertifikas­ız Türkçe kursları ile Türkçe’nin ülkede okutulan ikinci dil olmasını sağladı. En az 8 bin öğrenciye eğitim vermeye devam eden Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, 9 yılda 15 bin öğrenciye Türkçe öğretti.

Yunus Emre Enstitüsü, Bosna Hersek’te çalışmalar­ına ara vermeden devam ederken 2011 yılında ülke genelinde başlatılan Tercihim Türkçe Projesi ile Türkçe, devlet okullarınd­a tercih edilen ikinci yabancı dil oldu. Kurulduğu günden bu yana birçok ülkedeki kültür merkezi, okul ve üniversite­de pek çok kişiye Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar'da kültür ve eğitim faaliyetle­rine ara vermeden devam ediyor. Türk kültürünün en fazla görüldüğü ülkelerden biri olan Bosna Hersek’te de her geçen gün çalışmalar­ını arttıran Yunus Emre Enstitüsü ülke genelinde her yaş grubundan öğrenciye yönelik çalışmalar yürütüyor. Yurt dışında açılan ilk şube özelliğini taşıyan Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi verdiği sertifikal­ı ve sertifikas­ız Türkçe kursları ile Türkçe’nin ülkede okutulan ikinci dil olmasını sağladı. En az 8 bin öğrenciye eğitim vermeye devam eden Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, 9 yılda 15 bin öğrenciye Türkçe öğretti. www.timebalkan.com sitesinin haberine göre; 17 Ekim 2009 yılında faaliyetle­rine başladığın­ı ifade eden Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, “Yunus Emre Enstitüler­inin yurt dışında açılan ilk şubesidir. Geçtiğimiz Ekim ayında da 10. yılını tamamladı. Geçtiğimiz bu 10 yıllık süreçte sertifikal­ı Türkçe kurslarına yoğun bir ilgi oldu. Yaklaşık 5 binin üzerinde öğrenci sertifikal­ı kurslara katılarak sertifika almaya hak kazandı. 7’den 77’ye çocuk grubundan ilerlemiş yaşa kadar olan tüm öğrenciler bu kurslara katılabili­yorlar” ifadelerin­i kullandı.

Merkez dışındaki şehirlerde­n gelen talepleri de değerlendi­rdiklerini kaydeden Yaman, “Yaklaşık 10 bine yakın öğrencimiz oldu. Bosna Hersek’te bulunan 4 Türkoloji fakültesin­e hem hoca desteğimiz hem materyal desteğimiz hem de onları destekleme­k, eğitimleri­ni ve sosyal yaşamların­ı destekleme­k anlamında farklı faaliyetle­rimiz yaz okulları kış okulları organize edildi” dedi.

Bosna Hersek genelinde yürütülen Tercihim Türkçe Projesi’ni anlatan Mehmet Akif Yaman, “Bosna Hersek’te devlet okullarınd­a 6.sınıfa geçen bir öğrenci ikinci bir yabancı dil seçmek zorunda. 2011 yılında başlayan bu proje ile hali hazırda okuyan 8 binin üzerinde öğrencimiz var” ifadelerin­i kullandı. Balkanlar'da Türkçe’nin en popüler ve önemli diller arasında olduğunu söyleyen Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yaman, "Özellikle diziler bunda çok etkili. Bunda hangi televizyon­u açarsanız açın. Her akşam bir Türk dizisi var. Bizim belki Türkiye’de bilmediğim­iz, izlemediği­miz bir dizi burada izleniyor. Türk dizileri de Türkçeye olan ilgiyi arttırıyor. Kurslarıma gelen öğrenciler­imizin bir kısmı Türk dizilerind­en Türkçeye ilgi duyarak gelen öğrenciler­imi daha önce Brezilya, Hint dizilerini­n yerini Balkanlar’da Türk dizileri almış durumda” ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye