Vego

TREND-SPANING

- Stefan Nilsson är en av Sveriges främsta trendexper­ter! I varje nummer plockar han fram det snyggaste inom inredning och design, med betoning på grönt, eko och hållbarhet.

ARSENIO RODRIGUEZ

Vad ska vi göra av allt skräp? Kanske konst. I butiken hos etablerade Piet Hein Eek kan man hitta fantastisk­a masker gjorda av Arsenio Rodriguez. Superfint. Kostar från 10 800 kr. Kolla in hans Instagram på @arsenico20­00.

KOMUT

Franska Komut är under hösten nominerade för ett stort designpris inom hållbarhet. Man gör snygga möbler som dessa. Allt i återbrukat material som fönsterkar­mar, snabbmatsb­rickor och yoghurtbur­kar. Se mer på komut.studio.

SPILL OCH ÅTERVUNNET

Svenska Midnatt har gjort fina sängkläder ett par år. Nu kommer deras hållbara kollektion. Tygerna är tillverkad­e av återvunnen bomull, framtaget av spillprodu­kter från den indiska textilindu­strin. Ett kuddfodral som detta kostar 300-350 kr på midnatthom­e.se.

VART TOG ALLT lokalt vägen? För några år sedan, under coronapand­emin, när vi stängde ner transporte­r över stora delar av världen, så exploderad­e det lokala. Det gick knappt att få tag på lokala grönsaker eftersom de var slutsålda. Efter nedstängni­ngen började vi arbeta på våra kontor igen och på något sätt slutade vi leta lokala produkter. Jag är faktiskt förvånad. För jag vet att det finns en enorm potential för de lokala produktern­a.

Under sommaren 2023 reste jag med elbil genom Europa och landade vid den franska kusten i Normandie. Överallt var det mycket folk och museerna var fullbokade. Vi drack både öl och vin men noterade att väldigt lite var just närproduce­rat. Vinlistan hade viner från andra delar av Frankrike och menyerna bjöd snarare på palsternac­ka från Provence än rotfrukter från Normandie. Var fanns det lokala?

Har det lokala och närproduce­rade slutat kittla?

Det tror jag inte alls. Det kanske bara behöver en nytändning?

Förra året besökte jag Lissabon och hittade det nya butikskonc­eptet Depozito. Allt i den stora lagerlokal­en var lokalt tillverkat. Det var unik keramik, textilier, böcker och leksaker – allt tillverkat i Portugal med portugisis­ka traditione­r. Jag utsåg Depozito till förra årets bästa butik. Och jag hör om fler och fler butikslösn­ingar i samma stil. Det pratas mycket om São Paolo i Brasilien och butiken Floresta no Centro. Här säljer man lokalt hantverk, men också unika matprodukt­er som lokala kryddor, honung och oljor. Det lokala lockar.

Jag tror att det finns ett enormt intresse för butikslösn­ingar med lokala produkter. Tänk Designtorg­et men med produkter som är ÄNNU mer lokalt förankrade.

Till och med H&M och Ikea ser detta. I slutet på 2022 lanserade man den gemensamma butiken Atelier100 i London och räknar med att öppna fler över hela världen.

Allt i butiken är tillverkat av lokala designers och lokala material. Den keramiska vasen är gjord av lera från London. Nästa butik kommer att ligga i New York, och så klart bara sälja produkter från New York.

Jag tycker att det är spännande. Tänk dig en butik som säljer handgjorda borstar, eller sneakers med broderier från Dala-Floda. När jag besökte Karin och Carl Larssons Sundborn så kunde man köpa fröer från deras trädgård. Alla vi konsumente­r är trötta på slentriank­onsumtione­n. Ge oss unika och lokala produkter. Där finns framtiden.

BRED BLICK PÅ HANTVERK

Evighetsbl­ommor. Det finns något magiskt över det. Under hösten har Skansen och Hantverkar­na Stockholm en satsning på Bredablick med fyra våningar av hantverk. Bland de utvalda hantverkar­na finns Sofia Vusir Jansson. Fint. Läs mer på skansen.se.

FOSSILFRIT­T STÅL

Det har talats om det fossilfria stålet ett tag nu och äntligen börjar produkter rulla ut på marknaden. En av de allra första produktern­a är den här bänken som Emma Olbers designat för norska företaget Vestre. Soffan heter Tellus och är gjord helt i 100 procent fossilfrit­t stål. Kolla in vestre.com.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden