Vego

GHEIME GHARCH GRYTA MED CHAMPINJON­ER OCH TORKAD LIME

-

4-6 portioner 8 kr/prt, 0,1 CO₂e/prt

Denna veganska variant på den kända grytan lagas med kikärtshal­vor som kallas lappe eller chana dal. Koktiden kan variera beroende på deras ursprung, så om du är osäker kan du skölja och förkoka dem separat och blanda ner i grytan mot slutet.

Psst… Stek bönorna i lite olja i cirka 5 minuter om du använder chana dal. Stekytan gör att de inte kokar sönder så snabbt som de annars skulle göra.

2 torkade limefrukte­r

250 g champinjon­er

2 gula lökar

2 tsk gurkmeja

3–4 msk tomatpuré

1 dl lappe/chana dal (kikärtshal­vor) 4–5 dl vatten

2 kanelstäng­er

¼ g saffran

1 tsk malen kanel

3 msk färskpress­ad citronsaft salt svartpeppa­r olja, till stekning

Till servering

1 potatis kokt ris olja, till fritering och stekning

1. Blötlägg limefrukte­rna i varmt vatten, stick gärna ett par hål i skalet när de har mjuknat.

2. Skölj champinjon­erna och skär dem i kvartar. Skala och finhacka löken. Bryn den i olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt gurkmejan och låt den fräsa med.

3. Lägg champinjon­erna i stekpannan och fräs dem tills de börjar få färg och vätskan har kokat bort. Tillsätt tomatpurén och rör om. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Fräs i 15–20 minuter tills tomatpurén har givit färg till oljan.

4. Skölj kikärtshal­vorna och häll ner i pannan. Tillsätt vattnet, kanelstäng­erna och limen. Smaka av med salt och peppar. Låt allt puttra tills lappen är mjuk och vätskan har reducerats, i cirka 20 minuter. Tillsätt slutligen saffran, malen kanel och citronsaft.

5. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull. Skala potatisen och strimla den fint. Fritera den i olja tills den är fint gyllene. Ta upp, låt rinna av på hushållspa­pper och dekorera sedan grytan med den. Man kan med fördel byta ut potatisen mot stekta auberginer.

 ?? ?? I Ett persiskt kök (Bonnier Fakta) ger Maryam Madaresi en introdukti­on av det persiska köket som det förtjänar. Här finns grytor och risrätter, röror, bröd och desserter. Allt blandat med fantastisk­a bilder, fina matminnen och anekdoter. Det finns en del vegetarisk­t och veganskt, annars kan man ofta enkelt vegofiera.
I Ett persiskt kök (Bonnier Fakta) ger Maryam Madaresi en introdukti­on av det persiska köket som det förtjänar. Här finns grytor och risrätter, röror, bröd och desserter. Allt blandat med fantastisk­a bilder, fina matminnen och anekdoter. Det finns en del vegetarisk­t och veganskt, annars kan man ofta enkelt vegofiera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden