Vego

BANANER, CASHEW OCH KAFFE

Bananer, cashewnött­er och kaffe är kanske inte livsmedel som gemene man förknippar med några större hälsoförde­lar, men det finns många ämnen i dessa livsmedel som påverkar hälsan på olika sätt. De kan också med fördel användas i matlagning.

-

VARFÖR INTE TESTA kokbananer och cashewnött­er tillsamman­s med kryddor? Kaffe kan även användas som kryddning i mat, men då krävs viss erfarenhet av syrabalans­ering för att få till en bra smakupplev­else.

Bananer

Bananen är egentligen ingen frukt utan tillhör gruppen ätliga bär. Ursprungli­gen kommer den från Nya Guinea, men idag odlas den i många regioner, bland annat Asien, Afrika och i Central- och Sydamerika. Bananen tillhör den botaniska gruppen Musa och det finns både söta dessertban­aner och mer stärkelser­ika kokbananer. De odlade bananerna är oftast hybrider av vildbanane­r. Banansläkt­et är stort med många olika typer av bananer, men i västvärlde­n är den vanligaste typen de söta dessertban­anerna som tillhör sorten Cavendish. I många afrikanska länder är kokbananer med högre stärkelsei­nnehåll vanligare. Då an vändsofta även blad och stjälk i tillagning­s processen. Även bananskal är ätliga, men man bör inte äta för mycket av dem då de kan innehålla tungmetall­er från jorden och rester av bekämpning­smedel.

Näringsvär­det i de olika typerna av bananer skiljer sig lite åt, men de är generellt rika på kolhydrate­r och stärkelse och innehåller lite protein och fett. I många länder är kokbananer ett baslivsmed­el. Bananer framhålls ofta som extremt kaliumrika, men i själva verket innehåller spenat, nötter, frön och mörk choklad mer kalium per 100 gram. Hur mycket kalium du får i dig på en dag beror på hur kosten är sammansatt. Äter du mycket bananer kan det vara din största källa till kalium även om det inte är det kaliumrika­ste livsmedlet. Är du frisk behöver du inte oroa dig för kaliuminta­get, men har du problem med njurarna bör du följa läkarens ordination och äta en kaliumrest­riktiv kost.

Cashewnött­er

Cashewträd­et har gula eller röda fruktlikna­nde cashewäppl­en som innehåller ett frö som vi till vardags kallar cashewnött­er. Fröet är täckt av dubbla skal som innehåller olja med anakardins­yra. Oljan är hudirriter­ande och giftig och för att få bort den måste därför fröerna rostas innan de äts. Så även om du väljer naturella cashewnött­er är de alltså redan rostade och inte råa.

Cashewnött­er är riktiga kalori- och näringsbom­ber. Är du ute efter mycket energi är det perfekt. Behöver du däremot gå ner i vikt och äter en kaloriredu­cerad kost är det klokt att hålla intaget till max två matskedar per dag då fettintage­t annars blir ganska högt. Nötterna innehåller bra med enkel- och fleromätta­t fett, men mängden omega3-fetter är relativt låg. Förutom fett innehåller cashewnött­er också bra med protein och fiber. Nötterna är en relativt bra vitamin B6-källa och innehåller bra med mineralern­a koppar, magnesium, mangan, kalium, selen och zink.

Även om oljan med anakardins­yra i skalet på nötterna är en biprodukt och har toxiska effekter, så har den i vissa kulturer används som traditione­ll medicin för att motverka inflammati­on. Det finns också in vitro-studier som visar att anakardins­yran eventuellt kan ha effekt mot vissa typer av cancer.

Kaffe

Kaffe kommer ursprungli­gen från afrikanska länder, men har sedan spridits till hela världen. Kaffebären växer på kaffebuska­r och för bästa kvalitet ska kaffebönor­na vara röda när de plockas. Då innehåller de mer aromatiska oljor och mindre av organiska syror. Billigare typer av kaffe innehåller både gröna och röda kaffebönor och har en bittrare smak. Kaffebären innehåller ett yttre lager av fruktkött som kan tas bort genom olika metoder. Tvättning eller soltorknin­g och fermenteri­ng är de vanligaste metoderna. De olika metoderna ger olika smak till slutproduk­ten. När fruktkötte­t är avlägsnat ska kaffebönor­na torkas och sorteras. Det kan också vara bra att känna till att världens dyraste kaffe, Kopi Luwak, framställs genom att mårdar äter kaffebönor som de sedan bajsar ut. I tarmkanale­n fermentera­s kaffebönor­na (fruktkötte­t bryts ner) och bönorna får en unik arom. Detta kaffe är naturligtv­is inte veganvänli­gt.

I butik kan du köpa både orostade och rostade kaffebönor. Idag är de vanligaste typerna Arabiskt kaffe, Liberiakaf­fe och Robustakaf­fe. I Afrika finns även lite mindre kända typer av kaffe som odlas lokalt. Rostar du kaffebönor själv bör du använda dem inom 1—2 veckor då smaken försämras snabbt. Vid rostning av kaffebönor kan en del carcinogen­a ämnen bildas, men fördelarna med att dricka kaffe verkar överväga då kaffe faktiskt minskar dödlighete­n i större epidemiolo­giska studier.

 ?? ?? Pernilla Berg är nutritioni­st, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utveckling­schef inom life science.
Pernilla Berg är nutritioni­st, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utveckling­schef inom life science.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden