Vego

Love is in the air

Förutom roliga produkter som linolja, bananmjöl och en vattenflas­ka som ger smak genom... doft(?), så har vi även en intressant intervju här om att dejta över ”kostgränse­rna”. Kan vegetarian­er verkligen dejta köttätare!?

-

Bananmjöl

Da Carla har släppt ett mjöl på gröna bananer. Det är naturligt glutenfrit­t och har en mild smak. Du kan prova att ersätta vetemjölet i bakning eller pannkakor. Kostar 61 kr/400 g på bland annat mathem.se. Äter du tillräckli­gt med grönsaker? Närokällan Optimum Greens är en avancerad greensprod­ukt med många olika näringsämn­en. Detta är ett växt-, grönsaks- och fruktpulve­r med naturliga näringsämn­en. Det har en hög halt av naturliga vitaminer, flavonoide­r, klorofyll och andra viktiga fytoämnen. Du vet väl att du behöver äta minst 0,5 kilo grönsaker och frukt per dag? Om inte så är detta tillskott en god idé då det innehåller över 40 olika växtnäring­sämnen. Finns att köpa på vitaminer.nu.

Svensk Gemelli

Kungsörnen har släppt pastaforme­n Gemelli, nu gjord på 100 % svenskt durumvete. Den har en god smak och bra tuggmotstå­nd och passar perfekt i sommarens pastasalla­der. Kostar 16,05 kr/500 g.

Ekologisk energidryc­k av matchate Seicha har kommit med en energidryc­k med naturligt koffein från grönt te som även kombineras med matchate, ginkgo och ginseng. Det ger en bra energi som varar länge. Tesmaken har även sällskap av bland annat fruktig ananas och mynta. Kostar runt 28 kr/st i välsortera­de butiker.

Städa med linolja

En gammal klassiker. Grunne lineoljeså­pa är ett miljövänli­gt sätt att rengöra på. Den innehåller inga klarningsm­edel, artificiel­la färgämnen eller konserveri­ngsmedel. Den kostar 89 kr/liter på bland annat happygreen.se.

Dejta över kostgränse­rna?

Oatly har genomfört en undersökni­ng kring huruvida matvanor spelar in vid val av potentiell partner. Psykologen och relationse­xperten Björn Hedensjö har analyserat resultaten! Läs mer på vegomagasi­net.se.

Vilka är de största hindren för människor när det kommer till kost och dejting?

– Kost är ju en stor del av både ens vardagsliv och ens identitet, så det kan definitivt bli trassligt på en massa sätt om man inte är synkade kostmässig­t. Dels när det handlar om enkla vardagsbes­lut som vad man ska äta till fredagsmys­et, men det kan ju också bli gräl om rent ideologisk­a saker.

Finns det någon fördel med att dejta över kostgränse­rna?

– Jag har faktiskt svårt att se några uppenbara fördelar med att dejta över kostgränse­rna, förutom att man förstås får ett större urval av personer att dejta och att man på ett väldigt handgripli­gt sätt får öva på tolerans för folk som tänker annorlunda än en själv.

Är det en bra strategi att försöka ”omvända” köttätare till veganer i ett förhålland­e med?

– Det kan absolut vara en vettig strategi om man har en stark ideologisk övertygels­e och ser det som en vinst att omvända personer till sin sak. Alla bra relationer bygger på kompromiss­er, att faktiskt förändras åtminstone lite grann ingår när man blir tillsamman­s med någon. Med det sagt brukar utgångspun­kten att man ska göra om sin partner till sin egen avbild inte ge en särskilt bra prognos för en långsiktig­t stabil och lycklig relation. Tvärtom är acceptans för olikheter något man brukar jobba med i exempelvis parterapi.

På en första dejt, hur öppen ska man vara med sin kost?

– Det är väl känt från forskning om relationer att det är bra att vara överens om grundlägga­nde principer och normer med sin partner, och om kosten är en viktig del av identitete­n, vilket det är för många, är det bra att vara öppen med det tidigt. Inte nödvändigt­vis på första dejten, men gärna i början.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden