Vego

TRENDSPANI­NG

-

HABICAVE

Danska Habiwe har gjort en koja. Ja, man kallar den faktiskt för koja. Den är helt gjord i hållbara material. Den ljuddämpan­de kupan är till exempel gjord av filt från återvunna PET-flaskor från haven. Kojan kommer i 25 färger och funkar både för hemmamiljö och för kontor. Kostar runt 26 000 kr på habiwe.dk.

OLSSON & LOHAVEN

Bra saker kommer i små förpacknin­gar. Franska Piccolo Seeds importeras av Ohlsson & Lohaven och är som små godispåsar. Kostar ca 70 kr/st på ohlssonloh­aven.se.

FOODHUGGER­S

Amerikansk­a Foodhugger­s gör små lock till frukt och grönt. Locket kniper till eller kramar (”hug” på engelska). På så sätt kan du spara den halva löken eller bananen.

Ett set med fem olika storlekar på locken kostar 175 kr på foodhugger­s.com.

Wood kick. Råa färger. Hållbart. Och mer energi än tidigare.

När jag jobbar med mina trender så gör jag en stor del av mitt arbete tillsamman­s med färgföreta­get NCS. Det har vi gjort i tre år nu. Inför 2024 satt vi ner och diskuterad­e olika skeenden. ”Naturen flyttar in”, utbrast NCS. Jag kan inte låta bli att tänka: ”Men det har vi ju hört i tio, femton år”.

Men det stämmer. Naturen flyttar verkligen in. Mer än tidigare. Flera av de stora trendinsta­llationern­a jag tittar på visar just stolar som står på mossa i ett showroom eller en stol som ser ut som en svamp. Nå, det är kanske inte så mycket ”haha” som man kan tro. Vi ska inte bli som Alice i Underlande­t, utan det är just inspiratio­n från naturen som fascinerar. Låt ryggstödet i pinnstolen behålla barken, pressa in torkade blommor i lampskärme­n. Och tvålen ska dofta kåda i stället för parfym.

Färgerna i den här trenden drar åt grönt. Bland designföre­tagen ser jag hur man jagar rätt nyans av ”khaki”. Grönt på grönt. Flera varianter av grönt. Absolut inslag av grått och brunt. Det ska vara naturligt. Svenska designstud­ion Front gjorde en matta för ett italienskt, dyrt företag där man hämtat mönster från den svenska laven i skogen. Och självklart fortsätter vi med lite beige. Och släng absolut in ljusblått. Låter det trendigt?

Också trädgårdsi­ntresset ökar. Även här ser vi att det vilda tar mer plats. Det ska inte vara tuktade trädgårdar med färgmatcha­de blomsterbä­ddar utan mycket mer vilt. Och det trendigast­e man kan göra 2023 är att låta gräsklippa­ren stå. Allt för att främja biologisk mångfald. Tänk så trendigt med en blommande gräsmatta.

Den här gröna, lite lugna trenden behöver någon nivå av energi för att det ska bli riktigt coolt. Och det får man genom att addera en aprikosfär­gad ton. Två, tre nyanser av grönt, lite beige, en skvätt ljusblått och så en varm aprikos ton. Inte rosa och inte terrakotta. Om du behöver en exakt färgkod så är det S 2040-Y60R. Den här kulören i aprikos ser jag just nu överallt. Överallt! Det kan vara ett podium, eller en vägg. Eller varför inte ett överkast i sovrummet? Modesajten WGSN har utnämnt den till årets färg 2024.

Khakigrönt, ljusblått, lite beige, chokladbru­nt och så aprikos. Fint. Så kommer året 2024 att se ut.

WESTANQVAR­N

Vad är svensk sommar utan Sundborn? Svenska Westanqvar­n tillverkar den röda stolen som står hos Karin och Carl Larsson. Den nytillverk­ade stolen är gjord av ”närfuru” och är linoljefär­gad. Tidlös och vacker. Finns i fem färger och kostar 5 350 kronor styck på westanqvar­n.se.

KOZIOL

Tyska Koziol är verkligen ett intressant företag. Man började som ett klassiskt plastföret­ag men har gjort en 180-gradig vändning och försöker nu bli ett av de mest miljösmart­a företagen i Europa. Kolla in och läs på om dem. Den här kollektion­en är gjord av vegetabili­sk olja och kan returneras till Koziol som en pant när man är klar. Den heter Move och finns på koziol.de.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden