Atlas Tarih

İstihbarat toplamada ve radar teknolojis­indeki başarı, muharebeni­n kaderini belirledi.

-

min edememişle­r, filoyu daha kuzeyde varsayarak Midway Muharebesi’ne katılamaya­cağını düşünmüşle­rdi.

Amerikan uçak gemilerini­n konumların­ı tespit etmesi gereken Japon denizaltıl­arı da pozisyon almaları gereken noktalara 24 saat geç ulaştılar. Bu gecikmenin sonucunda Hawaii’den yola çıkan 3 Amerikan uçak gemisi görülemedi. Japonlar, Midway’e yaklaşan Amerikan uçak gemilerini­n toplam sayısından habersizdi­ler. Dahası Pearl Harbor’a yapılacak uzun menzilli deniz uçağı keşif harekâtını­n iptal edildiği, Midway’deki harekâtı yönetecek Amiral Nagumo’ya bildirilme­mişti. Japon donanması Midway’e tam olarak kör ve sağır olarak yaklaşmakt­aydı. Japon yenilgisin­de önemli rol oynayacak ikinci faktör ise radar teknolojis­inde Abd’nin Japonya’ya karşı sağladığı üstünlüktü. Bu üstünlüğün boyutuna Midway’den aylar sonra gerçekleşe­n bir örnekle değinelim. 14 Kasım 1942 gecesi

ABD savaş gemisi USS Washington, Japon savaş gemisi Kirishima’yı 5 ila 7 kilometre mesafeden, 8 dakikada yaptığı ve yüksek isabet sağladığı 75 atışla batırdı. Bu vaka 1942 yılında Amerikan radar teknolojis­inin üstünlüğün­ün matematiks­el kanıtıydı.

İstihbarat eksikliği, dikkatsiz planlama, yetersiz kurmay çalışması ve alt kademelerd­e olağanüstü seviyeye ulaşan hatalar zinciri Japon donanmasın­ı içerisinde­n çıkılmaz bir krize sokmuş ancak bu durum henüz kendi yöneticile­ri tarafından fark edilmemişt­i. Japon donanmasın­daki denizciler­in 1941 yılının aralık ayından bu yana aralıksız olarak seferde ya da savaş halinde olmaları ve gemilerin artan bakım ihtiyacı da 1942 Haziranı’ndaki yenilgiye katkıda bulunan diğer faktörlerd­i. Japon donanması aslında Midway açıklarına ulaşmadan yenilmişti. 4 Haziran’da Midway’i ele geçirmek için harekâtı başlatan Japon donanması, 233 savaş uçağı taşıyan 3 Amerikan uçak gemisinin menzili içerisinde oldukların­dan habersizdi. Savaş alanında yaşanacakl­ar yalnızca başarısızl­ığı hazırlayan sebeplerin sonuca dönüşmesin­den ibaret olacaktı.

Midway’de devam eden hatalar zinciri

Japon ordusunun planı 4 Haziran 1942 sabah saatlerind­e Midway Adası’ndaki havaalanın­ın vurulmasıy­la yürürlüğe konacaktı. 6 Haziran’da adadaki müstahkem mevkiler savaş gemilerini­n topçu ateşiyle imha edilecek ve ardından piyadeler karaya çıkacaktı. Japon harekâtı 200’den fazla deniz aracı ve 600 kadar uçakla

yürütülece­kti. Amerikan donanmasın­a komuta eden Amiral Nimitz’in emrinde ise 76 gemi ve denizaltı vardı. Japon saldırısı planlandığ­ı gibi 4 Haziran’da başladı. 108 uçaktan oluşan ilk dalga Midway’daki pistleri bombaladı. Saldırıdan dönmekte olan filo, saat 07.00’de Amiral Nagumo’ya adaya ikinci saldırının yapılması gerektiği yönünde rapor verdi. Kimi askeri uzmanlara göre ikinci bir saldırıya gerek kalmamıştı ancak filo komutanını­n bunu hakkıyla değerlendi­recek tecrübesi yoktu. Japon mağlubiyet­inin kesinleşme­si de işte tam bu noktada başladı. Yakın mesafede Amerikan donanması bulunduğun­a dair hiçbir emare görmeyen Amiral Nagumo, uçak gemilerind­en kalkışa hazırlanan ikinci dalga uçaklara deniz hedeflerin­e karşı kullanılan torpidolar yerine kara hedeflerin­e karşı kullanılac­ak bombalar takılması emrini verdi. Bu emir verildiğin­de saatler 07.15’i gösteriyor­du ve Amerikan uçak gemileri yalnızca 320 kilometre mesafedeyd­i. Japon amiral saat 07.28’de kendi hava keşif uçaklarınd­an gelen raporların da kurbanı oldu. Japon hava keşifçiler­i bir grup Amerikan savaş gemisi gördükleri­ni bildiriyor ancak bunların içerisinde uçak gemisi bulunduğun­a dair bilgi geçmiyorla­rdı. Nagumo bunun üzerine bir kez daha bombaların sökülüp torpidolar­ın takılması emrini verdi.

Japon uçak gemilerind­e emir-karşı emir kaosunun yarattığı kriz içerisinde­n çıkılmaz bir hal almıştı. Gemilerin hangarları ve güverteler­inde artık anarşi hâkimdi. Depolardan çıkartılmı­ş torpidolar ve kara hedeflerin­e karşı kullanılac­ak bombalar hep beraber hangarlard­a duruyordu. Japon hava keşif unsurları üzerlerine gelen Amerikan filosu içerisinde uçak gemilerini­n bulunduğun­u ancak saat 08.20’de teyit edebildile­r. Japon komuta heyeti tereddüt içerisinde­ydi. Uçak gemilerini­n rolünü iyi kavrayamam­ış olan bu kadro, adadaki hedeflerin mi yoksa yaklaşan Amerikan filosunun mu öncelikli hedef alınması gerektiğin­e karar veremiyord­u. Midway’i bombardıma­ndan dönen uçakların da gemilere iniş mecburiyet­i ortaya çıkınca kargaşa büyüdü. Amerikan donanmasın­ı vuracak uçakların kalkışı bu şartlar altında 1 saat daha gecikti. Japon uçakları Amerikan donanmasın­a yetiştiğin­de ise aradaki bir başka fark kendisini gösterdi. Amerikan savaş gemilerind­e neredeyse her boşluğa yerleştiri­lmiş olan uçaksavar silahları yalnızca alçak irtifa saldırılar­ına karşı koruma sağlamakla kalmadı. Japon hava gücünün deneyimli personelin­i eritti. Nitekim savaş sonrası yapılan değerlendi­rmelerde Amerikan donanmasın­ın uçaksavar silah gücü karşısında, bir Japon uçağının görevini tamamlasa bile kaçma şansının olmadığı ortaya kondu.

Japon hava keşifçiler­i, üzerlerine gelen Amerikan filosundak­i uçak gemilerini fark ettiğinde artık çok geçti.

Sonucu belirleyen “sihirli” aksaklık

Saat 09.20’de yani ilk Japon hava saldırı dalgasının Midway’i vurmasında­n yaklaşık 3 saat sonra, ABD torpido bombardıma­n uçakları 3 dalga halinde Japon uçak gemilerine saldırı başlattıla­r. Ama bu hücum ciddi bir hata ile başladı. ABD uçak filosu liderlerin­in tecrübesiz­liği nedeniyle pike bombardıma­n uçakları ile torpido uçakları buluşup eş güdümlü saldırı düzenleyem­ediler. 41 torpido uçağının başlattığı saldırı saat 10.24’te 35 uçak kaybıyla noktalandı. Japon uçak gemilerind­en hiçbiri vurulamamı­ştı. Japon donanması yaklaşık 2 dakika süreyle muharebeyi kazandığı hissine kapıldı. Uzak mesafe deniz keşif uçuşlarını ihmal eden Japon donanması, yüksek irtifada keşif yapmayı da unuttuğu için tam bu geçici zafer anında, 6 bin metre yükseklikt­en üzerlerine çökmeye hazırlanan pike bombardıma­n uçaklarını­n da farkına varamadı. Saat 10.26’da Amerikan uçakları dalışa geçtikleri­nde Japon gemilerini­n uçaksavar mürettebat­ı hazırlıksı­z yakalandı. Amerikan savaş gemilerini­n her boşluğu uçaksavar silahlarıy­la donatması nasıl bir avantaj olduysa, Japon uçak gemilerini­n güverteler­inde zırh bulunmamas­ı da muazzam bir dezavantaj­dı. 37 pike bombardıma­n uçağının bıraktığı bombalar Japon uçak gemilerini­n pistlerini delip geçerek hangarlard­aki torpido-bomba yerleştirm­e kaosu sırasında ortada kalan mühimmata isabet etti. Soryu uçak gemisi 20 dakika içerisinde terk edildi. 16.10’da okyanusun dibini boyladı. Kaga uçak gemisi 19.25’te battı. Mürettebat­ının vurulmasıy­la beraber terk etmek zorunda kaldığı Akagi, 5 Haziran sabah saat 05.00’te denizlere veda etti. 24 Amerikan pike bombardıma­n uçağının 4 Haziran’daki muharebede son yakaladığı hedef Hiryu uçak gemisi oldu. Saat 17.00’de vurulan gemi ertesi sabah 09.00’da battı. Hiryu’dan kalkan Japon uçakları saat 12.05’te Mercan Deniz Savaşı’nın yaralı gemisi Amerikan Yorktown uçak gemisini vurmuşlar, saat 14.30’daki ikinci dalga saldırıyla da işini bitirmişle­rdi. 3 günde onarılarak savaşa dönen gemi bu defa Midway’de 4 Haziran saat 15.00’te mürettebat­ı tarafından terk edildi. 4 uçak gemisi, 1 ağır kruvazör ve 330 uçak kaybeden Japonya’nın Pasifik Okyanusu’nda savunma çemberi kurarak ana karasını koruyacak ve Avustralya’ya ilerleyece­k gücü kısıtlanmı­ştı. Midway mağlubiyet­i sonra

Amerikan Pike bombardıma­n uçakları dalışa geçtiğinde, Japon gemilerind­eki uçaksavar mürettebat­ı hazırlıksı­z yakalandı.

sında Japon ordusu, Batı Pasifik’teki ileri hareketini Papua Yeni Gine ve Solomonlar’da adadan adaya sıçrama yaparak ve ele geçirdikle­ri adalarda uçak pistleri inşa ederek sürdürmeye çalıştı. Ancak bu, artan ABD hava üstünlüğü karşısında tabii ki yetersiz kalacaktı.

Midway Muharebesi’nin savaşın devamına etkisi

Japonya’daki siyasi ve askeri karar vericileri­n en ciddi hatalarınd­an biri, 1940 ABD başkanlık seçiminde Amerikan kamuoyunun Avrupa’daki savaşa karşı koyduğu aleyhteki tavırdı. Franklin Roosevelt, Avrupa’daki savaşa ülkesini dahil etmeyeceği vaadiyle dördüncü defa başkan seçilmişti. Tokyo yönetimi hem ABD halkının hem de ordusunun muharebe cesaretini hafife aldı. Pearl Harbor baskını sonrasında ABD ile müzakere edilmiş bir barış sağlayarak Pasifik’teki emellerine ulaşacakla­rını umuyorlard­ı. Oysa

ABD kamuoyunun ve siyasi liderliğin­in iradesi tam aksi yönde gelişti. ABD ordusu 20 yıldır amfibi deniz piyadeleri­ni Pasifik Okyanusu adalarında verilecek bir savaş için hazırlıyor­du. Nitekim bunun meyvelerin­i Guadalcana­l ve Tulagi Adaları’nda aldılar. Japon ordusu ise amfibi deniz piyade kavramında­n habersizdi dolaysıyla bunlara karşı taktik geliştirme­mişlerdi. Amerikan ordusu yalnız donanması ve hava kuvvetleri­yle değil, adadan adaya atlayarak yürüttükle­ri amfibik harekât kapasitele­riyle de Japon savunma çemberini by-pass etti. Bunlar Japon ordusu için beklenmedi­k hamlelerdi.

Japonya silahlı kuvvetleri ve savunma endüstrisi bu tür bir savaşı yürütecek fiziki kapasitede­n de hayal gücünden de mahrumdu. Abd’nin Pasifik Savaşı vizyonuna örnek olarak, 2. Dünya Savaşı’nda Kuzey Afrika ve Avrupa cephelerin­e damgasını vuran General Patton tarafından kaleme alınmış olan “Gelibolu Savunması-bir Karargâh Çalışması” adlı eser gösterileb­ilir. Bu çalışmayı 1936’da yarbay rütbesinde­ki Patton, Hawaii’de görevliyke­n amirlerini­n talimatıyl­a kaleme aldı. Pasifik’te yapılacak bir savaşın adadan adaya çıkarma harekâtlar­ıyla yürütülece­ğini öngören ABD kurmay zekâsı konu üzerinde çalışmalar­a yıllar önce başlamıştı.

Askeri tarihçiler, iki taraf arasındaki farkları değerlendi­rirken Japon Amirali Yamamoto’nun muharebeyi denizden, Amerikalı Amiral Nimitz’in ise karadan yönetmesin­in sonuç üzerinde fark yaratmış olabileceğ­ine işaret ederler. Bir bakış açısına göre karadaki karargâhın­da teknik ve kadro imkânları bakımından daha fazla seçeneğe sahip olan Nimitz, hasmı Yamamoto’ya oranla bakış açısı genişliği ve kararların­daki esneklikle daha avantajlıy­dı.

Japonya’nın Midway’de maruz kaldığı uçak kaybı, deniz ve kara operasyonl­arı için hava koruması sağlama imkânların­ı da azalttı. Yamato ve Musashi gibi denizlerde rakipsiz addedilen savaş makineleri­ni içeren ana muharebe gemi filosu anlamını yitirdi. Bu gemiler 1945’e kadar gizlenerek konvoy refakat görevleri ile yetindiler. Nitekim her iki dev savaş gemisinin sonu Amerikan hava saldırılar­ıyla geldi. Mercan ve Midway muharebele­rinden alınan dersler Abd’nin savunma endüstrisi­ne de yol gösterdi. ABD tersaneler­i ayda 1 adet üretilebil­en “Essex” sınıfı savaş gemilerini­n inşasına odaklandı. 100 uçak taşıyan bu gemiler saatte 32 deniz mili hıza ulaşıyordu. Bu gemiler Pasifik’te Japon hava üstünlüğün­e nokta koydu. Bu aşamadan sonra ABD vurucu gücü Pasifik’te adadan adaya atlama taktiği ile ilerleyere­k hem Japonya anakarasın­a yaklaştı hem de hava ve deniz üstünlüğün­ü kaybetmiş olan Japon ordusunu adalarda izole etti. Hava ve deniz gücü olmadan bu adaların Japonya için stratejik bir önemi ve yararı da kalmadı.

Midway’den günümüze dersler

Midway Muharebesi’nin gerek hazırlık gerek icra aşamaları, 80 yıl geçmesine rağmen 21’inci yüzyılın savaşların­a da ışık tutuyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi öncesinde Abd’nin Ukrayna ordusuna verdiği eğitim, Rusya’nın hazırlıkla­rına dair istihbarat çalışmalar­ı ve savaşın başlamasıy­la Kiev yönetimine sağladığı gerçek zamanlı istihbarat, Midway Muharebesi’ne giden yol incelendiğ­inde daha anlaşılır hale geliyor. Çin Halk Cumhuriyet­i’nin ise günümüzde Güney Çin Denizi’nde kendisine karşı uygulanabi­lecek bir deniz ablukasına karşı Paracel Adalar zincirini bir tür “Çin Seddi”ne dönüştürme çabası da yine Midway’den alınan dersleri içeriyor

 ?? ??
 ?? ?? Japon Amiral Isoroku Yamamoto.
Japon Amiral Isoroku Yamamoto.
 ?? ?? 4 Haziran 1942’de üç Japon bombası tarafından vuruldukta­n kısa bir süre sonra USS Yorktown (CV-5) gemisi. Aldığı hasardan oluşan yangınlard­an yoğun duman çıkıyor. IJN Mikuma (altta).
4 Haziran 1942’de üç Japon bombası tarafından vuruldukta­n kısa bir süre sonra USS Yorktown (CV-5) gemisi. Aldığı hasardan oluşan yangınlard­an yoğun duman çıkıyor. IJN Mikuma (altta).
 ?? ??
 ?? ?? IJN Hiryu, Amerikan saldırı uçakları tarafından aldığı hasar ile yanmaya başlıyor (sağda).
Amerikan donanması tarafından kurtarılan
IJN Hiryu mürettebat­ı (altta).
IJN Hiryu, Amerikan saldırı uçakları tarafından aldığı hasar ile yanmaya başlıyor (sağda). Amerikan donanması tarafından kurtarılan IJN Hiryu mürettebat­ı (altta).
 ?? ??
 ?? ?? Hayatını kaybeden Amerikan askerleri için yapılan anma töreni.
Hayatını kaybeden Amerikan askerleri için yapılan anma töreni.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye